Main menu

header

942 28 1de Georgiana Mihalcea

Tânără, ambițioasă, talentată. Așa am putea să o descriem pe Alexandra Coman (număr de telefon 0731.636.568, medalion) în doar trei cuvinte. Cu pregătire în domeniul sociologiei, ea a pus pe picioare o afacere care crește vertiginos, în urmă cu numai un an și jumătate. Crede că, pentru a reuși în afaceri e nevoie de foarte multă muncă, seriozitate și un strop de iubire și susținere din partea celor dragi. Vazele sale au ajuns în toate colțurile țării și chiar peste hotare. Să-i cunoaștem povestea celei care a creat „armata de Lady”!

Sunt realizate din ipsos

- Cine este Alexandra Coman în câteva cuvinte?

- Am 26 de ani și am absolvit Facultatea de Sociologie și Asistență Socială, Universitatea București. De aproape şase ani lucrez în domeniul fondurilor nerambursabile și coordonez departamentul de scriere de proiecte din cadrul unei firme de consultanță din București. Mi-am propus, însă, să încep o afacere, astfel că, acum un an și şase luni, alături de prietenul meu, am creat brandul Future Design.

- Când ai descoperit că ai anumite abilități artistice?

- Nu pot spune că am descoperit că am anumite abilități artistice. În spatele pozelor frumoase cu vazele noastre decorative se află multă muncă, nopți nedormite și foarte multă dedicare pentru visul nostru.

- Care au fost primele obiecte create de tine?

- Deja știm cu toții cât de populară este platforma Tiktok, astfel că, într-o seară, după serviciu, în timp ce ne relaxam uitându-ne la filmulețe, am văzut un video interesant cu un băiat care turna ipsos în niște forme. Ne-a plăcut foarte mult ideea, așă că am căutat și noi diverse forme din silicon. Ne-am decis astfel să producem plăci decorative 3D din ipsos. Am cumpărat matrițele și, împreună cu tatăl meu, am produs primele exemplare. Plăcile din ipsos aveau dimensiuni destul de mari, modalitatea de transportare era foarte dificilă, iar pentru vânzarea locală nu am avut prea mult succes. Nu ne-am lăsat dezamăgiți și următorul pas a fost să producem medalioane din ipsos în forma unui leu pe care le-am pictat după bunul plac. Am avut primul nostru succes, livrările le făceam personal atât local, cât și prin intermeidul firmelor de curierat.

„Am făcut singuri prima noastră matriță”

942 28 2- Cum ai trecut de la plăci și medalioane la vaze decorative?

- Prietena mea deține o florărie pentru care achiziţionează diverse vaze decorative. Într-o zi mi-a arătat un model de vază. Este vorba despre modelul „Marica”. Mi-a plăcut foarte mult și am zis că este trebuie să facem și noi acest model, mai ales că aveam deja experiență în producția produselor din ipsos. Am căutat în străinătate matrița, însă costurile ei, cât și prețul transportului erau destul de mari și nu ne permiteam la acel moment să plătim o așa sumă. Tatăl meu a venit cu propunerea să facem noi matrița, costurile fiind mult mai mici. Am comandat materialele necesare și ne-am apucat de treabă. Așa am scos primul model de vază decorativă și am făcut prima noastră matriță. Am promovat produsul pe internet și vaza noastră a fost foarte apreciată. Am avut foarte multe comenzi și nu făceam față solicitărilor, așa că am mai creat o matriță asemănătoare.

- Ce te inspiră în crearea unui nou model?

- Alegem tot timpul modele și forme abstracte. Ne dorim să aducem în casele tuturor românilor vaze decorative moderne, modele unice și personalizate după gustul fiecăruia.

„Lady” a avut în prima săptămână 100 de comenzi

942 28 3- Care este povestea din spatele „armatei de Lady”? Explică-ne procesul de la idee la produsul finit!

- Chiar și noi ne întrebăm uneori cum putem ajunge de la sacul de ipsos la aceste vaze decorative. Procesul clar nu este unul deloc ușor, am avut și foarte multe eșecuri, însă niciodată nu ne-am dat bătuți. Am găsit „rețeta perfectă” și am continuat. „Lady” este un alt model de vază foarte îndrăgit. La nicio săptămână de la lansarea acestui model am avut peste 100 de comenzi, iar în următoarele zile numărul lor s-a dublat. Ideea de „armata Lady” ne-a venit în timp ce eram la atelier, având în vedere numărul impresionant de comenzi. Le aveam pe toate în atelier, gata pentru etapa de vopsire și de livrare, și cum erau toate așezate frumos, în linie dreaptă, deja ne-am gândit la ideea de armată, și așa le-a rămas numele.

- O altă creație de-a ta, de care aminteai mai devreme, prințesa africană, e la fel de bine vândută. De ce crezi că „Marica” e atât de apreciată?

- Este foarte bine vândută, este și primul nostru model de vază decorativă. Cred ca am trimis în fiecare județ din România vaze „Marica”, ba chiar și în afara țării! Aceasta s-a bucurat și se bucură în continuare de un real succes. Am scos foarte multe culori, am accesorizat-o. Cred că motivul pentru care este atât de îndrăgită este forma ei frumoasă. Chiar și la o lună de zile după expedierea coletului, avem clienți care dimineața, își beau cafeaua și ne trimit poza cu ceașca și cu vaza noastră pe fundal și ne spun cât de mult o apreciază. Alții ne-au zis că le dă o stare de bine și cu drag se uită la ea. Având în vedere faptul că este așa apreciată, am produs și un model asemănător, doar că într-o variantă mai mică.

- Ce alte obiecte mai ai în lucru în această perioadă?

- Avem foarte multe modele de vaze la care lucrăm. Încă nu le-am scos pe piață pentru că dorim să ne facem un stoc necesar înainte de a promova modelul, pentru că ne așteptăm să fim asaltați de comenzi. Recent am primit aprobare pentru un proiect de 40.000 de euro prin intermediul programului Start-up Nation și dorim să ne extindem și în domeniul producției de mobilier. Sperăm să avem același succes și în noul domeniu de activitate.

„Clienţii au posibilitatea să aleagă culorile dorite“

- Cât de complicată e viața unui producător autohton care e la concurență cu producția de serie?

- Este foarte dificil să concurăm cu producția de serie, însă, surprinzător în România chiar există o piață generoasă care apreciază produsele handmade și, mai ales, susţin producătorii români. Spre deosebire de un producător de serie, noi îi dăm posibilitatea clientului să aleagă culorile dorite, în funcție de decorul lor. Aranjamentele pe care le facem sunt alese de client, de asemenea. Astfel, ei beneficiază de un model personalizat.

- Cine te ajută în activitatea ta profesională?

- Prietenul și familia mea sunt alături de mine. În producția vazelor fiecare ne-am găsit un rol. Tatăl meu se ocupă de producția lor, prietenul meu de partea de design, iar eu de tot ceea ce înseamnă gestionarea comenzilor și partea de aranjamente florale. Mama și sora mea promovează afacerea noastră pe diverse platforme de socializare. De asemenea, prietenele mele promovează vazele, creând conturi speciale.