Main menu

header

948 29 1de Andrei Dicu şi Silviu Ghering

Despre viața amoroasă a Regelui Mihai se cunosc puține lucruri. Într-adevăr, marea sa dragoste a fost Regina Ana, alături de care Suveranul a dus o viață demnă de un roman. Totuși, în tinerețe, Principele Mihai a avut câteva relații amoroase, deloc ferite de privirile indiscrete. Presa vremii n-a stat pe gânduri și, exact când i-a fost lumea mai dragă ultimului Rege al României, detaliile „picante” au ieșit la iveală.

O poveste de dragoste lungă de 9 ani

Șocul s-a produs în 1948, imediat după nunta Regelui Mihai cu Principesa Ana de Bourbon-Parma. Cu puțin timp înainte de a împlini vârsta de 18 ani, viitorul monarh a participat la o recepție oferită de Ambasada Italiei la Teatrul Național, unde s-a jucat și o piesă. Printre actrițe se afla și o jună superbă, în vârstă de 18 ani (născută ca și Majestatea Sa, în 1921), pe nume Mariella Lotti. Mihai s-a îndrăgostit instantaneu. Peste doar câteva zile, mai exact la 25 octombrie 1939, când a devenit major, viitorul Rege a oferit o petrecere, la care a participat și actrița. Din acel moment, a început o poveste de dragoste care a durat aproape nouă ani. Regele Mihai o lua pe Mariella cu mașina de la hotelul în care aceasta locuia în București, o plimba prin oraș, iar ea era „topită” după el. Mai mult, Suveranul a ajutat-o și în carieră, Lotti primind un rol în faimosul film românesc „Escadrila Albă”, turnat în 1943, aspect asupra căruia vom reveni. Mai târziu, actrița s-a mutat la Athenee Palace, în centrul Bucureștului. Timp de două luni, plimbările celor doi amorezi, cu mașina, deveniseră o obișnuință. Declanșarea celui de-Al Doilea Război Mondial le-a mai tăiat din aripi, însă povestea de dragoste a continuat...

Lovitura de stat de la 23 august le-a stricat planul îndrăgostiților

948 29 2În 1943, regizorul de teatru Ion Sava a avut ideea de a face un serial de propagandă despre „Escadrila Albă”, o formațiune alcătuită din aviatoare, care transportau echipamente sanitare, pe front. La sugestia lui Mihai, Mariella a primit rolul principal în coproducția româno-italiană, interpretând personajul „Elena Mușat”, o elevă de la școala de pilotaj. Ea a jucat alături de nume sonore, precum Lucia Sturdza Bulandra și Nadia Herescu, cea care avea să devină diva hollywoodiană Nadia Gray, despre care s-a crezut, eronat, că ar fi fost mama Lindei Gray, cunoscuta „Sue Ellen” din serialul „Dallas”. Filmările au avut loc în Italia, dar și la București, prilej pentru actriță de a reveni lângă Regele Mihai I. Cu toate acestea, monarhul s-a înstrăinat, probabil din pricina războiului. După terminarea filmărilor la „Escadrila Albă” (peliculă ajunsă deja la 18 episoade), Lotti s-a întors la Roma. În primăvara anului 1944, Lotti a făcut rost de un pașaport românesc, doar pentru a mai fi alături de Rege, pentru câteva clipe. Numai că, după lovitura de stat de la 23 august, întâlnirea nu a mai avut loc.

„Lulu” a primit binecuvântarea de la maica stareță și de la... Benito Musolini!

