Main menu

header

948 16 1de Roxana Istudor şi Flori Pintea

Povestea filmului „Barbie” devine cu fiecare zi un moment de referință al culturii pop. După ce pelicula a depășit rapid un miliard de dolari încasări, totul a început să devină roz, culoarea definitorie pentru personajul principal, faimoasa păpușă Barbie adusă la viață de actrița Margot Robbie. Designul interior, moda, accesoriile au prins imediat trendul și așa a luat naștere ceea ce este denumit Barbiecore, stilul personal ca o sărbătoare a feminismului și optimismului.

Joc amuzant cu culorile

În urmă cu peste două decenii, un grup de muzică pop numit Aqua a lansat o melodie distractivă, care inițial a părut profund ciudată - „Barbie Girl”. Puțini ar fi crezut atunci că lumea înregistra o cotitură culturală și că avea să vină ziua în care stilul Barbie se va răspândi global. Tot mai mulți oameni adoptă acest trend, de la garderoba marcată de piese roz, ca declarații de îndrăzneală și strălucire, până la designul interior, în care accentele acestei culori cunosc o infinitate de interpretări. În această lume de poveste, nimic nu poate fi greșit, totul este amuzant, lejer, un răspuns plenar la stresul de fiecare zi. Practic, interioarele Barbiecore susțin confortabil o viață socială - întâlniri relaxate cu prietenii, la soare sau la un cocteil, ori o zi de relaxare perfectă citind lângă piscina cu umbrelă roz. Iar pentru interior, clasica Barbie Dream House, care sărbătorește a 60-a aniversare în acest an (a fost lansată prima dată sub numele de Casa Barbie în 1983), oferă multă inspirație. Nu este vorba doar despre roz, interiorul este plin cu nuanțe de alb, verde, albastru pal, care completează și complimentează rozul standard. O locuință Barbiecore este ocazia unui joc amuzant cu multe culori și o ieșire veselă din orice idee de minimalism.

Pereți neutri și pasteluri moi

948 16 2Pereții casei stil Barbiecore sunt neutri, pentru a permite mobilierului să „vorbească”, iar piesele sunt realizate din materiale atemporale (răchită, lemn și metal). Firește, nu se poate concepe Barbiecore fără roz, dar nu totul trebuie să fie în această nuanță. Pentru cei care nu aderă la interioarele monocrome există nuanțe de roz-fard și pasteluri moi pentru mobilier, rozul strălucitor devenind doar un accent. Pe de altă parte, designerul de mobilier Sophie Collé a creat o adevărată poveste în culoarea bomboanelor în apartamentul său din Brooklyn: „Am avut această viziune, să pot face casa să arate ca o Barbie Dreamhouse de sus până jos, dar, totuși, să o fac o casă adevărată, funcțională, unde un adult trăiește și poate lucra”.

Accente mici pentru un spațiu înalt

Există persoane care au decis să transpună lumea Barbie integral în locuința în care își petrec timpul de calitate. Perioada de pandemie a îndemnat mulți oameni să se întoarcă în gând la perioadele fericite ale copilăriei, iar de aici până la decorul care trimite cu gândul la eterna tinerețe interioară a fiecăruia nu a mai fost decât un pas. Hannah Dahl, fondatoarea și proprietara Casei Dahl, o casă de păpuși din Los Angeles, susține că toată locuința sa este „un vis Barbie în mărime naturală” - un spațiu de petrecere a ceremoniei ceaiului cu un set de dormitor în stilul anilor ’80, fundițe roz balet, robinete de trandafiri. Pe de altă parte, pentru cei care doresc o încorporare a trendului Barbiecore în mileniul trei, designerul Ison Johnsom afirmă că nu este nevoie de o regândire totală a spațiului, ci doar de o adaptare: „A încorpora Barbiecore în decorul existent este a amesteca și a potrivi accentele roz mai mici - artă, boluri de bijuterii sau vaze - în mobilier atemporal, pentru a crea un spațiu jucăuș, dar înalt”.

