Main menu

header

937 2 1de Silviu Ghering și Adrain Barna

Un loc din România pe care trebuie să îl vedeți măcar o dată nu trebuie să vă sperie chiar dacă acolo ajungeți pe... scară! Drumul până în apropierea lui nu e deloc complicat. Totuși, când mai au puțin și au ajuns, multe persoane aleg să renunțe. Ineleț este un cătun parcă „rupt” de lume, „fixat” în vârful unui munte. Este situat în Munții Cernei din județul Caraș-Severin, la aproximativ 16 km de Băile Herculane. Face parte din comuna Cornereva, ce cuprinde nu mai puțin de... 40 de sate și cătune!

Drumul spre cer pornește dintre Băile Herculane și Baia de Aramă

Peisajul este mirific, cei care au avut privilegiul și... curajul de a ajunge acolo spun că au fost atât de aproape de cer încât au trăit senzația că-l pot atinge cu mâna. De ce „curajul”? Pentru că la Ineleț se ajunge pe patru... scări din lemn! Cu o lungime totală de aproximativ 100 de metri! Sunt din lemn de salcâm, vechi de zeci de ani, cel puțin 50, dar încă rezistă timpului. Până la scări, drumul spre cerul de la Ineleț pornește dintre Băile Herculane și Baia de Aramă. Veți vedea o cruce din lemn, acela este punctul de reper. Coborâți până la un pod de lemn și veți găsi un panou de fier care vă arată traseul exact. Urmează câteva minute de urcat, iar mai apoi veți vedea scările. Urcarea nu este grea, spun cei care le-au folosit, dar coborârea poate genera ceva panică, mai ales pentru cei cu rău de înălțime.

După 100 de metri de trepte, mai aveți „doar” vreo oră de mers prin pădure

După scări mai aveți de mers 15-20 de minute până la prima poiană, iar mai apoi, alte 15-20 de minute de urcat. Veți vedea biserica din Ineleț, mai mergeți 15-20 de minute și veți găsi „poarta” de intrare în cătun. Crestele munților formează un „zid” crenelat și spectaculos în jurul cătunului. Dar efortul făcut pe scări merită, având în vedere peisajul spectaculos de care vă puteți bucura odată ce ați ajuns sus.

Dacă vă este imposibil să urcați atâtea trepte, mai aveți o alternativă să ajungeți la Ineleț: pe o cărare care trece prin pădure, aflată la aproximativ 16 kilometri de Băile Herculane, traversând râul Cerna pe „Puntea lui Stoian“, doar că traseul este de cel puțin patru ore