Main menu

header

946 28 1de Roxana Istudor şi Silviu Ghering

Dintotdeauna, marii arhitecți care au edificat clădiri care astăzi sunt emblematice au „ascuns” în unele dintre acestea secrete uimitoare, rămase mai mult sau mai puțin ferite de ochiul publicului. Relevarea acestor detalii extraordinare nu face decât să sporească atractivitatea acestor edificii și admirația pentru superlativele arhitecturii.

Camerele Bascule din Podul Londrei

946 28 2Majoritatea oamenilor de pe planetă știe că Podul Londrei este un edificiu emblematic de secole. Cu o înălțime de 61 de metri, suspendat elegant și funcțional peste Tamisa, acest edificiu are un Turn la fel de faimos și, pe deasupra, o serie de camere numite Bascule, mult mai puțin cunoscute. Acestea au fost incluse în arhitectura inițială a Podului Londrei pentru a ajuta la deplasarea contragreutăților mari în timpul ridicării podului. Interzise publicului în mare parte a timpului, aceste camere includ două săli principale masive, ambele cu înălțimea de 27 de metri, situate în interiorul pilonilor podului. Construcția acestora a fost deopotrivă dificilă și foarte ingenioasă - a fost nevoie de săparea cu meticulozitate a unei fundații pe sub Tamisa, coborându-se în adâncuri prin cuști de oțel. Camerele Bascule se deschid publicului doar cu ocazii speciale.

Iluziile optice de la Partenon

946 28 3Unul dintre cele mai faimoase edificii ale Terrei, care străjuiește majestuos istoria omenirii din timpuri imemoriale, este Partenonul din Atena, o capodoperă arhitecturală construită înainte de Hristos. Destinat să înlocuiască un templu deteriorat anterior, acest spațiu este unul dintre cele mai vizitate din lume, văzut de milioane de turiști în fiecare an. Poate cea mai bună dovadă a popularității sale extraordinare este faptul că nici canicula severă din Grecia din vara 2023 nu a reușit să țină turiștii departe de uimitoarea construcție. Arhitectul grec Phidias a supravegheat edificarea monumentului, iar geniul său și matematica au creat o iluzie optică fascinantă. Partenonul este proiectat intenționat cu nereguli geometrice, cum ar fi coloanele care se înclină spre interior, iar aceste linii imperfecte oferă impresia de geometrie și aliniere impecabilă, datorită modului în care ochiul uman percepe adâncimea. Practic, cei care au construit celebra clădire au luat în considerare percepția umană și au… „corectat-o”!

Cripta de sub Capitoliul din Washington

946 28 4Capitoliul din Washington este unul dintre cele mai cunoscute repere istorice din SUA și nu numai - puterea soft a americanilor, extinsă în aproape toată lumea, a impregnat edificiul cu o simbolistică a libertății și a concentrării marii puteri a democrației moderne. Construit în 1793, Capitoliul a fost înființat pentru a găzdui Congresul SUA. Aici există o criptă secretă, ascunsă sub clădire. Numită inițial Marele Vestibul, aceasta a fost edificată pentru George Washington și soția sa, Martha, ca loc de odihnă veșnică, dar posteritatea a vrut ca acest spațiu cu alură de mausoleu să rămână gol, străjuit doar de statuile unor personaje notabile din zilele întemeierii Americii.

Un zgârie-nori gol în mijlocul Manhattanului

946 28 5Times Square, din New York, este una dintre cele mai faimoase și vizitate locații de pe planetă, situată în inima Manhattanului, unde se află unul dintre cele mai mari centre de divertisment din lume și cartierul emblematic al teatrului Broadway. În ajunul Anului Nou, din clădirea One Times Square este marcată intrarea în noul an. Din exterior, acest edificiu arată ca orice alt zgârie-nori, dar în interior este de fapt… gol. One Times Square este unul dintre cele mai scumpe repere imobiliare din lume, dar se bazează aproape în întregime pe alocarea de spațiu publicitar, iar veniturile pe care le generează sunt de milioane de dolari. Timp de 364 de zile din an, interiorul clădirii rămâne nefolosit, nu doar din motivul amintit, al profitabilității sale, ci și pentru că a aduce edificiul la un nivel actual de siguranță pentru a fi locuit ar genera costuri enorme și ar reprezenta o sarcină tehnică foarte dificilă.

Mesajele Morse de la Capitol Records

946 28 6Efigie a lumii muzicale, clădirea Capitol Records, din Hollywood, California, a fost construită în 1956. Designul său futurist, din era spațială, iese în evidență pe fundalul urban al orașului Los Angeles. Creată inițial ca sediu pentru una dintre cele mai importante case de discuri din Statele Unite, Capitol Records, această clădire afișează și un… mesaj secret în Codul Morse! Ideea pusă în practică de arhitecți i-a aparținut fostului președinte al Capitol Records, faimosul Alan Livingstone. Leila Morse, fiica lui Samuel Morse, inventatorul celebrului Cod, a avut onoarea de a porni luminatorul Capitol Records atunci când clădirea a fost inaugurată. Acest cod Morse este vizibil permanent, ducând mai departe moștenirea lui Morse pe cerul nopții, iar mesajele sunt diverse - de pildă, în 1992 edificiul a menținut mesajul „Capitol 50” tot anul, iar în 2013 a marcat lansarea albumului artistei Katy Perry cu mesajul „Katy Perry. Prism. October 22, 2013”.

Cadranul solar din Piața Sfântul Petru - Vatican

946 28 7Vaticanul este mai mult decât casa Papei, este și centrul spiritual oficial al catolicismului și servește drept sediu administrativ al Bisericii Romano-Catolice. Alături de Basilica Sfântul Petru, Muzeele Vaticanului, Capela Sixtină și toate celelalte repere arhitecturale unice ale acestui spațiu cu o încărcătură atât de mare, celebra Piață Sfântul Petru din oraș are de fapt un cadran ascuns proiectat în interiorul său. Pietrele de pavaj din piață, realizate din marmură și granit, acționează ca marcatoare de ceas. În mijlocul spațiului se află un obelisc de piatră, înalt de 25 de metri, un cadran solar în sine, care poate arăta precis timpul, din linia umbrei, și astăzi, așa cum a făcut de la început, din secolul al XVIII-lea. 

Celebrele statui Gargouille, care au dus faima Catedralei Notre Dame, din Paris, maschează ingenios jgheaburi pentru scurgerea apei

Apartamentele din Biblioteca Publică din New York

946 28 8Orașul New York se mândrește cu unele dintre cele mai mari și mai impresionante biblioteci din lume. De exempu, peste 11 milioane de volume cuprinde numai incredibila colecție de cercetare a Bibliotecii Publice din oraș. Acest monument are și un secret: o suită de apartamente ascunse ochiului public. 13 la număr, acestea au rămas de pe vremea când în ele locuiau custodele bibliotecii și familia sa. Renovările succesive au făcut ca apartamentele din Biblioteca Publică din New York să rămână goale sau chiar să fie eliminate în unele cazuri. Cele rămase urmează să fie transformate în spații care să satisfacă mai bine nevoile în continuă schimbare ale instituției. Până atunci, acestea mai păstrează încă amprenta epocilor cărora le-au fost martore.