948 29 3După „ruptura” de Regele Mihai, Mariella s-a închis în casă și n-a mai vrut să audă de nimic. Producătorii italieni i-au propus contracte avantajoase, pe care ea le-a refuzat. Totuși, pentru a uita de iubitul român, Lotti a acceptat câteva roluri în perioada 1945-1947, însă prestațiile sale nu echivalau cu acelea de la vârsta de 20 de ani. Publicația „France Dimanche” a notat: „Abandonată de Mihai de România, «Lulu» (cum era poreclită actrița) s-a retras la Mănăstirea Llarri, urmând a se călugări. Mai mult, se pare că maica stareță de aici i-a și dat binecuvântarea”. Lotti și-a anunțat familia și prietenii referitor la decizia sa, iar Regele a fost avertizat imediat. Nu avea, însă, timp pentru a-și face ordine în viață, pentru că era presat să abdice. I-a scris, totuşi, iubitei sale să aștepte limpezirea lucrurilor. Mariella a văzut o posibilitate de împăcare și a reînceput să lucreze constant, filmând inclusiv în „Arrivederci papa”, un musical aflat la modă. Imediat, însă, a aflat din ziare că Mihai urmează să-și unească destinul cu cel al Anei de Bourbon-Parma. A fost momentul în care presa a vorbit despre o tentativă de sinucidere. Pe numele său real Anna Maria Pianetti, „Lulu” provenea din Lombardia, din Busto Arsizio. Debutase de tânără, iar în 1938 a jucat în cunoscutul film „Jeanne Dore”. Mai târziu, a primit rolul principal în pelicula „I mariti”, devenind protejata dictatorului Benito Mussolini.

Înapoi pe ecran, alături de Jean Gabin și de Antoanella Lualdi

Regele Mihai s-a căsătorit, în exil, cu Ana de Bourbon-Parma, la Atena, la 10 iunie 1948. Din fericire, italianca și-a revenit după dramă, iar în 1950 a jucat alături de Jean Gabin și de Antoanella Lualdi, în „E piu facile que un cammello”. A mai filmat încă doi ani, iar ultima producție în care a apărut (alături de Jean Marais) a fost „Nez de cuir”. Brusc, în 1952, la numai 31 de ani, deși avea toată cariera înainte, a decis să se retragă din fața camerei de filmat. Din acel moment, Mariella Lotti a dispărut din viața publică. În anul 2004, a încetat din viață la Paris, lăsând vorbă să fie îngropată în Lombardia natală.

Fosta amantă a lui Emil Bodnăraș, „plantată” în dormitorul regal

Unul dintre motivele pentru care tânărul Rege începuse s-o ignore pe italiancă a fost fascinația sa față de grecoaica Dolly Chrisselegos, despre care mulți susțin că era o fostă amantă a lui Emil Bodnăraș, dezertor din armata română, spion sovietic și viitor prieten intim al Principesei Ileana, care a avut un rol hotărâtor în evenimentele de la 23 august 1944. Se pare că Dolly i-ar fi fost „plantată” Majestății Sale chiar de NKVD, serviciul de informații sovietic, pentru a-l influența în luarea unor decizii politice. Mai mult, grecoaica era prietenă inclusiv cu Ana Pauker. Roșcata seducătoare, pe care Mihai o alinta „Dodo”, le-a eclipsat pe celelalte amante ale acestuia. Relația celor doi a durat din 1942 până în 1947, tinerii devenind aproape nedespărțiți și fiind văzuți deseori în aceeași mașină, la hipodrom, pe terenul de tenis și la bazinul de înot. Dincolo de relația paralelă cu Mariella, Mihai începuse să-și invite iubita inclusiv la Castelul Peleș din Sinaia. Pe „lista” cuceririlor tânărului Suveran mai apăreau Irina „Lulu” Malaxa, Nerissa Jane Irene Bowes Lyon (o verișoară a viitoarei Regine Elisabeta a II-a) și o anume Yvonne, poreclită „Yvonnica”, pe care Regele a „împărțit-o” cu fostul aghiotant al lui Carol al II-lea, comandorul Știubei.

„Abandonată de Regele Mihai al României, actrița Mariella Lotti se retrage la mănăstire!“ (publicația France Dimanche)

Şi-a ales soţia sfătuit de mama sa, Principesa Elena

948 29 4Femeia cea mai importantă din viața Suveranului a fost mama sa, Principesa Elena. Izgonită din țară de Carol I, Elena a trăit în exil. „Pentru mine, plecarea maicii în străinătate era un fel de salt în necunoscut”, a scris Mihai I. Până la abdicarea lui Carol, în 1940, Elena nu s-a întors în țară, însă prințul moștenitor a vizitat-o la Florența. Apoi, Mihai avea să-și cunoască viitoarea soție, în 1947, pe când participa la căsătoria Principesei Elisabeta cu Philip, duce de Edinburgh. Elena l-a sfătuit, decisiv, pe Rege, în legătură cu mariajul cu Principesa Ana de Bourbon Parma.