Main menu

header

940 29 1de Roxana Istudor şi Adrian Barna

Unii copii uimesc… de când lumea. În timp ce majoritatea au ca preocupări joaca cu maşinuţe şi păpuşi, învăţarea vorbirii şi a citirii corecte, alţii studiază mai multe limbi străine, scriu poezii sau ajung să se remarce încă de la cele mai fragede vârste în domenii variate, surclasând adulți cu pregătire îndelungată.

George Enescu compunea la 4 ani

940 29 2George Enescu s-a născut la 19 august 1881 și a manifestat încă din copilărie o înclinație extraordinară pentru muzică, începând să cânte la vioară la vârsta de 4 ani, iar la 5 ani a apărut în primul său concert și a început studii de compoziție sub îndrumarea lui Eduard Caudella. La acea vârstă improviza lucrări de vioară şi pian şi compunea. Avea 7 ani când și-a început studiile la Viena, iar la 12 ani încânta cu interpretările unor compoziții complexe, entuziasmând presa și publicul. După absolvirea Conservatorului din Viena, Enescu își continuă studiile la Conservatorul din Paris, iar la 16 ani debutează în calitate de compozitor în cadrul Concertelor Colonne din Paris, cu Suita simfonică „Poema Română”.

Alexandra Nechita picta înainte de a scrie

940 29 3Considerată printre cei mai mari artişti în viaţă, Alexandra Nechita s-a născut în 1985, în Vaslui. Alexandra s-a stabilit alături de părinţi în SUA şi a început să picteze de la vârsta de 2 ani, înainte de a învăța să scrie, talentul său extraordinar făcându-i pe cei din jur şi pe specialişti să o numească „micuţa Picasso”. Recunoscută în lumea întreagă pentru picturile sale în stilul cubist realizate la o vârstă fragedă, Alexandra Nechita a avut la 8 ani prima expoziţie personală, la Biblioteca Municipală din Los Angeles. În scurt timp, a atras atenţia criticilor de artă, care au început să scrie despre maniera abstractă a tinerei artiste. Încă de atunci, creaţiile sale se vindeau mult mai bine decât realizările artistice ale unor creatori consacraţi. Tablourile Alexandrei Nechita se regăsesc în muzee din întreaga lume, de la colecţia de artă a Vaticanului până la colecţii particulare ale unor celebrităţi.

Cleopatra Stratan, cel mai tânăr artist care a primit trei Premii MTV

940 29 4Cleopatra Stratan s-a născut în anul 2002, în Republica Moldova, iar la împlinirea vârstei de 3 ani a devenit cel mai tânăr artist care a înregistrat un adevărat succes comercial. Fetița ieșită din comun a cântat live timp de două ore, în faţa unui public numeros şi a ajuns cu celebra piesă „Ghiţă” pe locul 1 în topul Romanian Singles Chart. World Records Academy i-a recunoscut nu mai puţin de șase recorduri mondiale, pentru cel mai tânăr artist care a lansat un album de succes, cel mai tânăr interpret care a susţinut un concert live de două ore în faţa unui public numeros, cel mai bine plătit artist (a primit 10.000 de euro pentru o singură piesă), cel mai tânăr interpret care a primit trei Premii MTV, cel mai tânăr interpret care a avut un hit pe locul 1 într-o ţară şi cel mai tânăr cântăreţ de succes. Cleopatra Stratan s-a clasat pe locul patru în topul celor mai talentați și geniali copii din lume, conform wonderslist.com.

