Main menu

header

946 32 1de Camelia Onciu

O proaspătă mămică are atâta lapte câtă nevoie are bebelușul său. Dacă multe mame se plâng că au prea puțin lapte, există și cazuri în care secretă prea mult. Ce pot face femeile care suferă de această afecțiune medicală numită hiperlactație? Evident, să doneze lapte matern pentru a ajuta și alți sugari. Cazul unei americance care a produs lapte timp de nouă ani a intrat în Cartea Recordurilor.

1.600 de litri

O mamă a doi copii din localitatea Aloha, Oregon, a stabilit recordul mondial la donarea de lapte matern. Elisabeth Anderson-Sierra a salvat viețile a mii de bebeluși prematuri, donând aproximativ 1.600 de litri de lapte matern în ultimii nouă ani. Laptele a ajuns la copiii născuți prematur,  potrivit site-ului Guinness World Records. „Nu aș dori această afecțiune nici celui mai rău inamic al meu. Nu este distractiv”, a spus ea într-un videoclip distribuit pe Instagram, mărturisind că boala se manifestă adesea cu dureri și disconfort. „Câți copii au beneficiat de laptele meu, asta este imposibil de știut”, mai spune Elisabeth, cea mai prolifică donatoare de lapte din lume.

O activitate care-i umple tot timpul

946 32 2„Zeița laptelui”, cum o numește presa americană pe supermama de 29 de ani, își donează provizia băncilor de lapte, care este apoi distribuită la nivel național. De asemenea, ajută cu lapte matern și mamele din comunitatea ei. Deși primește un dolar pe uncie (28 grame) pentru fiecare donație oficială, cei mai mulți bani îi folosește pentru a cumpăra pompe, truse de dezinfectare și congelatoare pentru a depozita laptele în condiții optime. Petrece cam 10 ore pe zi pentru producerea și conservarea laptelui și pentru a verifica și livra proviziile.

Producția excesivă de prolactină, una dintre cauze

Printre cauzele hiperlactației se numără: producția excesivă de prolactină, predispoziție congenitală, prea multă pompare a sânilor, schimbarea frecventă a hrănirii de la un sân la altul (cu cât sunt stimulați mai mult sânii, cu atât laptele e mai mult și în jeturi mai puternice), număr excesiv de alveole (glande care produc lapte). Hiperlactația poate să apară atunci când bebelușul începe să consume mai multă hrană solidă și mai puțin lapte.

Semnele excesului

La mamă, simptomele sindromului hiperlactației includ: senzația de sâni plini și disconfort chiar și după alăptare, scurgeri de lapte matern între alăptări, sfârcuri dureroase. Poate prezenta și mastită, o afecțiune dureroasă care provoacă înfundarea canalelor. La copil, semnele că mama are prea mult lapte sunt: colici, sufocare frecventă provocată de cantitatea mare de lichid, tendința de a mușca mamelonul pentru a încetini fluxul de lapte, hrăniri scurte și agitate, gaze, scaune verzi și spumoase, creștere rapidă în greutate.

Medicii i-au propus tratament medicamentos sau dublă mastectomie

Starea acestei femei este cauzată de producția excesivă a hormonului numit prolactină. Pentru situația ei, medicii i-au propus tratament medicamentos sau dublă mastectomie pentru a opri producția în exces de lapte. Dar donatoarea nu s-a hotărât încă. „Sunt cu adevărat încrezătoare că dobândirea acestui record și împărtășirea poveștii mele va normaliza distribuirea laptelui”, a adăugat Elisabeth Anderson-Sierra.