Main menu

header

950 30 1de Irina Ţolea şi Claudia Mîţoi

Toamna aduce în fața publicului o serie de premiere, spectacole aniversare, invitați renumiți din spațiul artistic românesc și internațional și multe alte surprize. În continuare, vă recomandăm câteva evenimente remarcabile, programate în agenda culturală a lunii septembrie.

Virgil Ogășanu, invitat special la Radio-Nocturn „Gigi Căciuleanu / Confesiuni”, la TNB

Un eveniment care celebrează artele și creativitatea marilor artiști autohtoni îi așteaptă pe iubitorii de teatru, muzică și dans pe scena Teatrului Național din Capitală. Pe 11 septembrie, la Sala Studio, de la ora 19:00, este programat performance-ul Radio-Nocturn „Gigi Căciuleanu / confesiuni”, o reeditare a celebrelor Nocturne Culturale lansate acum aproape cinci decenii de marea dansatoare, coregrafă și profesoară Miriam Răducanu. Maestrul Gigi Căciuleanu va împărtăși publicului o serie de detalii spectaculoase și momente emoționante din culisele Nocturnelor, mărturisiri însoțite de imagini inedite, evocările fiind urmate de momente artistice reprezentative susținute de actorii Alina Petrică și Lari Giorgescu, coregrafa Lelia Marcu Vladu și soprana Oana Berbec. Invitatul special al evenimentului este cunoscutul actor Virgil Ogășanu, cel care a participat la prima Nocturnă, lansată pe scena Teatrului Țăndărică. Evenimentul este dedicat, de asemenea, aniversării a 95 de ani de existență pe care Radio România îi împlinește în 2023.

„La câţiva oameni distanţă de tine”, efectele migrației într-un spectacol tulburător, la Ploiești

Cât de mult s-a schimbat viața românilor odată cu deschiderea granițelor și ce efecte dramatice a avut migrația asupra unor întregi generații ne dezvăluie, într-un spectacol tulburător, regizorul Radu Afrim. Pe 10 septembrie, la Casa de Cultură a Sindicatelor din Ploiești (ora 20:00), puteți vedea drama „La câţiva oameni distanţă de tine”, o coproducție a Centrului Cultural din Bistriţa cu Teatrul Naţional din Bucureşti. Textul semnat de Dan Coman reflectă o realitate contemporană dură, aducând la un loc povești ale familiilor afectate de „plecatul la muncă în străinătate”. Experiențele trăite de părinții despărțiţi de copii, de copiii crescuți de bunici și transformările psiho-emoționale ale indivizilor, sunt magistral transpuse în scenă de protagoniștii Marius Bodochi, Marius Manole, Mirela Oprişor, Natalia Călin, Flavia Giurgiu și Ştefan Iancu. Următoarele reprezentații sunt programate pe: 25 septembrie, la Teatrul „Sică Alecsandrescu” din Brașov (ora 19:00), și pe 3 octombrie, la Teatrul Național din Craiova (ora 20:00).

Matei Constantin, în montarea tatălui său, pe scena Teatrului Bulandra: „Obiceiuri necurate”

Noua stagiune începe la Teatrul Bulandra din Capitală cu lansarea unei comedii proaspete și alerte, montată de cunoscutul actor și regizor Mihai Constantin. Pe 9 și 10 septembrie, la Sala „Liviu Ciulei” (ora 19:00), se joacă, în avanpremieră, spectacolul „Obiceiuri necurate”, de Tom Smith. Textul spune povestea unor măicuțe catolice inimoase care, auzind că mănăstirea are probleme financiare și chiar urmează să fie închisă, se apucă, pe ascuns, să facă și să vândă vin. Pe fir intră doi tineri jurnaliști, travestiți în preot și măicuță, care speră să demaște afacerile necurate din jurul mănăstirii. Lucrurile se complică, confuziile întețesc comicul situațiilor, iar finalul neașteptat dezvăluie bunele intenții și scopul nobil al călugărițelor. Din distribuție fac parte Adrian Ciobanu, Victoria Dicu, Maria Veronica Vârlan, Silvana Negruțiu, Andrei Huțuleac, dar și fiul lui Mihai Constantin, tânărul Matei Constantin. Premiera spectacolului va avea loc pe 28 septembrie.

Lara Fabian, Jose Carreras și nepotul său, la Concertul Aniversar „Gheorghe Zamfir”

Unul dintre cei mai cunoscuţi artiști români din toate timpurile, maestrul Gheorghe Zamfir, va fi sărbătorit la București în prezența publicului, alături de nume sonore ale muzicii românești și internaționale. Pe 15 septembrie, pe Stadionul „Arcul de Triumf” din Capitală (ora 19:00), are loc Concertul Aniversar Extraordinar dedicat marelui solist și compozitor, un eveniment grandios în care publicul va avea ocazia să asculte piese celebre, precum „Caruso”, „Moon River”, „Volare”, „Je t’aime” dar și arii și duete celebre interpretate de „regele naiului” și invitații săi speciali: Jose Carreras și Lara Fabian. De asemenea, pe scenă vor mai urca Alexandra Coman, Rodica Anghelescu, Alin Stoica, Mihai Dogotari și Laura Bretan, acompaniați de Orchestra Simfonică București, condusă alternativ de maeștrii David Gimenez, Giora Linenberg și Daniel Jinga. Cariera impresionantă a interpretului cunoscut pe întregul mapamond va fi evocată prin imagini de arhivă, iar o serie de personalități internaționale îl vor surprinde prin mesajele special înregistrate pentru acest eveniment aniversar.