Main menu

header

939 32 1de Roxana Istudor şi Daniel Alexandrescu

Ce poate face inteligența artificială stârnește dezbateri suficient de aprinse încât să fi ajuns la președintele SUA și la cele mai luminate minți din domeniu, inclusiv cele care o dezvoltă într-un ritm uluitor. În timp ce lumea întoarce pe toate fețele implicațiile etice ale acestor sisteme, în diverse domenii pătrunde rapid. Unul dintre acestea este… justiția! 

Îi „suflă” inculpatului printr-o cască

O aplicație pentru smartphone care folosește inteligența artificială îi poate indica unui inculpat ce să spună în instanță și a fost folosită pentru prima dată. Așa cum este firesc, identitățile și locațiile acestui test au rămas confidențiale, întrucât este ilegal să fie folosită această tehnologie, dar compania din California care a dezvoltat sistemul, DoNotPay, consideră că experimentul a fost un succes. Concret, rețeaua ascultă toate discursurile martorilor, avocaților și judecătorului, apoi îi „suflă” inculpatului exact ce să spună, printr-o cască, îndemnându-l să rămână doar la acele cuvinte. În cazul testat, istoricul juridic a fost întocmit pentru o amendă de depășire a vitezei legale. Descoperirea poate crea un precedent pentru cazuri mai grave în viitor.

Un milion de dolari pentru cine va folosi aplicația la Curtea Supremă a SUA

Cel care a reușit să realizeze aplicația, Joshua Browder, arată că „tehnic, sistemul este în cadrul regulilor, dar încă nu este în spiritul acestora”. Dar testele continuă. Și asta pentru că aplicația este mult mai ieftină decât un avocat, iar compania a fost de acord să plătească orice penalități pentru utilizarea aplicației. Mai mult, DoNotPay oferă un milion de dolari oricărei persoane cu un caz viitor la Curtea Supremă a SUA care va folosi sistemul. Iar drumul acestui sistem pare unul deja trasat. Aplicația se limitează momentan la declarații de fapt, fără să acționeze ca un avocat. Dar „gheața a fost spartă”.

„Totul ține de limbaj”

Instrumentul audio a fost modificat pentru a nu reacționa automat la declarații. Scopul final este ca software-ul să înlocuiască în cele din urmă unii avocați. „Totul ține de limbaj și pentru asta avocații percep sute sau mii de dolari pe oră. Vor fi în continuare o mulțime de avocați buni care vor putea să se certe la Curtea Europeană a Drepturilor Omului. Dar mulți alții sunt plătiți cu prea mulţi bani pentru a copia și a lipi documente și cred că vor fi cu siguranță înlocuiți”, afirmă Browder.

Discursul „dictat” de un „avocat” cu inteligenţă artificială va înlocui pledoaria clasică a avocaţilor „normali” într-un viitor, dar nu foarte apropiat

Ministerul Justiției din Regatul Unit a comparat sistemul cu acele persoane fără pregătire juridică ce asistă în instanță - nu trebuie să fie avocați calificați, dar au dreptul să fie acolo și să ofere sfaturi

Provocare tehnologică dublată de probleme etice

Nikos Aletras, informatician la Universitatea Sheffield, din Marea Britanie, a creat un program bazat pe inteligență artificială care poate prezice cu acuratețe cazurile CEDO. Deși constată o utilizare din ce în ce mai mare a învățării automate în sistemul juridic, specialistul avertizează că adoptarea acesteia trebuie luată în considerare cu atenție. În aceste condiții, consilierea juridică audio în timp real într-o sală de judecată este în continuare o provocare tehnologică, dublată de probleme etice. De exemplu, folosirea echipamentelor de înregistrare în Regatul Unit ar încălca Actul Contempt of Court, din 1981. „Acest sistem implică transmitere audio către serverele unei terțe părți și procesarea acelui sunet în sistemul informatic rezultat”, explică Neil Brown, de la firma de avocatură decoded.legal.