Main menu

header

941 2 1de Silviu Ghering și Adrian Barna

Cheile Vălișoarei (numite și Cheile Aiudului sau Cheile Poienii) sunt o bijuterie a naturii atât de generoasă în România, din păcate prea puțin explorate de iubitorii de munte. Zona este o arie protejată de interes național, în estul Munților Trascău, în par- tea sudică a Depresiunii Râmetea (altitudini: minimă 425 m / maximă 779 m) în județul Alba, pe teritoriul administrativ al comunei Livezile.

Vale „strânsă” între vârfuri înălțate până la aproape 900 de metri

Sculptate în calcare, Cheile Vălișoarei au o lăţime de 25-150 de metri şi o înălţime de 100-150 de metri. Sunt domi- nate, pe dreapta venind de la Aiud, de Vârfurile Bogza Mare (827 m) și Bogza Mică (647 m), iar pe stânga de Vârful Pleaşa Cornilor (722 m), Vârful Răchiş (779 m) și Vârful Data (884 m). În pereţii cheilor, pe ambii versanţi se găsesc peşteri și alte formațiuni carstice, ca lapiezuri, bolţi și arcade. Punctele-cheie din... Cheile Vălișoarei sunt Peșterile Puculea și Peștera Sandului, Vârful Bogza Mare (numit și Bogza Vălișoarei), stânca numită Cetatea, pădurea cu arbore stufos și Vârful Data.

O mulțime de atracții turistice vă așteaptă în Depresiunea Râmetea!

Cheile Vălișoarei constituie o rezervație naturală de tip botanic și geologic, unde au fost identificate peste 340 de specii, dintre care 190 specii de plante, unele strict protejate, cum ar fi stejarul pufos și arborele Tisa, dar şi specii de orhidee, mai ales în fâneaţa numită de localnici Gruiul Dariului. Aveți ocazia, dacă aveți și... norocul, să vedeți în Cheile Vălișoarei păsări ca buha, ciocârlia de pădure, sturzul cântător. Zona favorizează cățărarea și zborul cu parapanta, îndeosebi de pe Vârfurile Bogza ori Vârful Data, cel mai înalt din zonă. Rezervația „găzduiește” obiective turistice atrăgătoare: ruinele cetății medievale a Trascăului, biserica mănăstirii din Măgina, satul Rimetea cu muzeul său etnografic, rezervațiile naturale Cheile Plaiului de lângă satul Izvoarele, Cheile Siloșului, Vânătările Ponorului, Huda lui Papară, Peștera Poarta Zmeilor (Peștera de la Groși) și Piatra Secuiului (a cărei porțiune nordică mai e numită și Colții Trascăului).

Puteți ajunge în Cheile Vălișoarei dinspre Sud, 14 km de la Aiud pe drumul județean DJ 107 M, care unește Valea Mureșului (Aiud) cu cea a Arieșului (Buru). Din Nord, aveți la dispoziție DN 75, 15 km din satul Buru, comuna Iara. Distanțe față de cele mai apropiate orașe mai mari: 35 km de Turda și 65 km de Cluj-Napoca