Main menu

header

898 2 1de Silviu Ghering și Adrian Barna

Dincolo de propaganda turistică, mai mult sau mai puțin eficientă, România este o minune! O taină... Iar împreună vom descoperi bucuria de a respira aerul tare și curat al bogățiilor și frumuseților uitate ale acestui pământ magic, ţara noastră.

Micloșoara este un sat din județul Covasna, la 46 km nord de Brașov, pe DN13/E60. Se ajunge ușor acolo și n-o să vă pară rău dacă treceți pe agenda dumneavoastră turistică acest obiectiv.

A fost construit acum 400 de ani

Castelul a fost construit, în stil renascentist, acum 400 de ani, primele dovezi scrise care atestă existența sa provin de pe la începutul secolului al XVI-lea. Familia nobiliară Kálnoky a plecat din România în timpul regimului comunist. După 1990, a revenit în țară contele Tibor Kálnoky, născut în străinătate, a 25-a generație a familiei. A restaurat conacul, ajuns o ruină în Epoca de Aur, lucrările au durat mai mult de trei ani. Din 2016 a fost redeschis publicului și a intrat în circuitul turistic regional. În prezent, acolo funcționează Muzeul Vieții Transilvănene.

Este administrat de aceeași familie ca la începuturi

Muzeul Vieții Transilvănene își propune mai mult decât să reconstituie istoria unei familii. Scopul declarat în prezentarea sa online este de a arăta ce însemna viața nobililor din zonă prin obiectele recuperate, donate sau cumpărate, de la arme autentice rămase din luptele duse de familia Kálnoky cu turcii, la scrinuri, sobe spectaculoase, reconstituiri ale vestimentației de epocă și chiar un pian Streicher original, același model pe care îl folosea și Johannes Brahms. Castelul Kálnoky se numără acum printre puținele locații istorice din Transilvania administrate de aceeași familie care i-a dat și numele, o poveste veche de patru secole, dar iată că se poate spune „o poveste vie”.

Prințul Charles a dormit într-o casă de oaspeți a prietenului său, contele Tibor Kálnoky

Mai mult, contele Tibor Kálnoky a cumpărat patru case vechi, tradiționale, din sat, şi le-a transformat în case de oaspeţi. Sunt case răspândite prin Micloşoara, care în total înseamnă 10 camere. Toate sunt amenajate cu piese originale din secolul al XIX-lea: dormeze, mese, scaune, bufete, dulapuri, laițe. Cea mai ieftină cazare cu mic dejun începe de la 90 de euro/noapte. Una dintre ele a fost folosită de Prinţul Charles, când a venit în vizită la Micloşoara, la prietenul său, contele Tibor Kálnoky.

Satul Micloșoara este înconjurat de tentații turistice: Complexul geologic de la Racoș (20 km), Cetatea Feldioara (27 km), Cetatea Rupea (50 km), satul „regal“ Viscri (60 km), Sighișoara (100 km)