Main menu

header

940 23 1de Gheorghe Zmaranda

Când ați văzut ultima oară licurici? Urmărind dansul lor strălucitor prin noapte ați fost curioși să aflați mai multe despre ei? Florin Stoican (medalion), președinte al Asociației Kogayon și coordonator al proiectului Oltenia de sub Munte - Geoparc aspirant UNESCO, și-a propus să organizeze la începutul lunii iulie, între 6 și 9 iulie, Festivalul Licuricilor. În fapt, este vorba despre un eveniment complex, cu multe ateliere tematice despre natură, drumeții și seri petrecute în compania... licuricilor.

„Este o zonă care merită să fie privită ca destinație turistică”

- Este prima ediție a Festivalului Licuricilor. Cum este acest pionierat?

- Prima ediție este și cea mai grea, deși parte din echipă are experiență în astfel de evenimente. De ceva vreme ne bătea gândul să organizăm niște evenimente pentru promovarea Olteniei de sub Munte, o zonă care are atât de multe și diverse de oferit, încât merită să fie privită ca o destinație turistică. Până acum am organizat în zonă doar evenimente de mică anvergură, gen tabere, tururi ghidate, workshopuri și evenimente educative. Dar nu și un festival. Ideea Festivalului Licuricilor a ieșit din întâlnirile, dezbaterile și discuțiile cu antreprenorii locali, pe care le-am început anul acesta și din care vrem să găsim împreună o cale pentru dezvoltarea durabilă a regiunii. Din aceste întâlniri am adunat mai multe idei și propuneri și am zis să începem cu Festivalul Licuricilor.

- Cum este gândit festivalul, care este structura lui?

- Festivalul Licuricilor este destinat, în special, familiilor cu copii care vor să exploreze și descopere patrimoniul natural și cultural al Olteniei de sub Munte, prin experiențe unice oferite de oameni ai locului și specialiști în patrimoniu natural și cultural. El va avea loc pe durata a trei zile, între 6 și 9 iulie, la Hanul Vatra, în Costești, județul Vâlcea. Fiindcă atelierele nu pot fi realizate pentru un număr foarte mare de oameni sau experiența s-ar dilua, am limitat numărul de participanți la 200. Dar ne-am gândit și la comunitate și la serile de film, povești și concert la care vor avea acces toți doritorii. Prețurile sunt de la 580 de lei pentru participarea la atelierele și activitățile festivalului și urcă până la 1.600 de lei pentru pachet complet cu trei nopți de cazare, pensiune completă și acces la toate activitățile.

„Organizăm tururi ghidate, degustări de vinuri, discuții interesante, ateliere gastronomice cu bucate locale”

940 23 2- Ce experiențe vor avea cei care participă la festival?

- Organizăm tururi ghidate, degustări de vinuri, discuții interesante, ateliere gastronomice cu bucate locale. Vrem să le oferim oaspeților nu numai prilejul de a gusta din bunătățile de la stână și din vinurile și țuica oltenești, dar îi și invităm să asiste și să se implice în prepararea lor. Și, bineînțeles, spectacolul licuricilor și alte atracții naturale și culturale locale dezvăluite de oameni care le cunosc foarte bine. Avem ateliere entomologice, desigur, fiindcă tema este licuricii, dar vorbim și despre ciuperci, plante aromatice, fosile și geologia zonei. Fiindcă râul Costești trece prin curtea Hanului Vatra vom avea și călătorii educative în lumea apei, dar și ateliere despre fotografia de natură. Apoi partenerii noștri meșteri olari vor găzdui la festival ateliere de ceramică pentru cei mici, dar și pentru cei mari, iar copiii vor avea mai multe ateliere educative și de descoperire prin joacă a naturii din jur. Organizăm și drumeții în împrejurimi pentru a descoperi și vorbi cu ghizi pasionați despre atracțiile și poveștile Costeștiului, de la trovanți la izvoarele de ape minerale, de la mineriadă la bisericile de lemn și de la potecile cu pârleazuri de printre livezi la istoria de mii de ani a locurilor. Seara avem proiecții de filme despre natură în aer liber, concerte cu lăutari și chitară la foc de tabără și discuții cu inegalabilul povestitor Cristian Lascu, ambasador al geoparcului, care ne va încânta cu poveștile lui despre lumea peșterilor, descoperirilor și conservarea naturii.

