Main menu

header

945 2 1de Silviu Ghering și Adrian Barna

În centrul județului Argeș, în bazinul mijlociu al râului-fanion care dă numele județului, la aproximativ 5 km nord de Pitești, se întinde pe o suprafață de 643 de hectare lacul de acumulare Budeasa, în comuna cu același nume. Accesul ușor cu mașina a făcut din lacul Budeasa una dintre destinațiile preferate în primul rând pentru piteșteni, dar și pentru orice turiști, de oriunde, care vor să iasă din rutina zilnică și simt nevoia de o ieșire în natură. Odată ajunși în zonă, vă puteți destinde la pescuit, la plajă (există un loc amenajat special) sau pur și simplu admirând peisajul.

Asigură necesarul de apă al Piteștiului și al sistemelor de irigații din aval

Principalele folosințe ale barajului și lacului de acumulare Budeasa sunt asigurarea volumului de apă necesar alimentării cu apă potabilă și industrială a municipiului Pitești, apărarea împotriva inundațiilor, producerea energiei electrice și satisfacerea necesarului de apă pentru irigarea suprafețelor din aval. Construcția hidrotehnică a fost pusă în funcțiune în 1978. Lacul are o lungime de 5,5 km până în dreptul centralei Merișani. Este mărginit la malul drept de un dig de protecție de 4.625 m, iar la malul stâng de un dig de 934 m, care se „închide” în terasa ce constituie malul lacului pe o altă lungime de 2.500 m. În apropierea barajului Budeasa se află Complexul Sportiv Naţional Bascov - Budeasa, bază nautică destinată pregătirii loturilor naţionale, precum şi organizării competiţiilor sportive de nivel naţional şi internaţional.

Vă așteaptă crapi, carași, roșioare, bibani, obleți, știuci și... relaxare!

De la ieșirea din Pitești către Curtea de Argeș și Râmnicu Vâlcea sunt două variante de acces spre lacul Budeasa:

1. La dreapta, pe șoseaua de centură a Piteștiului. După aproximativ 1,5 km mergeți pe drumul ce urcă pe barajul Bascov. Treceți podul peste baraj și urmați drumul paralel cu lacul de acumulare. Urmăriți și indicatorul „Baza nautică”. 2. Mergeți înainte, pe direcția Curtea de Argeș, și după vreo 3 km faceți dreapta, spre baraj, încă un kilometru, până pe podul peste lacul de acumulare Budeasa. După ce treceți podul, se face un drum la stânga care va duce spre plaja de la Budeasa. Dacă mai aveți nevoie de vreun argument, aflați că în lacul Budeasa vă așteaptă crapi, carași, roșioare, bibani, obleți și știuci. Fir întins!

Alte lacuri numai bune pentru pescuit vă așteaptă în județul Argeș: Albota Sălcii și Albota Sat, Balastiera Clucereasa, Balta Berzei (Căldăraru), Barajul Bascov, Barajul Golești, Barajul Merișani, Barajul Tudor Vladimirescu (Pitești), Barajul Vidraru