Main menu

header

949 32 1de Roxana Istudor şi Adrian Barna

Statisticile despre furturi sunt uimitoare - de la cele mai comune obiecte și produse până la cele mai neașteptate, hoții par să fure (aproape) orice, iar sumele care se adună în fiecare an în dreptul pagubelor sunt de ordinul zecilor de milioane de dolari.

Ulei de gătit folosit și conuri de parcare

949 32 2Unul dintre cele mai surprinzătoare produse care se fură este uleiul de gătit folosit - numai în SUA în valoare de aproape 75 de milioane de dolari. Acest fenomen este o urmare a creșterii cererii de biocombustibil. Mai departe, se subtilizează masiv conurile din material plastic care se pun în parcări. Se estimează că în SUA, aproximativ un milion de astfel de conuri de trafic sunt furate în fiecare an. În Marea Britanie, fenomenul este atât de răspândit, iar cheltuielile pentru a recupera aceste obiecte atât de mari, încât departamentele de poliție organizează perioade de „amnistii pentru furtul conurilor”, oferind cetățenilor șansa de a le returna fără a suporta consecințe legale.

Hoții de identitate și „pirații verandelor”

949 32 3Furtul de identitate este predominant, din cauza progresului continuu al internetului obiectelor. La începutul anilor 2000, mulți oameni se mulțumeau să-și folosească laptopurile și telefoanele pentru a naviga pe internet. Astăzi „convoacă” Amazon Echo pentru a intra online și a căuta știri. Acest progres a crescut foarte mult posibilitățile de furt de identitate și s-a ajuns la uimitoarea estimare de una din patru persoane care devine victimă a furtului de identitate. Nu numai numărul victimelor este uluitor, dar și pierderea suferită în dreptul fiecărei victime a crescut de la 200 de dolari la 1.551 de dolari, persoanele afectate petrecând în medie nouă ore înainte de a putea rezolva problemele generate de furtul identității sale. De asemenea, „pirații verandelor” fac ravagii: numai în SUA s-au furat de pe verande peste 260 de milioane de colete într-un an (creștere de 25% în 2022). 

Camera de Comerț a SUA a realizat o cercetare din care a reieșit faptul că 30% dintre eșecurile unor afaceri pot fi rezultatul furturilor practicate de angajați, de la bani până la pixuri și… hârtie igienică

O piaţă neagră pentru… lăzile de lapte

949 32 4Great Canadian Maple Syrup Heist („Marele furt de sirop de arțar Canadian”) este fenomenul petrecut între 2011 și 2012, când aproape 3.300 de tone de sirop de arțar, evaluat la 18 milioane de dolari, au fost furate dintr-o unitate de depozitare din Quebec, Canada. De asemenea, paradoxal, în timp ce adăposturile pentru animale sunt arhipline, totuși se fură două milioane de câini în fiecare an numai în SUA. Statisticile arată că peste 80% dintre animalele de companie care dispar de mâna hoților nu mai sunt găsite. Totodată, se fură cu zecile de milioane lăzile cu… lapte. Cum acest furt înseamnă circa 100 de milioane de dolari în pierderi, urmarea este că prețul acestui produs crește… pentru toată lumea. Mai mult, investigațiile cu privire la furtul lăzilor de lapte au depistat reprocesoare de plastic, care „macină” aceste lăzi și le revând pe piața neagră. Pe de altă parte, peste două milioane de biciclete au fost furate în SUA într-un an (câte una la fiecare 30 de secunde). Pentru comparație, în Olanda au fost subtilizate 700.000 de biciclete în doi ani, iar Marea Britanie a înregistrat 125.000 de rapoarte de astfel de furturi în 12 luni.