Main menu

header

902 32 1de Roxana Istudor şi Adrian Barna

De mii de ani, lumea se întreabă dacă oamenii se nasc cu o „busolă morală” sau dacă se învață pe parcursul vieții. Răspunsul descoperit de un studiu recent este acela că un bebeluș în vârstă de doar 8 luni poate percepe și „pedepsi” comportamentul antisocial.

Oamenii sunt buni la naștere?

Specialiștii de la Universitatea din Osaka, Japonia, au descoperit că bebelușii pot face judecăți morale și pot „pedepsi” comportamentul antisocial, ceea ce ar sugera faptul că, în fond, oamenii sunt buni la naștere. În cadrul experimentelor, experții japonezi au folosit tehnologia de urmărire a ochilor pentru a oferi copiilor în vârstă de 8 luni puterea de a „pedepsi” o pată asemănătoare unui om pe ecranul unui computer. Pentru teste, a fost folosită o formă inteligentă de tehnologie, alături de aspecte controlate ale animației, notează Daily Mail. Pentru a-și verifica descoperirile, experții niponi au efectuat trei experimente de control, pentru a exclude interpretări alternative ale comportamentelor sugarilor. Acesta este primul studiu din lume care măsoară direct capacitatea de luare a deciziilor morale de sugari.

Evoluție datorată cooperării umane

Pedepsirea comportamentului antisocial se găsește numai la oameni și este prezentă în toate culturile. Cu toate acestea, dezvoltarea moralității nu a fost foarte bine înțeleasă până acum. În plus, poate fi foarte dificil să se examineze procesul decizional la sugari. „Moralitatea este o parte importantă, dar misterioasă, a ceea ce ne face oameni. Am vrut să aflăm dacă pedeapsa aplicată unor persoane antisociale este prezentă la o vârstă foarte fragedă, deoarece aceasta ne-ar ajuta să semnalăm dacă moralitatea este nativă sau învățată. Rezultatele au fost surprinzătoare. Am descoperit că sugarii au ales să pedepsească agresorul antisocial. Observarea acestui comportament la copiii foarte mici indică faptul că oamenii ar fi putut dobândi tendințe comportamentale morale în cursul evoluției. Mai exact, pedepsirea comportamentului antisocial pare să fi evoluat ca un element important al cooperării umane”, detaliază Kanakogi.

Experimente suplimentare care folosesc metoda de urmărire a privirii ar putea dezvălui abilităţi cognitive nedescoperite la sugarii preverbali (studiu al Universităţii Osaka)

124 de bebeluşi de 8 luni au „pedepsit” pata verde care agresa pata portocalie

Reacţie la vederea agresiunii

Cercetătorii, care și-au publicat descoperirile în revista Nature Human Behaviour, au recrutat 124 de copii în vârstă de 8 luni, care stăteau în poala unui părinte în timp ce urmăreau animații pe ecranul unui computer. Inițial, sugarilor li s-au prezentat două pete antropomorfe, de culori diferite, cu ochi - una verde și una portocalie. Dacă un copil se uita la vreuna dintre pete, o piatră cădea și o strivea. Apoi, fiecărui bebeluș i s-a arătat o animație cu pata verde urmărind-o pe cea portocalie și lovind-o, ca un act de agresiune. Fiecăruia i s-a prezentat apoi ecranul original, unde copiii puteau arunca piatra pe una dintre pete doar privind-o și s-a constatat că au ales să zdrobească pata verde după ce au văzut că fusese violentă. Potrivit cadrelor universitare care au realizat cercetarea, acesta este un semn că bebelușii au vrut să pedepsească agresorul.