Main menu

header

899 28 1de Roxana Istudor şi Silviu Ghering

Continuarea serialului „Urzeala tronurilor”, „Casa Dragonului” a debutat recent, înregistrând audiențe record. Spectatorii au trecut rapid, începând cu 1 septembrie, într-o altă lume fantastică, cea din „Stăpânul inelelor”, odată cu debutul seriei „Inelele puterii”, cel mai scump serial de televiziune realizat vreodată. Umăr la umăr, cele două megaproducții domină toamna tv 2022 și „țes” povești despre războaiele, iubirile, trădările și eroii tuturor lumilor din timpuri imemoriale, când destinul oamenilor era împletit cu cel al ființelor supranaturale.

Audiențe record

899 28 2„Casa Dragonului”, povestea cu ființe supranaturale - și uneltiri omenești - care a fascinat o lume întreagă a debutat cu audiențe record - 9,9 milioane de telespectatori numai în SUA încă din prima seară, cea mai mare din istoria serialelor tv - și se anunță una dintre producțiile cele mai vizionate, întorcându-i pe fanii serialului „Urzeala tronurilor” într-o lume fascinantă, în care oamenii domnesc alături de dragoni. De partea cealaltă, multașteptata producție „Stăpânul inelelor. Inelele puterii” se derulează cu mii de ani înainte de evenimentele din „Hobbitul”, se bazează pe istoria Pământului de Mijloc și acoperă toate evenimentele majore: forjarea Inelelor Puterii, ascensiunea lui Sauron, ultima alianță între elfi și oameni. Poveștile care au loc de-a lungul a mii de ani în scrierile originale ale lui Tolkien sunt condensate pentru noul serial, care va fi disponibil în peste 240 de țări din întreaga lume.

Platforme blocate de valurile de telespectatori

Mai multe clipuri care anunțau „Casa Dragonilor” și care nu au făcut decât să spo- rească nerăbdarea fanilor au fost lansate în cascadă, în vara acestui an, dublate de o promovare extinsă, prin toate mijloacele - aplicația „Casa Dragonului: DracARys”, un panel la San Diego Comic-Con, care i-a inclus pe George R.R. Martin (autor/producător), Ryan Condal (scenarist) și membri ai distribuției. Spectatorii din România au avut bucuria să urmărească începutul seriei în 22 august. Câteva zile mai târziu au debutat primele episoade din „Stăpânul inelelor. Inelele puterii”, pe care Brandon Katz, jurnalist la The Wrap, le consideră „o priveliște spectaculoasă. Amploarea, ambiția și grandoarea sunt de neegalat”. Nu este de mirare, în aceste condiții, că, pe de o parte, „Casa Dragonilor” a înregistrat un tsunami de telespectatori - „cea mai mare audiență de o singură zi pentru un debut de serie în istoria companiei”, după cum a anunțat HBO - care au ajuns să blocheze unele platforme de difuzare, iar pe de altă parte, că promovarea masivă a urmării aventurilor din „Stăpânul inelelor” a atras un număr şi mai mare de telespectatori.

Jeff Bezos s-a implicat personal în negocierile cu deținătorii drepturilor de autor

Povestea „Casei Dragonului” se derulează cu aproximativ 200 de ani înainte de evenimentele din „Urzeala tronurilor” și cu 172 de ani înainte de nașterea lui Daenerys Targaryen. Bazată pe părți din romanul „Foc și sânge”, seria creată de George R.R. Martin înfățișează începutul declinului Casei Targaryen și evenimentele care au condus la războiul de succesiune cunoscut sub numele de „Dansul Dragonilor”. Povestea era anunțată de autor în 2016, iar în 2019 HBO comanda primele zece episoade, chiar dacă Martin își exprimase intenția de a continua să scrie „Vânturi de iarnă”. Dar în 2021, pe podcastul său, scenaristul Ryan Condal a dezvăluit că trei săbii de oțel Valyrian, numite în cărți, erau deja făcute pentru prima parte a serialului, inclusiv lamele Targaryen Blackfyre și Dark Sister. În februarie 2022, HBO confirma că a terminat producția. De partea cealaltă, pentru noua serie „Stăpânul inelelor”, miza a fost atât de importantă, încât, într-un gest foarte rar, fondatorul Amazon însuși, Jeff Bezos, despre care mass-media scrie că ar avea „o obsesie” pentru scrierile lui Tolkien, s-a implicat în negocierile cu deținătorii drepturilor de autor, după ce dăduse anterior Amazon Studios mandatul de a dezvolta o serie de o amploare cel puțin comparabilă cu… „Urzeala tronurilor”, nucleul „Casei Dragonilor”.

