Main menu

header

901 2 1de Silviu Ghering și Adrian Barna

Cornereva este o comună din județul Caraș-Severin, la 32 km nord de Băile Herculane. Este vestită pentru morile sale de apă, nu mai puține de 32, dar puțini știu că este cea mai mare comună din țară, cu 40 de sate în „subordine”.

„Morarii” sunt foarte mândri să vă povestească istoria „meșteșugului”

Banatul Montan poate fi numit, fără nicio exagerare, Țara Morilor de Apă. Peste 250 împânzesc ținutul, de la cătunele cățărate pe munți până în Clisura Dunării. Din lemn, din piatră, din cărămidă arsă sau nearsă, mori cu roată orizontală (ciutură) sau verticală, mori țărănești sau semiindustriale, mori în proprietate sau în devălmășie, mori funcționale sau în conservare, mori în ruine care aduc aminte de vremuri de mult apuse, toate fac din Caraș-Severin județul cu cele mai multe mori de apă din România. Plecând din Băile Herculane spre... sud, pe DJ608D, la Pecinișca schimbați direcția de mers la 180 de grade și „urcați” spre nord pe DN6, prin Mehadia și Plugova, până în Cornereva. Din cele 32 de mori de apă de pe teritoriul comunei doar jumătate mai sunt folosite, restul fiind abandonate și în stare avansată de degradare. Chiar și așa aveți ce vedea, localnicii sunt foarte primitori și „morarii” care mai au mori în... viață sunt foarte mândri să vă povestească istoria acestora și cum funcționează. Ciutura, tovalul, șopotul, vâltoarea și alți termeni locali, precum și la ce mai folosesc morile de apă în afară de clasicul măcinat (obicei legat de... covoare!), veți afla numai de la sătenii care s-au născut, trăiesc și o să plece la Dumnezeu de lângă o moară de apă.

Face parte din Parcul Național Domogled - Valea Cernei

Creatorul a fost darnic cu zona, peisajele sun fabuloase, nu degeaba Cornereva este inclusă în Parcul Național Domogled - Valea Cernei, arie protejată, de interes național, ce se întinde în partea central-estică a județului Caraș-Severin, cea nord-vestică a județului Gorj și cea nord-estică a județului Mehedinți.

Când ajungeți la Cornereva, vizitați și site-ul arheologic de la Piatra Ilişovei, la 3 km nord de satul-reședință de comună, pe muntele Cerna, lângă „Stâna lui Grecu“, datând din epoca bronzului timpuriu, cultura Coţofeni