Main menu

header

938 2 1de Silviu Ghering și Adrian Barna

Există un loc în România care pare desprins dintr-un basm. Dacă ajungi acolo măcar odată, uiți că mai ești în țara noastră. Peisajele, liniștea, dar și construcțiile din această zonă te trimit cu gândul direct în... Japonia! Grădina Botanică „Vasile Fati” din Jibou, județul Sălaj, este „minunea”. Fără nicio exagerare. Vizitați-o ca să vă bucurați privirea și sufletul, printre altele, și cu o grădină japoneză ca la... ea acasă, de un lac și un acvariu de plante exotice.

24 ha la 272 m altitudine, cu un relief variat, cu mari denivelări

Grădina Botanică din Jibou a fost înființată în anul 1968, la inițiativa profesorului Vasile Fati, pe locul parcului de agrement al castelului medieval care a fost reședința familiei Wesselényi, ea însăși un obiectiv turistic pe care nu trebuie să-l ratați. Aflată la altitudinea de 272 de metri, oaza de verdeață din Jobou are 24 de hectare, cu un relief variat, cu mari denivelări, dar și cu întinse suprafețe plane. Este înconjurată de dealuri înalte, astfel că este protejată de curenții reci. Drept urmare, în orice perioadă a anului în care ajungeți acolo, momentul este potrivit. Gradina Botanică din Jibou este organizată pe sectoare, fiecare sector grupează plantele după un criteriu științific sau geografic, are un complex de sere colecționare, de microproducție și cercetare, un complex acvaristic, un parc zoo și voliere de păsări, o grădină japoneză și un rozarium.

Pavilion special, înalt, pentru palmieri, acvariu pentru plante exotice

Dincolo de peisajele de... ilustrate (vi le mai aduceți aminte? ...când ați trimis ultima dată o ilustrată din concediu?) din zonă, la Grădina Botanică din Jibou vă așteaptă numeroase „familii” de plante ornamentale, un bogat fond dendrologic de plante exotice fabuloase și specii lemnoase exotice care nu pot fi văzute oriunde. O să vă placă și pavilionul înalt pentru colecția de palmieri, și „acvariul” pentru colecții de plante tropicale sau sectorul de plante utile.

O altă surpriză este catalogul cu semințe. În fiecare an, Grădina Botanică din România publică un astfel de catalog care ajunge să fie distribuit la mai bine de 450 de grădini botanice din întreaga lume. De asemenea, acesta ajunge și în numeroase institute de cercetări botanice