Main menu

header

de Cristina Tache

Există locuri pe Pământ unde oamenii au o durată de viaţă mai îndelungată decât media normală. Acestea sunt denumite „zone albastre”. Cele mai cunoscute astfel de locuri sunt Okinawa şi Sardinia, iar recent a fost descoperită încă o zonă albastră, în nordul Mării Egee.

Cei mai longevivi pământeni
Cercetătorul Dan Buettner a cutreierat globul în nenumărate rânduri în căutarea de noi zone albastre, iar recent a descoperit Ikaria, o mică insulă grecească din nordul Mării Egee. Aici, atingerea vârstei de 90 de ani în perfectă stare de sănătate este un lucru normal. Insula are cel mai mare procentaj de oameni care trec de 90 de ani, iar unul din trei locuitori ajunge la această vârstă perfect sănătos. În plus, cazurile de cancer sunt cu 20% mai scăzute, cele de boli de inimă cu 50% mai rare şi nu este înregistrat aproape niciun caz de demenţă. Buettner explică acest fenomen prin faptul că genele influenţează durata de viaţă doar în proporţie de 20%, restul fiind dictat de felul în care trăiesc oamenii. În cazul locuitorilor Insulei Ikaria există mai mulţi factori care îi fac pe oameni să fie cei mai longevivi de pe pământ.

Stilul de viaţă prelungeşte existenţa
Ikaria este o zonă muntoasă, iar locuitorii ei fac mişcare în fiecare zi. Oriunde s-ar duce, aceştia aleg să meargă pe jos, la finalul zilei făcând mai multă mişcare decât un om care se duce în fiecare zi la o sală de sport. Pe lângă mişcare, ikarienii au şi o alimentaţie sănătoasă. Consumă mult ulei de măsline, fructe şi legume proaspete sau verdeţuri sălbatice, care conţin de zece ori mai mulţi antioxindanţi decât vinul roşu. Chiar dacă locuiesc pe o insulă, oamenii de aici consumă puţin peşte.

Ceaiul din plante este nelipsit
Băutura preferată a ikarienilor este ceaiul din plante, pe care îl consumă zilnic atât dimineaţa, cât şi seara. Acesta se pare că este unul dintre principalele secrete ale vieţii lor lungi şi sănătoase. Cercetătorul Dan Buettner a analizat aceste ceaiuri şi a demonstrat că majoritatea dintre ele au proprietăţi diuretice. De asemenea, aceste băuturi naturale scad tensiunea arterială, ceea ce explică numărul redus de boli de inimă.