Main menu

header

de Claudia Stan

Toamna este anotimpul în care natura se schimbă, când  oamenii resimt din plin diverse dureri la nivelul oaselor. Viorel Constantin Butnaru este un om cu har de la Dumnezeu. A învăţat de la un călugăr să „lipească” oasele, fiindu-i ucenic timp de câţiva ani. Părintele Elefterie l-a învăţat tainele osteopatiei, el însuşi studiind-o la Adrianopol. În 35 de ani de experienţă, Viorel Butnaru a vindecat cazuri grele, în care medicina clasică nu a putut face prea multe. Mâinile sale au „operat” fără bisturiu hernia de disc. Despre secretele acestei terapii şi la ce ne ajută, ne va povesti chiar incredibilul terapeut.

35 de ani de experienţă
- Osteopatia este un domeniu destul de puţin cunoscut, dar care are rezultate uimitoare pentru sănătatea noastră. Cum s-a născut aplecarea pentru această, să-i spunem, meserie? Când aţi făcut primii paşi în cunoaşterea tainelor terapiei pe care o practicaţi?
- De la vârsta de 15 ani, deci de aproximativ 35 de ani. Pe vremea aceea, fiind foarte sărac, trebuia să mă duc la Mănăstirea Agapia. Acolo se afla părintele-doctor Elefterie, despre ale cărui vindecări se dusese faima. Părintele făcuse medicina tradiţională la Adrianopol, unde a fost învăţat că toate bolile se pot vindeca fără operaţie şi fără medicamente. Veneau la el foarte mulţi oameni cu probleme, dar pentru că nu-i mai putea ajuta singur din cauza bătrâneţii, m-a învăţat pe mine tehnicile pe care le aplic astăzi. Ulterior am făcut şi câteva cursuri de specializare pentru a fi autorizat. Din toată paleta, eu mi-am ales osteopatia, deoarece rezultatele se pot vedea pe loc.

- Care este principiul de acţiune pe care vă bazaţi atunci când puneţi oasele la loc?
- Totul se bazează pe osteopatie. Se începe cu aranjarea oaselor discului în poziţia corectă. Coloana vertebrală este structura de rezistenţă a corpului. Dacă apare o subluxaţie sau o mică neregulă, totul se dezechilibrează. Hernia de disc, spre exemplu, se vindecă prin osteopatie, evitând astfel intervenţia chirurgicală. Este o adevărată tehnică, sunt nişte manipulări nedureroase prin care se aranjează oasele şi discurile vertebrale.

„Sunt necesare maximum trei şedinţe”
- Când se recomandă această terapie şi cam câte şedinţe sunt necesare pentru rezolvarea problemelor?
- Atunci când apar dureri ale oaselor sau se simte o jenă la mers, când nu ne mai putem întoarce capul ori există vreo luxaţie se poate reveni la normal prin osteopatie. Desigur, unii oameni vin preventiv, iar acesta este un lucru bun. Sunt necesare maximum trei şedinţe, deoarece oasele se aranjează repede. Am întâlnit situaţii foarte grave, ale căror probleme au fost rezolvate într-o singură şedinţă. Mai mult, am avut câteva cazuri în care femeile se plângeau de infertilitate. Nu puteau rămâne însărcinate din cauza unei deformări la nivelul bazinului. După câteva şedinţe, problema s-a rezolvat şi au putut ţine pruncii în pântec. Nu există nicio problemă medicală ce nu poate fi rezolvată cu medicina tradiţională.

„Spondiloza se tratează şi la 80 de ani”
- Este limită de vârstă pentru aplicarea terapiei, având în vedere că la bătrâneţe oasele pot fi atacate de osteoporoză?
- În zonele lombară şi cervicală se poate face sudare de oase indiferent de vârstă. În zona toracică însă, la anumite persoane trecute de 65 de ani, din cauza osteoporozei se acţionează mai uşor, deci şi rezultatele vor fi mai mici. Chiar şi aşa, o spondiloză la vârsta de 80 de ani se poate rezolva.

- Există efecte adverse ale osteopatiei?
- De obicei, oamenii aleg să vină în plină criză şi dureri, iar manevrele devin un pic dureroase, dar sunt de scurtă durată. După ce se rup ciocurile, apare o jenă ce ţine de regulă cam o zi, până ce acestea sunt măcinate, iar organismul le elimină. În zona în care sângele nu prea a circulat din cauza unei pareze va exista o senzaţie de febră musculară. În rest, nu există efecte adverse severe ale terapiei.

„Sudez oasele din nou”

- Cât durează efectul tratamentului, ţinând cont că suntem predispuşi zilnic la diverse activităţi zilnice?
- Efectul durează până în momentul când se face o nouă greşeală. Atunci când se ridică o anumită greutate şi oasele se deranjează, eu le sudez din nou. Am avut cazuri de platfus atât la copii, cât şi la adulţi, ce au fost rezolvate cu succes. Ştiaţi că numai din cauza spondilozei pot fi declanşate 18 boli?