Main menu

header

950 28 1de Roxana Istudor şi Silviu Ghering

Mulți oameni nu cred în coincidențe, mai ales cei care practică profesii pragmatice, dar există în istorie unele exemple care ar putea uimi pe oricine și care pot sădi în orice minte îndoiala cu privire la regulile cunoscute ale realității.

Mark Twain și cometa

950 28 2Celebrul autor al romanului „Huckleberry Finn”, Mark Twain, a fost fascinat de Cometa Halley de-a lungul vieții sale. Scriitorul s-a născut în noaptea de 30 noiembrie 1835, când corpul ceresc a fost vizibil pe cerul de deasupra orașului său natal. Twain a crezut mereu că destinul său era să piară când cometa avea să se întoarcă în raza vizuală a oamenilor: „Am venit cu cometa Halley în 1835, va veni din nou în 1910 și mă aștept să plec cu ea. Ar fi o mare dezamăgire în viața mea dacă nu se va întâmpla astfel”. Foarte puțini l-au crezut pe faimosul autor cu un simț al umorului care a cucerit o lume întreagă, dar adevărul este că Twain a decedat în urma unui atac de cord exact când Cometa Halley a redevenit vizibilă de pe Terra.

Doi președinți morți de Ziua Independenței

950 28 3Doi președinți americani, John Adams și Thomas Jefferson, părinți fondatori ai statului american, au fost adversari înverșunați cât timp au activat în prim-planul politicii, dar apoi au devenit prieteni. În ziua în care se aniversau 50 de ani de la Declarația de Independență a SUA, cei doi au murit - era 4 iulie 1826. Dacă, pe de o parte, Jefferson era bolnav de mai multă vreme, în cazul lui Adams a fost un șoc: fostul lider de la Casa Albă era cunoscut pentru o sănătate de fier și a sucombat brusc. Dar nu înainte de a rosti, cu ultima suflare: „Jefferson încă trăiește…”. După ce au fost anunțate decesele, au fost rostite elogii în toată țara, comemorările au fost tipărite în ziare, iar acest moment al unei coincidențe dintre cele mai neobișnuite este considerat un simbol al unității Americii.

„Blestemul” Lincoln

Abraham Lincoln a fost asasinat de John Wilkes Booth. De-a lungul timpului s-a vorbit chiar despre „blestemul” Lincoln. Dar un episod anterior este o coincidență cel puțin stranie. Fiul lui Abraham Lincoln, Robert Todd Lincoln, a fost salvat de Edwin Booth, fratele asasinului de mai târziu al tatălui. Incidentul a avut loc pe un peron de gară din Jersey, în 1864. Edwin Booth, un actor cunoscut la acea vreme, l-a văzut pe tânărul Lincoln căzând între peron și tren și l-a tras în siguranță. Fiul lui Lincoln a povestit mai târziu incidentul: „Îi eram îndatorat pentru viața mea”. Booth habar nu avea cine era tânărul pe care l-a salvat și nici cum avea să rămână numele de familie al său și al fratelui său în istorie…

Primul și ultimul soldat, îngropați alături

950 28 4O coincidență demnă de un scenariu de Hollywood îi implică pe John Parr și George Ellison, primul și respectiv ultimul soldat britanic ucis în Primul Război Mondial. Cei doi sunt îngropați unul lângă altul, în cimitirul militar St. Symphorien, din Belgia. Parr a fost ucis pe 21 august 1914, la vârsta de 16 ani, la 17 zile după ce Marea Britanie a intrat în război. Ellison a fost ucis pe 11 noiembrie 1918, la vârsta de 40 de ani, cu doar 90 de minute înainte de încetarea focului. Apropierea mormintelor lor, care au între ele patru metri de iarbă, este o coincidență incredibilă, deoarece statutul lor de „primul” și „ultimul” nu era cunoscut când au fost înmormântați.

În viață după trei naufragii majore

950 28 5Violet Jessop a devenit, grație unor coincidențe formidabile, simbolul supraviețuirii în condiții excepționale. În 1911, Jessop a supraviețuit ciocnirii dintre navele Olympic și Hawke. Un an mai târziu, femeia se afla la bordul Titanicului. I s-a ordonat să urce pe punte pentru a servi ca exemplu de comportament pentru cei care nu vorbeau engleza și nu puteau urma instrucțiunile care le-au fost date. Ea a privit cum echipajul a încărcat bărcile de salvare și apoi a scăpat în barca de salvare numărul 16. În timpul Primului Război Mondial, o coincidență rarissimă a făcut ca Jessop să se afle din nou la bordul unei nave care s-a scufundat după ce a lovit o mină - Britannic. Asistenta s-a prins de o centură de salvare care plutea și s-a menținut la suprafață până când una dintre bărcile cu motor ale vasului care se scufunda a luat-o la bord. Jessop a suferit o rană serioasă la cap în urma acestui incident, dar a supraviețuit... până în 1972!

Gemeni separați cu vieți identice până la detaliu

950 28 6James Alan Lewis și James Allan Springer au fost gemeni identici care au fost separați la naștere și adoptați de familii diferite. S-au reunit la vârsta de 39 de ani, în 1979. În ciuda faptului că au crescut în cămine diferite, cei doi au dus vieți identice, care au uimit întreaga lume atunci când cei doi s-au regăsit. Coincidențele vieților lor erau de-a dreptul stupefiante, până la detaliu. Familiile adoptive i-au numit pe amândoi James; ambii băieți au primit porecla Jim; s-au căsătorit și au divorțat de femei care aveau numele Linda și s-au recăsătorit cu două doamne numite Betty; ambii lucraseră în forțele de ordine și aveau obiceiuri similare în privința alcoolului și tutunului; amândoi Jim aveau animale de companie identice, încă din copilărie, numite Toy, și amândoi și-au numit primii băieți Alan. Povestea gemenilor a devenit de notorietate și cei doi au fost studiați intens pentru înțelegerea rolului geneticii și al mediului în modelarea comportamentului și dezvoltării umane.

Într-un episod din sezonul 11 din serialul „The Simpsons“, intitulat „Bart to the Future“, difuzat pe 19 martie 2000, s-a prezis că Donald Trump va deveni președinte al SUA, ceea ce, coincidență, s-a întâmplat… 16 ani mai târziu

Fulgerat şi în viaţă, şi dincolo de ea

950 28 7Se spune că fulgerele nu lovesc niciodată de două ori în același loc, dar un om pe nume Walter Summerford a depășit orice limită a coincidențelor. Ofițerul britanic a fost lovit de fulger de patru ori - de trei ori în timp ce trăia și o dată după ce a murit. Summerford a activat în armata britanică în timpul Primului Război Mondial și a fost lovit pentru prima dată de fulger pe un câmp de luptă din Belgia, în 1918. Momentul l-a lăsat paralizat de la brâu în jos, dar, după ce s-a retras, militarul s-a reabilitat încet și și-a recăpătat capacitatea de a merge. Dar șase ani mai târziu, în timp ce se afla la pescuit, a fost lovit din nou de fulger, ceea ce i-a paralizat partea dreaptă a corpului. Dar Summerford s-a recuperat din nou parțial și a continuat să-și trăiască viața. O coincidență demnă de un roman a făcut ca în 1930, același Summerford să fie lovit de fulger în timp ce se plimba într-un parc. Chiar dacă nu a pierit, fostul militar care rezistase atât de eroic o viață întreagă a rămas țintuit la pat până la decesul care a survenit doi ani mai târziu. După ce a fost înmormântat, piatra sa funerară a fost lovită de un... fulger!