Personaje teribile - oameni, balauri, elfi, hobbiți, orci…

899 28 3Dragonii se află în prim-planul întregii povești imaginate de George R.R. Martin, poveștile oamenilor din „Casa Dragonilor” împletindu-se strâns cu existența acestor creaturi. Caraxes este călărit de prințul Daemon Targaryen, fratele regelui Viserys. Dragonul este descris ca un „balaur formidabil, imens, roșu-sânge, priceput la luptă”. Syrax este dragonul prințesei Rhaenyra Targaryen, care este numită moștenitoarea tronului de către tatăl ei, regele Viserys. Syrax are solzi galbeni și este „imens și formidabil”. Vhagar a fost unul dintre cei trei dragoni legendari care au cucerit pentru prima dată Westeros, alături de Balerion și Maraxes. În „Casa Dragonului”, este „cel mai mare și mai puternic dragon în viață”. Iar Sunfyre the Golden, călărit de fiul întâi născut al regelui Viserys, Aegon al II-lea, este descris ca fiind „cel mai magnific dragon care a zburat vreodată în Westeros” - are solzi de aur și este „fioros și puternic”. În seria „Stăpânul inelelor. Inelele puterii”, primul sezon prezintă mai multe locații nevăzute anterior în adaptările cinematografice, inclusiv capitala elfilor, Lindon, și regatul insular (un tip de Atlantida) Númenor, alături de regate familiare fanilor seriei, cum ar fi Khazad-dûm, prezentat în „plină glorie”. Unul dintre grupurile pe care le include seria este Harfoots, precursori ai Hobbiților ce au devenit atât de faimoși în producțiile anterioare și care de această dată au o organizație secretă.

Efecte speciale formidabile, decoruri fastuoase

Castingul pentru „Casa Dragonului” a început în iulie 2020. În final, Paddy Considine a fost distribuit în rolul lui Viserys I Targaryen. Până la sfârșitul anului, Olivia Cooke, Matt Smith și Emma D’Arcy au fost repartizați în rolurile Alicent Hightower, Daemon Targaryen și, respectiv, Rhaenyra Targaryen. În ansamblu, pentru dimensiunile seriei, specialiștii consideră că acest casting este surprinzător de restrâns. În schimb, efectele speciale se dovedesc formidabile - de „Casa Dragonului” s-a ocupat renumitul Pixomondo, brand ale cărui efecte speciale au obținut un Premiu Oscar. Producția Amazon vine în fața telespectatorilor cu alte vârfuri. „Stăpânul inelelor. Inelele puterii” a dat de la început măsura „dimensiunilor”, numai drepturile de a se realiza producția fiind adjudecate pentru 250 de milioane de dolari, o sumă catalogată ca „nebunească” de unii observatori. De asemenea, castingul pentru serial s-a derulat în întreaga lume, regizorii lucrând în Statele Unite, Regatul Unit și Australia, iar pentru figuranți și în Noua Zeelandă, și include zeci de actori numai pe lista principală. De asemenea, decorurile sunt fastuoase, iar materialele de ultimă generație. De pildă, potrivit regizorului Wayne Che Yip, „platoul regatului Númenor taie respirația. Am fost acolo săptămâni întregi, dar în fiecare zi am observat un detaliu nou. Este un întreg oraș de litoral, cu clădiri, alei, altare și o navă acostată în port”. Totodată, Amazon a considerat că dezvăluirea titlului complet al serialului în ianuarie 2022 este crucială, deoarece a început campania de marketing a serialului la începutul anului premierei. În loc să folosească doar efecte vizuale pentru a crea dezvăluirea titlului, studioul a lansat un videoclip în care literele sunt turnate fizic din metal topit.

Familii… uneltiri… vitejii… dragoste… sânge… renaștere

899 28 4În timpul domniei bătrânului rege Jaehaerys Targaryen, tragediile au luat viața fiilor săi, lăsând succesiunea „Casei Dragonilor” indecisă. Un Mare Consiliu se întrunește pentru a alege viitorul conducător al regatului Westeros. Legea oferă unui moștenitor de sex masculin întâietate față de o femeie, indiferent de ordinea nașterii. Nepotul lui Jaehaerys, Prințul Viserys, este preferat în detrimentul verișoarei mai mari a lui Viserys, prințesa Rhaenys Targaryen. După nouă ani de domnie a regelui Viserys I, Triarhia, o alianță formată din orașele libere Essos, amenință regatul, dorind să pună mâna pe regiunea Stepstones. De asemenea, Viserys trebuie să țină în frâu brutalitatea fratelui său, Daemon. Între timp, regina Aemma este pe cale să nască. Viserys, sigur că va avea un moștenitor de sex masculin, organizează un turnir, pentru a sărbători. În timpul evenimentului, cavalerul Dornish Ser Criston Cole îl învinge pe Daemon într-o competiție, în timp ce regina Aemma și fiul său mor la naștere. Ser Otto Hightower propune ca singurul copil în viață al lui Viserys, tânăra prințesă Rhaenyra, să fie numită moștenitoarea Tronului de Fier. După o dispută cu Daemon, acest lucru se întâmplă. Pe de altă parte, „Stăpânul inelelor. Inelele puterii” este astfel construit încât nu contează dacă telespectatorii sunt familiarizați cu filmele anterioare, întrucât tot alaiul de războaie, lupte pentru putere, vărsări de sânge, confruntare dintre bine și rău, oameni și ființe fantastice de toate speciile și rasele, care se pot uni pentru o cauză comună, își petrec aventurile și destinele cu mii de ani înainte de povestea din „Hobbitul”. Domnița Galadriel, cu milenii mai tânără, este la fel de avizată ca în producțiile anterioare în legătură cu pericolul letal și iminent care îi paște pe oameni, în timp ce Sauron începe să-și forjeze binecunoscutele inele. De la adâncul minelor din Munții Cețoși până la înalta politică a regatului elfilor și a societății puternice a oamenilor, producătorii au făcut totul pentru a se asigura că serialul reflectă „cum arată lumea de fapt”.

