Main menu

header

998 2 1de Silviu Ghering și Adrian Barna

Satul Săcel face parte din în comuna Sântămăria-Orlea din județul Hunedoara, 23 km sud de „cel mai mare oraș din țară care nu este reședință de județ” - Hunedoara (Deva este „capitala” județului Hunedoara), pe DJ687A, până în Hațeg și de acolo încă 3 km pe DN66, până în centrul comunei Săntămărie-Orlea, apoi la dreapta, 6 km pe DC63.

Gata după cinci ani de renovare, este încă sub... lanțuri!

În Săcel se ridică, acum semeț după o renovare care a durat cinci ani, Castelul Nopcsa. Ajunsese o ruină în anii ’90, după ce școala pentru copii cu nevoi speciale și internatul care funcționau acolo în anii comunismului au fost închise. Localnicii l-au devastat, ca mai peste tot în țară cu „bunul obștesc” al tuturor și al nimănui, luând din el tot ce au considerat de trebuință în casele lor. Din anii 2000, clădirea istorică a fost pusă sub pază de Consiliul Județean Hunedoara, însă lucrările de restaurare au început abia în 2019. Au fost refăcute interioarele castelului, au fost restaurate fațadele și acoperișul, au fost înlocuite tâmplăria și instalațiile degradate, a fost reamenajată marea curte din fața castelului. Totul este gata pentru primirea primilor turiști, numai că... în spirit „mioritic”, nimeni nu înțelege de ce este încă lanțul pus pe porți. Poate doar tovarășii politicieni de la Consiliul Județean Hunedoara știu de ce tot amână... amânarea. 

Acum arată exact ca în 1872

Castelul a fost construit, pe două nivele, în jurul anului 1872. Are forma în plan alungită, cu fronton zimțat la fațada vestică, turn de colț impozant, cu forma în plan dreptunghiulară, cu creneluri, și turnuleț octogonal în partea de est. Fațada principală este accentuată de un rezalit central (element de zidărie care se detașează din linia fațadei unui edificiu sub forma unei ieșituri, fie în scopul întăririi rezistenței, cum e un contrafort, fie din motiv pur și simplu decorativ), de forma unui bastion. Este un monument istoric impresionant și gata să fie vizitat. De când? Întrebați la Consiliul Județean Hunedoara! Dar repede, să nu se risipească aburii succesului celor de-abia aleși...

Ultimul descendent nobiliar Nopcsa care a locuit în castelul din Săcel a fost Franz Nopcsa (1877-1933), om de ştiinţă care a descoperit şi cercetat fosilele de dinozauri pitici din Ţara Haţegului, dar şi... spion al Austro-Ungariei împotriva României în Primul Război Mondial!