Candelabre de cristal, oglinzi supradimensionate, covoare pufoase

948 16 3Pentru o cameră mare și luminoasă, aspectul mai subtil se poate crea folosindu-se mai multe nuanțe de roz într-un spațiu neutru. Rozul și verdele sunt o potrivire considerată ideală de experți, fie că este vorba despre roz „dulce” cu verde smarald sau nuanțe pastelate din ambele culori. Aceasta este, de altfel, și combinația care permite un crescendo de îndrăzneală, cu adăugiri de piese în tonuri îndrăznețe… de roz. Unul dintre trucurile recomandate de specialiști este să nu fie achiziționate toate obiectele odată - Barbiecore cere timp și judecată, întrucât rozul nu este tocmai cea mai obișnuită dintre culori. În orice caz, niciun spațiu Barbiecore nu este complet fără accesoriile potrivite. Luați în considerare adăugarea accentelor de tipul candelabre de cristal, oglinzi supradimensionate sau covoare pufoase. „Cine decorează pentru Barbiecore trebuie să gândească feminin și foarte jucăuș. Este o lume în care orice bărbat poate arăta foarte bine”, spune Sasha Bikoff, designer de interior din New York.

Rochii scurte, pantaloni mulați, ochelari de soare

948 16 4Stilistul și editorul de modă al revistei The Face, Borys Korban, consideră că „Barbiecore nu este atât despre roz aprins, ci mai mult despre feminitate și de a îmbrățișa trăsăturile feminine”. Iar trendul nu a apărut fără veste - personajul Elle Woods, din „Blonda de la Drept”, interpretat de Reese Witherspoon, a avut un succes colosal cu costumele sale roz. Filmul „Barbie” recent lansat nu face decât să coaguleze un stil care deja domină. „Fie că este vorba despre fusta mini sau despre rochii scurte, pantaloni mulați, accesorizați cu ochelari de soare mari, acesta este, practic, Barbiecore”, adaugă Korban.

Florence Pugh, Anne Hathaway și Lizzo, în piese de inspirație nostalgică

948 16 5Colecția Pink PP, semnată Valentino, a făcut să „explodeze” stilul Barbiecore pe teritoriul modei de lux. Pentru show-ul de toamnă/iarnă 2022 al casei de modă, directorul de creație Pierpaolo Piccioli a trimis pe podium modele îmbrăcate în look roz. Celebrități precum Florence Pugh, Anne Hathaway și Lizzo au îmbrăcat ulterior piese din colecție la evenimente de pe covorul roșu, catalizând și mai mult trendul Barbiecore. Așa se face că în vara 2023, Barbiecore este peste tot, în topuri îndrăznețe, în treninguri pentru fetițe, în fuste și rochii. Pe de altă parte, stilul trebuie să se preteze vieții de fiecare zi, Barbie fiind nu doar simbolul eleganței și rafinamentului, ci și al femeii contemporane, cu o mulțime de activități. Aici intră în ecuație piesele asimetrice, potrivite pentru după-amieze de cocteiluri elegante sau un prânz cu prietenele, rochiile fuchsia cu croială simplă, pentru evenimente de dimineață sau modelele lejere, de lungime medie, aerisite și care fac orice femeie să arate ca o păpușă, numai bune pentru plimbări în aer liber.