Recorduri de audienţă: „Casa Dragonului“ = 10 milioane de telespectatori doar în SUA, iar „Stăpânul inelelor. Inelele puterii“ = 25 de milioane de telespectatori la nivel global. În primele 24 de ore de la lansare!

George R.R. Martin lucrează cu autorii Elio M. García Jr. și Linda Antonsson pentru a crea o istorie ilustrată a familiei Targaryen, care urmează să fie lansată în octombrie 2022

Antrenamente dure, filmări autentice până la ultimul detaliu

Lingvistul din „Urzeala tronurilor”, David J. Peterson, s-a întors în noua serie „Casa Dragonilor” pentru a-și continua munca asupra limbajului High Valyrian. În timp ce actrița Emma D’Arcy a recunoscut că i-a făcut plăcere să învețe, Matt Smith a avut probleme de adaptare la acest limbaj și l-a perceput ca „descurajant”. Una peste alta, potrivit The Guardian, episodul de deschidere din „Casa Dragonului” este „pur și simplu spectaculos. Timp de o oră, strălucește tot ceea ce l-a făcut pe predecesorul său, «Urzeala tronurilor», un titan al micului ecran”. În cealaltă producție-etalon a toamnei, secvența din episoadele de deschidere, de exemplu, a fost filmată timp de trei săptămâni, în două rezervoare cu apă: unul exterior, de trei metri adâncime, cu 2,5 milioane de litri de apă, și unul de scufundare, cu 1,2 milioane litri de apă. Mai multe excavatoare au fost folosite pentru a crea valuri, în căutarea autenticității și perfecțiunii până la ultimul detaliu… Scena din „Stăpânul inelelor. Inelele puterii” în care Galadriel și Halbrand sunt prinși în Mările Despărțite în timpul unei furtuni a inclus antrenamente dure pentru actori, pe care înotătorul olimpic Trent Bray i-a învățat cum să înoate corect, să se scufunde liber și să-și țină respirația minute în șir.

Buget de peste 1 miliard de dolari…

La capitolul cheltuieli, potrivit Variety, fiecare episod din „Casa Dragonilor” a costat sub 20 de milioane de dolari. Prin comparație, „Urzeala tronurilor”, serial care a captivat-o inclusiv pe Regina Elisabeta a II-a, a costat aproximativ 100 de milioane de dolari pe sezon, începând cu aproape șase milioane de dolari pe episod în sezonul 1, ajungând până la 15 milioane de dolari pentru fiecare episod în al optulea și ultimul sezon și generând profituri de 285 de milioane de dolari pe sezon. De partea seriei „Stăpânul inelelor. Inelele puterii”, doar bugetul primului sezon a fost estimat la 465 de milioane de dolari, la mare distanță față de trilogia inițială „Stăpânul inelelor”, care a costat „doar” 281 de milioane de dolari. O bună parte din această sumă impresionantă este direcționată spre edificarea infrastructurii necesare serialului, notează winteriscoming.com. În final, potrivit screenrant.com, noua serie ar urma să depășească cheltuieli de 1 miliard de dolari și va fi cel mai costisitor program de televiziune creat vreodată…

Rata rănirilor pe parcursul celor 16.200 de zile de cascadorii de la începutul filmărilor pentru „Stăpânul inelelor. Inelele puterii“ a fost de 0,065%

O nouă carte care descrie evenimentele celei de-a doua epoci a Pământului de Mijloc, intitulată „Căderea regatului Númenor“, a fost editată de cercetătorul Brian Sibley, din scrierile lui Tolkien, și va fi publicată în noiembrie 2022, după lansarea primului sezon din „Inelele puterii“, pentru a valorifica interesul față de lucrările lui Tolkien ce va decurge din vizionarea serialului