Main menu

header

944 25 1de Roxana Istudor şi Flori Pintea

Există în modă repere fixe care nu ies niciodată din trend. Unul dintre acestea este faimoasa pălărie panama, purtată cu plăcere de peste un secol, adaptată în nenumărate variațiuni pe aceeași temă și adoptată de toate marile branduri de fashion. Versatilitatea extraordinară a acestui accesoriu și faptul că a fost îmbrățișat și de femei, și de bărbați fac din pălăria panama un simbol etern al eleganței degajate.

Artă pentru oameni de stat și oameni de rând

944 25 2Un scurt istoric al pălăriei panama duce la primele astfel de obiecte, confecționate din paiele unui tip de palmier din regiunea ecuadoriană. De culoare deschisă, ușoară, adesea purtată ca accesoriu pentru ținutele de vară, cum ar fi cele din in sau din mătase, pălăria panama a fost încă de la început creată pe mai multe paliere de calitate, care țineau de etanșeitatea, finețea țesăturii și timpul petrecut în realizarea unui astfel de accesoriu.  Începând cu debutul secolului XX, aceste pălării au devenit populare ca accesorii tropicale și de litoral, dar nu numai. De la președintele SUA Theodore Roosevelt la savantul român Nicolae Iorga sau celebrități de la Hollywood, ca James Stewart sau Robert Redford, pălăria panama a făcut istorie odată cu cei care au purtat-o.

Țesături „oase” și „diamante”

944 25 3Deși pălăria panama continuă să ofere un mijloc de trai pentru mii de ecuadorieni, au rămas în activitate mai puțin de o duzină de țesători tradiționali, care știu să facă cele mai bune astfel de accesorii din lume. Pe de altă parte, companiile și brandurile de fashion s-au specializat în realizarea și exportul de astfel de pălării de înaltă calitate, realizate manual. Practic, această pălărie este atât de populară grație țesăturii strânse, construcției delicate și procesului de fabricație îndelungat, calități care o fac de neprețuit pentru a menține răcoarea capului persoanei care poartă acest accesoriu. Cele două procese principale în crearea unei pălării panama sunt țesutul și „blocarea”. Cele mai comune două tipuri de țesături care se întâlnesc la o pălărie panama sunt cuenca și brisa - una cu model tip „oase”, cealaltă cu tipar de forma diamantelor. Țesătura fină a acestei pălării s-a dovedit ideală, generație după generație, pentru protecția împotriva soarelui arzător.

Cele mai bune pot costa și 10.000 de dolari

944 25 4Prețul unei pălării panama depinde de timpul și de calitatea pe care un țesător le alocă obiectului. Un maestru petrece și opt luni pentru a țese o singură pălărie, care poate ajunge să coste 200 de dolari fără boruri. La final, un astfel de obiect gata de purtat, de cea mai înaltă calitate, poate porni de la 500 de dolari și ajunge la prețul de 10.000 de dolari. Cele mai bune pălării panama sunt cunoscute sub numele de Montecristis, după orașul Montecristi, Ecuador, unde sunt produse. Cele mai rare și mai scumpe sunt țesute manual, cu până la 1.500 de împunsături pe centimetru pătrat. În 2014, Simon Espinal, un țesător de pălării din Panama în vârstă de 47 de ani, considerat a fi printre cei mai buni din lume la meșteșugul său, a stabilit un record mondial prin crearea unei pălării Panama cu 2.000 de împunsături pe centimetru pătrat, performanță care i-a luat opt luni de muncă.

Așezată confortabil la jumătatea frunții

944 25 5Pălăriile panama sunt atât de versatile, de confortabile și de elegante, încât au ajuns să fie purtate cu tot felul de ocazii, la ținutele cele mai diverse, de femei și de bărbați, în toate anotimpurile. Pentru că sunt atât de populare și au un efect remarcabil asupra ansamblului vestimentar, specialiștii recomandă un set de reguli pentru ca acest accesoriu atât de fermecător să aibă efectul scontat, deopotrivă funcțional și estetic. Primul secret este felul în care se așază pe cap o pălărie panama. Acest accesoriu trebuie să stea confortabil pe jumătatea frunții, deasupra sprâncenelor. Vederea nu ar trebui să fie obturată, iar potrivirea pe cap trebuie să fie perfectă - în niciun caz strânsă.

Protecție în drumeții, eleganță în călătorii

944 25 6Designul și stilul sofisticat al unei pălării panama va ridica nivelul oricărei ținute. De exemplu, această pălărie poate fi un accesoriu remarcabil la un ansamblu tip safari, cu pantaloni scurți și cămașă cu buzunare, la camping, în drumeții sau în expediții în aer liber, fiind un accesoriu deopotrivă funcțional, care protejează capul și ochii de soare, dar și estetic, completând ținuta. Mai departe, pălăria panama este recomandată și pentru ansamblurile de călătorie, lejere, cu pantaloni lungi și cămăși casual. Pe lângă faptul că poate proteja capul de condițiile meteo uneori neașteptate de la destinație, acest accesoriu conferă și o eleganță degajată întregii ținute.

De la ținute cu adidași la rochii de nuntă

944 25 7O pălărie panama poate fi purtată și la plajă, întrucât primul său efect este acela de protecție acordată capului, părului, feței și ochilor de radiațiile solare. În același timp, rafinamentul acestui accesoriu va scoate în evidență ținuta de plajă, ridicându-i nivelul estetic. Același lucru este valabil și pentru o cină în oraș, în serile de vară, când o pălărie panama poate completa în modul cel mai fericit o rochie elegantă sau orice alt ansamblu vestimentar relaxat, cu aer jovial. În plus, în cazul în care evenimentul se prelungește, pălăria panama este acel accesoriu care apără capul de efectul zorilor încărcați de rouă. În același timp, este excelentă pentru participarea la evenimente sportive, potrivindu-se perfect cu ținute care includ tricouri și adidași, atât de la modă în vara 2023. Nu în ultimul rând, pălăria panama poate fi o notă cu totul specială a unei ținute de nuntă.

Arta ţeserii pălăriei panama tradiţionale a fost inclusă în Patrimoniul UNESCO în 2012

Un accent special în orice anotimp

O pălărie panama se poate purta în orice sezon. Grație popularității extraordinare, a rezistenței în timp a trendului și a faptului că marile branduri se întrec în a produce infinite variațiuni pe tema acestei pălării celebre, accesoriul poate fi văzut comple- tând ținute inclusiv iarna. De asemenea, pe lângă modelele de vară, pălăriile panama sunt ideale și toamna, când vor constitui un accent elegant adăugat ținutelor cu botine și cizme, cu cardigane și jachete. Mai mult, vor proteja de eventuale schimbări ale condițiilor meteo, mai ales atunci când o persoană are activități diverse pe tot parcursul zilei. Practic, femeile pot purta pălării panama aproape în orice situație și la orice ținută, de la rochii diafane cu imprimeu floral până la cardigane maxi, iar bărbații pot oricând completa cu acest accesoriu o ținută casual, sport sau elegantă, de la tricou și jeanși la sacou sau cămașă cu jachetă.