- Pe ce trasee se va pleca în drumeții?

- Sunt trasee ușoare prin împrejurimi, iar grupurile vor fi însoțite de ghizi locali. Vom inaugura chiar un nou traseu tematic pentru cunoașterea Olteniei de sub Munte, în particular a Costeștiului, traseu numit Vatra satului. Pe parcurs se vor amenaja 18 puncte informative cu povești ilustrate și scrise despre ce are satul de oferit ca atracții naturale și culturale.

„Sunt printre cele mai amenințate insecte din cauza distrugerii habitatelor naturale”

940 23 3- Licuricii sunt personajele principale ale acestui festival. Ce ştim despre aceste insecte?

- Sunt insecte din familia Lampyridae, care cuprinde vreo 2.000 de specii diferite, dintre care la noi se găsesc trei specii. Unele dintre ele transmit semnale luminoase pentru a se găsi mai ușor în perioada de împerechere. De asta sunt și fascinanți în serile de vară, prin sclipirile luminoase de prin zăvoaie și poieni.

- Putem considera licuricii ca fiind viețuitoare vulnerabile?

- Licuricii sunt tot mai amenințați, se mai găsesc la noi în puține locuri și sunt indicatori de calitate a mediului, fiind foarte sensibili la degradarea acestuia. Tocmai de aceea sunt și printre cele mai amenințate insecte, principalii factori ai declinului și dispariției populațiilor fiind distrugerea habitatelor naturale, utilizarea pesticidelor și poluarea luminoasă. Deci când vedem licurici trebuie să ne bucurăm, fiindcă prezența lor indică un mediu nepoluat.

- Ce rol au aceștia în ecosistem?

- Fiecare ființă vie are rolul bine stabilit în ecosistem și legăturile dintre specii asigură calitatea ecosistemului. Și noi, oamenii, suntem biodiversitate și fără restul biodiversității nu avem vreo șansă de supraviețuire pe planetă. Biodiversitatea, din care și noi și licuricii facem parte, înseamnă aerul pe care-l respirăm și noi, apa pe care-o bem și noi, tot ce mâncăm noi, sănătatea noastră și multe altele.

- Ce condiții trebuie să fie pentru a putea vedea licuricii?

- În primul rând, trebuie să fie întuneric. Nu ai cum să vezi licuricii pe lumină, iar acolo unde e lumină artificială ei dispar. Apoi trebuie să fie un mediu sănătos, cu habitate sănătoase și echilibrate, fiindcă altfel ei iarăși nu-s de găsit.

În serile de vară licuricii sunt insecte fascinante prin sclipirile luminoase de prin zăvoaie și poieni

„Parcul Natural Buila Vânturiţa are o diversitate incredibilă“

940 23 4- Care sunt principalele date de referință pe care vreți să le prezentați despre Parcul Natural Buila Vânturița?

- E unul dintre cele mai tinere parcuri dintre cele 13 parcuri naționale ale României, a fost înființat în 2004 și este cel mai mic dintre acestea, cu 4.500 de hectare. Este singurul parc național care a fost înființat de o Organizație Neguvernamentală (Asociația Kogayon) și singurul care a fost administrat în parteneriat de o ONG împreună cu Romsilva. Deși este mic are o bogăție și o diversitate fantastică, de la chei și zeci de peșteri, la păduri virgine și peisaje care-ți taie răsuflarea, de la sate de munte la schituri, mănăstiri și biserici rupestre.