Confort și lejeritate

948 16 6Barbiecore se poate adapta foarte bine și pe piesele vestimentare care implică un confort sporit. Salopetele, treningurile, pantalonii scurți atât de iubiți de adolescente, topurile versatile, toate acestea conferă o lejeritate stil Barbie care este foarte apreciată în moda momentului. Designerii pun la dispoziția celor care doresc să îmbrățișeze acest stil nenumărate piese care mai de care mai inspirate, în nenumărate variațiuni pe teme de roz, în funcție de personalitatea fiecăruia și de evenimentul pentru care este necesar obiectul vestimentar. De asemenea, la mare căutare sunt fustele cu talia marcată, care amintesc de siluetele impecabile ale anilor 1980, dar și de strălucirea satinului, material care se potrivește atât de bine cu ideea de roz, ca și toate celelalte variante de țesături „cu sclipici” tipice acelor vremuri cu speranțe și bucurie. Fustele Barbiecore vin în toate formele și lungimile, de la cele strâmte până la cele de prințesă, de la cele foarte scurte până la cele care ating delicat pământul. 

Costume de baie care complimentează orice siluetă

948 16 7Barbie originală, păpușa apărută pentru prima dată în 1959, nu purta deloc roz. Primul model care a ajuns pe rafturi avea un costum de baie dintr-o singură piesă, simplu, alb-negru. Astăzi, designerii oferă nenumărate costume de baie pe variațiuni de roz și într-o gamă atât de largă de modele, încât toate siluetele sunt complimentate. De asemenea, cum 2023 este anul corsetelor, Barbiecore pune la dispoziția celor care doresc să fie în ultimul trend un material de excepție: dantela roz. Piesele din această textură diafană sunt comode, dar elegante, ultramoderne, dar cu un aer romantic și fără vârstă. Iar pentru serile de odihnă profundă, pijamalele Barbie sunt adevărate costume de vis, care îmbracă în relaxare.

Jachete pentru o toamnă multicoloră

948 16 8Cu gândul la toamna care se apropie, designerii au imaginat nenumărate modele de jachete și de pelerine pentru un viitor anotimp multicolor. Piesele în infinite nuanțe de roz pot fi purtate cu pantaloni, cu rochii, au imprimeuri îndrăznețe și modele de ultima modă. Rozul le face adevărate declarații de personalitate, aducând o notă de bucurie oricărui ansamblu vestimentar. Combinate cu topuri alese inteligent, cu cămăși tip office sau cu tricouri cu mesaj imprimat, aceste jachete au darul de a scoate din anonimat fiecare ținută. „Barbiecore este cea mai recentă tendință de modă a verii, care influențează totul, de la îmbrăcăminte la decor pentru casă”, punctează Kim Culmone, vicepreședinte și șef design Barbie la Mattel Inc.

Imprimeuri, texturi, autenticitate

Atunci când vine vorba despre modă, imaginația poate zburda… în roz! Stiliștii celebrităților explică tendința de a trece din lumea celei mai populare păpuși în cea a vestimentației de fiecare zi, care nu doar trebuie să fie în trend, ci și elegantă, confortabilă și adaptată evenimentelor curente. Din punct de vedere vizual, simbolul tendinței modei Barbiecore este rozul. Indiferent dacă este o nuanță moale, de trandafir, praf sau un ton fucsia vibrant, variațiuni de culoare apar pe tot mai multe siluete feminine, în seturi asortate, cu ornamente uimitoare și modele cochete. „Pentru mine, Barbiecore înseamnă să mă distrez cu imprimeuri, texturi, accesorii, să nu-mi fie frică de un aspect monocromatic și de culori strălucitoare”, explică stilistul Maher Jridi, care crează ținutele artistei Nicki Minaj. Stilul feminin Barbiecore evocă un element crucial, de forță a personalității și de autenticitate atunci când vine vorba de exprimarea prin îmbrăcăminte.

Încălțăminte pentru pași de dans

948 16 9În pantofi de inspirație Barbie, fiecare pas pare să facă parte dintr-un dans. Există la dispoziția celor care adoptă stilul Barbiecore modelele de balerini, pantofii cu toc mic sau înalt și, desigur, impresionantele platforme, reinterpretări ale modei anilor 1980. Așadar, cine dorește o pereche de pantofi clasici de inspirație Barbie sau cine preferă tenișii personalizați are de unde alege. Nu în ultimul rând, în pragul toamnei care se apropie, botinele, cizmele, ghetele și adidașii Barbiecore se anunță adevărate vedete ale stilului fiecăruia, fiind potrivite, după caz, la paltoane și pardesie elegante, pentru ieșiri în natură sau pentru activitățile zilnice. De asemenea, un trend pronunțat în tot acest univers sunt tocurile transparente. Căutările acestui tip de încălțăminte au înregistrat o creștere spectaculoasă după lansarea filmului „Barbie”, potrivit datelor Trendalytics. 