Matei Bucur Mihăescu, șef de orchestră simfonică proprie la 13 ani

940 29 5Matei Bucur Mihăescu s-a născut în anul 1995 şi a fost denumit „copilul-minune al muzicii clasice româneşti contemporane”. La 2 ani ştia deja literele, la 4 ani vorbea perfect engleza. Avea 3,5 ani când cânta deja la pianină la două mâini. La vârsta de 7 ani, la Liceul de Muzică, compunea deja piese de muzică clasică, iar la 8 ani susţinea recitaluri de o oră şi jumătate în faţa publicului. Matei a devenit cel mai tânăr muzician român care a concertat pe scena Ateneului. În 2007, copilul genial a susţinut un concert extraordinar la Sala Radio, în faţa a peste 1.000 de persoane. A fost un spectacol care a durat trei ore fără pauză, fiind primul concert în care s-a prezentat şi o integrală componistică a muzicianului care la 12 ani era capabil să compună şi să susţină concerte şi recitaluri pentru pian solo până la lucrări pentru orchestră simfonică și cor. La 13 ani, în anul 2008, şi-a înfiinţat propria orchestră, „Cammerata”, care să-i interpreteze lucrările - orchestra a inclus şi 50 de instrumentiști, cu vârste de la 14 ani până la 65 de ani.

World Records Academy a omologat cu record mondial săritura efectuată de Valentina Mihanciu, care avea doar 9 ani în 2006, când s-a lansat în cădere liberă de la 4.000 de metri

Crina „Coco“ Popescu, recorduri la alpinism de la vârsta de 10 ani 

Crina „Coco” Popescu s-a născut la 3 decembrie 1994, la Râșnov. S-a remarcat încă de mică drept o pasionată a alpinismului. Recordurile sale în alipinism au început pe când copila avea… 10 ani - majoritatea reușitelor fiind premiere pentru categoria sa de vârstă. La vârsta de 14 ani, Crina a obținut titlul de Maestru al Sportului, iar în 2010, la vârsta de 15 ani, a escaladat cel mai înalt vârf al Oceaniei - Carstensz Pyramid (4.884 m), din Indonezia, devenind astfel cea mai tânără alpinistă din lume care a escaladat acest munte. Este și prima alpinistă din lume care a terminat circuitul Seven Volcanoes, la vârsta de 16 ani. Crina a făcut parte din prima echipă care a urcat Muntele Sidley, cel mai înalt vulcan din Antarctica, fiind prima alpinistă din lume care a atins vârful, la 24 ianuarie 2011, record omologat de World Records Academy.

Iulia Hasdeu a absolvit liceul la 11 ani

940 29 6Fiica savantului şi scriitorului Bogdan Petriceicu Hasdeu s-a născut în anul 1869 și a fost considerată dintotdeauna un copil genial al culturii române. La vârsta de 2 ani, vorbea deja limba franceză, iar la împlinirea vârstei de 4 ani începuse să scrie. La 5 ani crea nuvele, iar la 7 ani scria naraţiuni precum „Mihai Vodă Viteazul” sau poeme precum „Domnia lui Ţepeş Vodă”. Având calități intelectuale ieșite din comun, copila supradotată a dat examenul cumulat pentru clasele I-IV la Şcoala Primară de băieţi nr. 2, la vârsta de doar 8 ani. Tot atunci, Iulia reunea povestirile scrise, parte în franceză, parte în română, în ciclul „Istorioare pentru amicele mele şi pentru toate copilele de la 10 până la 20 de ani”. La vârsta de 11 ani, Iulia a scris piesa de teatru „Dama de circ”, comedia „Amorul e scânteie”, piese de teatru într-un act, în limba franceză sau povestiri. La 11 ani, copila absolvea liceul, în paralel urmând cursurile Conservatorului din Bucureşti. La 16 ani, Iulia Hasdeu a devenit prima româncă înscrisă la Universitatea Sorbona, unde urma să susţină licenţa în Filosofie la Facultatea de Litere din cadrul prestigioasei instituţii de învăţământ. În același timp, lua lecţii de pictură şi de canto de la profesori celebri ai vremii. A ţinut la Sorbona două conferinţe, cu temele „Logica ipotezei” şi „A doua carte a lui Herodot”, demonstrând un remarcabil talent oratoric. La 29 septembrie 1888, Iulia Hasdeu a murit de tuberculoză, la doar 18 ani.