Main menu

header

940 32 1de Roxana Istudor şi Daniel Alexandrescu

Specialiștii, inventatorii și arhitecții din toată lumea se află într-o cursă contracronometru pentru identificarea și mai ales producerea pe scară largă a unor materiale de construcții care să nu mai sufoce planeta, dar să aibă și toate proprietățile necesare bunului trai al oamenilor. Una dintre cele mai neașteptate potențiale soluții, deja aplicată, este cânepa, plantă care furnizează un beton cu calități remarcabile.

Panouri prefabricate în jurul unei structuri din lemn

940 32 2Flat House se află într-o fermă din Cambridgeshire, Marea Britanie, și arată ca un hambar. Dar în interior, aspectul și senzația clădirii arată imediat că este ceva cu totul diferit. „Pereții îmi amintesc de baloții de fân pe care îi făceam când eram copii. Are cea mai bună calitate acustică, iar anul trecut am oprit încălzirea timp de 24 de ore, în mijlocul iernii, și interiorul a rămas cald”, spune proprietara Gemma Barron. Această locuință luminoasă, aerisită și confortabilă este neobișnuită din perspectiva materialului folosit: cânepa. Practic, planta folosită pentru acest imobil inedit a fost cultivată pe terenul din jur. Proiectul reprezintă ceea ce Material Cultures, din Londra, studioul de cercetare și design care a construit Flat House în 2020, numește „ecologie circulară”, o abordare în care clădirile se pot reintegra în mod natural în peisaj. Betonul de cânepă a fost folosit sub formă de panouri prefabricate pentru a crea pereții casei, montați în jurul unei structuri din lemn. În interior, materialul este lăsat la vedere.

Material izolator ideal

940 32 3Dincolo de asocierea plantei cu substanța psihoactivă canabis și cu utilizarea în suplimente pentru sănătate și textile, cânepa devine rapid un material de construcție durabil și tot mai căutat. Nu întâmplător: crește rapid (potrivit Comisiei Europene, un hectar are nevoie de cinci luni pentru a se dezvolta), captează până la 15 tone de carbon și este mai bună decât forestierul comercial tipic. În plus, producția de cânepă ajută la regenerarea solului și la îndepărtarea metalelor grele. Când este utilizată în construcții, cânepa se transformă într-un tip de beton (hempcrete) foarte deosebit de cel clasic din punctul de vedere al emisiilor, dar și al calităților. Materialul de construcții din cânepă este robust și se obține din amestecarea de apă, var și miezul lemnos al plantei. Betonul obținut are o masă termică mare, ceea ce îl face un material izolator ideal, care îmbunătățește eficiența energetică a clădirilor. De asemenea, materialul continuă să absoarbă carbon pe toată durata sa de viață.

„Masa termică mare a betonului de cânepă înseamnă că acesta se încălzește și eliberează căldură încet, reglând temperatura interioară peste zi. De asemenea, materialul este hidroscopic, așa că absoarbe umezeala, ceea ce îl face bun pentru reglarea mucegaiului în clădiri“  Summer Islam, fondator Material Cultures, Londra

Construcţii mai durabile şi mai ecologice

Proprietățile betonului de cânepă sunt foarte departe de ceea ce folosește în prezent industria construcțiilor, responsabilă pentru aproximativ 37% din emisiile globale de dioxid de carbon. Cu calitățile sale de captare a emisiilor, cânepa ar putea ajuta țările să-și atingă obiectivele zero, făcând construcțiile mai durabile. „Optimizarea modului în care proiectăm, construim și renovăm clădirile noastre are un rol esențial de jucat în reducerea emisiilor și pentru a permite Regatului Unit să-și atingă obiectivele climatice. O parte importantă a soluției implică explorarea utilizării alternativelor naturale, cu emisii scăzute de carbon, la materialele de construcție vitale, cum ar fi betonul de cânepă”, spune Yetunde Abdul, șeful acțiunii climatice la Consiliul pentru clădirile ecologice din Marea Britanie.