„Culorile sunt emblematice pentru Barbiecore. Este logic ca, având în vedere că această culoare are un astfel de joc în modă și rozul este acum considerat o culoare de stil de viață, să vedem aceeași influență în interioarele caselor. Aceste nuanțe roz sunt înălțătoare și jucăușe și, având în vedere incertitudinile globale continue și viețile noastre în timpul pandemiei, ne-ar putea folosi tuturor puțină distracție și pozitivitate!“ (Laurie Pressman, vicepreședinte al Pantone Color Institute)

Dieta unei siluete de păpuşă

Frenezia de după lansarea filmului „Barbie”, care a vădit-o pe vedeta Margot Robbie într-o formă de invidiat, cu linii ca ale unei zâne, a trimis întreaga lume spre informațiile despre dieta fermecătoarei actrițe. Când s-a pregătit pentru rol, Margot a evitat să mănânce grăsimi saturate, fast-food, a ocolit băuturile care conțin cantități mari de zahăr, precum și ciocolata, optând în schimb pentru o dietă bogată în proteine și nutrienți. Meniul unei zile tipice interpretei personajului cel mai în vogă în acest moment include dimineața un terci cu afine, sursă excelentă de carbohidrați complecși, care oferă energie cu eliberare lentă, și un smoothie cu kale și mere. Proteinele sunt o prioritate pentru prânzul actriței, care consumă pui cu lămâie și orez brun sau macrou, combinate cu roșii și castraveți. Cina lui Margot constă din proteine și carbohidrați: ton fript și cartofi dulci sau o porție caldă de legume, cu tăiței de orez.

După numai 17 zile de la lansare (21 iulie), „Barbie” a obţinut încasări de 459 de milioane de dolari în America de Nord şi 572 de milioane de dolari în restul lumii, iar Greta Gervig a devenit prima femeie care a regizat singură un film cu încasări de peste un miliard de dolari

„Stimulent de stare de spirit binevenit după ultimii câțiva ani, Barbiecore se referă la îmbrățișarea nuanțelor vibrante - în special a semnăturii roz aprins a păpușii - în viața de zi cu zi. Cu atâția oameni nostalgici pentru vremuri mai simple, mai însorite și mai lipsite de griji, are sens ca această estetică roz, inspirată din anii ’80, să fie în centrul atenției ca stilul momentului“ (Dayna Isom, expert Etsy Trend)

Agrafe spectaculoase, inele delicate, patine cu rotile în trend

948 16 10Accesoriile Barbie sunt cu totul unice. Persoanele cu părul scurt pot opta pentru bentițele foarte la modă în acest sezon, iar cele care au șuvițe lungi pot adopta Barbiecore în clipsuri roz, în funde sau agrafe spectaculoase, cu strasuri și modele diverse. De asemenea, ochelarii mari de soare, pe variațiuni de roz, completează orice ținută, iar pălăriile, adevărate vedete ale sezonului, pot împumuta aerul nostalgic pe care îl imprimă acest stil al păpușilor. Mai departe, inelele acestui trend sunt, desigur, modele care înglobează pietre roz, discrete, dar pline de strălucire, zirconiul fiind una dintre opțiunile preferate deopotrivă de designeri și de clienți. Totodată, o declarație Barbie fără echivoc poate fi o pereche de patine cu rotile inspirată de lumea celebrei păpuși, pe care oricine poate „zbura” grațios și... în trend!