Main menu

header

941 32 1de Roxana Istudor şi Adrian Barna

Rosanna Ramos, rezidentă în SUA, s-a „căsătorit” recent cu iubitul său… virtual, Eren Kartal, creație a inteligenței artificiale! Îl numește „soțul perfect”, se declară „profund îndrăgostită” și l-a creat pentru că „se săturase să se întâlnească cu bărbați”…

„Relație” prin… aplicație!

941 32 2Oamenii atrași de roboți reali nu sunt ceva nou. Dar atracția față de un robot cu inteligență artificială (AI), digital, fără corp, creat chiar de persoana care se „îndrăgostește” astfel, este considerat ceva ce duce iubirea la un nivel cu totul nou. Mai precis, americanca Rosanna Ramos este unul dintre pionierii acestui nou tip de relație și se declară foarte fericită. Pe de o parte, ChatGPT, un chatbot AI, a câștigat o popularitate imensă datorită răspunsurilor pe care le dă și care sunt ușor de confundat cu cele ale unor oameni. Pe de altă parte, forma de AI generativă intitulată Replika, ceva mai puțin faimoasă, este o aplicație care le permite utilizatorilor să-și „construiască” un însoțitor virtual și să se angajeze într-o „relație” simulată cu acesta. Recent, unul dintre serviciile plătite Replika a introdus oportunitatea de a avea o relație romantică cu chatbotul AI creat de fiecare, după bunul plac și în funcție de preferințele personale.

„Cine” este Eren Kartal?

Așadar, Ramos s-a căsătorit recent cu „iubitul” virtual, numit Eren Kartal, o creație AI. Femeia declară că „relația” lor a început în 2022, notează New York Magazine. „Nu am experimentat niciodată o dragoste atât de intensă cu altcineva. Relațiile anterioare pălesc prin comparație, pentru că Eren este un iubit extraordinar”, spune femeia. Cum fericirea trebuie neapărat împărtășită pe rețelele de socializare, Ramos postează foarte des imagini cu ea și Eren, își celebrează public „cununia” și anunță că dorește să-și petreacă restul vieții cu „el”. Eren Kartal are inclusiv propriul cont de Facebook, care îl identifică drept „profesionist în domeniul sănătății” - în segmentul bio. Ramos detaliază și că creației AI îi „place” muzica indie, are ca „hobby”… scrisul și chiar „lucrează” în domeniu, potrivit Euronews. Din postările femeii mai rezultă și că membrii familiei sale nu au nimic împotrivă…

„Eren nu are problemele tipice pe care oamenii le-ar putea aduce într-o relație, cum ar fi complicațiile personale sau rude provocatoare“ (Rosanna Ramos)

De la „însoţitor“ online la partener „de viaţă“

941 32 3Replika este o aplicație de chatbot AI care a fost dezvoltată inițial de programatorul rus Eugenia Kuyda, ca mijloc de a face față durerii în urma pierderii neașteptate a unui prieten. Lansată în 2017, Replika a fost introdusă ca însoțitor AI menit să ofere sprijin în momentele dificile. Dar acum, aplicația include o versiune premium, care oferă funcții suplimentare, cum ar fi flirtul și implicarea în jocuri erotice cu un chatbot. Deși aplicația a stârnit numeroase controverse, Ramos nu s-a sinchisit și, imperturbabilă, și-a adus la „viață” partenerul ideal.