Main menu

header

943 2 1de Silviu Ghering și Adrian Barna

Cel mai vizitat județ al țării are o deschidere foarte mare pentru primirea turiștilor din toată țara, dar și de peste hotare. La numai 15 km de Brașov, pe DN1, vechi leagăn al sașilor și floare a industriei românești, Codlea este astăzi o bijuterie medievală ce vrea să-și valorifice potențialul turistic extraordinar, la doi pași de cele mai vizitate obiective turistice din județul Brașov.

Cetatea Neagră de pe culmea Măgurii

Între anii 1211 și 1225, Cavalerii Teutoni au ridicat în Țara Bârsei 5 cetăți, printre care și Cetatea Neagră (Schwarzburg), pe o culme de pe versantul sud-vestic al muntelui Măgura, la 980 m. Cetatea se afla pe așa-zisul „Sachsenweg” (Drumul sașilor), care lega Țara Bârsei de Provincia Sibiului. Cetatea a fost menționată prima dată în documente în anul 1265 sub denumirea „Castro Feketewholum” (cetatea de pe Dealul Negru). Codlea a fost declarat oraș abia în 1950.

Centrul Istoric redă imaginea de acum 100 de ani

Cele mai importante atracții turistice din Codlea sunt: Biserica Evanghelică-Luterană - monument de factură romanică din secolul al XIII-lea, refăcută în stil gotic în secolul al XV-lea, înconjurată în secolul al XV-lea cu o puternică incintă punctată de turnuri prismatice și prevăzută cu „zwinger” („țarc” în germană, zid-centură interior care oferă o apărare suplimentară, pe lângă zidul de apărare exterior), cu o clopotniță înaltă de 65 m, cu 4 clopote; Biserica Ortodoxă și cimitirul românesc - construite pe locul lor de azi în 1783; Muzeul Tradițiilor Codlene și al Administrației Publice Locale - mai mult decât un proiect local, inaugurat în 13 mai 2016. Prin patrimoniul strâns si expus, Codlea intră în circuitul turistic al Țării Bârsei, cu piese de muzeu demne de expoziții naționale; Centrul Istoric - reabilitat integral în 2015, din fonduri europene, redă imaginea din urmă cu 100 de ani, când comuna medievală Codlea pășea spre modernitate; Ștrandul Codlea (în cadrul Complexului Piscicol Dumbrăviţa): la 10 km de Codlea, cu bazinul alimentat de un izvor al Goldbachului (Pârâul de Aur), al cărui apă are o temperatură constantă, 18°C, pe toată perioada anului.

Ștrandul din Codlea are și două lacuri, care se întind pe 414 ha și adăpostesc o bogată populație piscicolă de crap, biban, clean, caras, știucă. Accesul în această „deltă dintre munți“ se poate face din DN1, de la Popasul „Hanul lui Traian“, sau prin pădure, pe drum forestier