Main menu

header

898 27 1de Roxana Istudor şi Adrian Barna

Mările și oceanele conțin mari mistere în adâncurile și la suprafața lor. Deși o parte dintre acestea au fost explicate de specialiști, există încă destul de multe enigme care intrigă opinia publică și lumea științifică. O varietate de fenomene greu de deslușit au fost văzute și experimentate de marinarii din întreaga lume, intrând în aprinse dezbateri.

Apa lăptoasă

898 27 2Fenomenul numit „marea lăptoasă” este unic și se poate vedea, de pildă, în Oceanul Indian. Potrivit unor opinii ale experților, acțiunea bacteriană face ca apa să-și schimbe nuanța de albastru, ceea ce pare cu ochiul liber ca fiind o nuanță lăptoasă în întuneric. Fenomenul a fost documentat de peste patru secole. Specialistul Steven Miller, de la Universitatea Colorado, din SUA, urmărește spectacolul de zeci de ani, căutând dovezi științifice care să-l explice: „Acesta este un răspuns cu adevărat uriaș și misterios al naturii. Aș dori să știu cum funcționează și cum va evolua într-un climat în schimbare”. Cele dintâi imagini din lumea reală ale fenomenului au fost publicate în 2021, în revista Nature Scientific Reports.

Golful bioluminiscent

898 27 3Bioluminiscența este lumina produsă de creaturile marine ca mecanism de apărare. Anumite substanțe chimice din corpul creaturilor, atunci când intră în contact cu oxigenul atmosferic, duc la apariția luminii bioluminiscente. Această explicație poate sta la baza unuia dintre cele mai uimitoare fenomene de pe Terra - strălucirea nocturnă a Golfului Bio, situat în Puerto Rico. O veche legendă a locului spune că, fără să aibă o explicație a fenomenului, conchistadorii spanioli considerau că zona se afla sub o influență demonică și au încercat să împiedice, cu bolovani enormi, apele mării să intre în golf. Nu au făcut altceva decât să izoleze și mai mult spațiul, iar acțiunea microorganismelor să fie și mai pregnantă, scrie marineinsight.com/.

Unirea celor două mări

Convergența Mării Baltice și a Mării Nordului a fost și a rămas un subiect foarte dezbătut. Fenomenul spectaculos are loc în provincia Skagen, din Danemarca. Din cauza ratelor diferite de densitate ale apelor mării, acestea continuă să rămână separate, în ciuda unirii lor. Fenomenul schimbului de ape a atras atenția unui mare număr de oameni de știință care au încercat să explice cum se unesc aceste două mări fără a se amesteca. Pe de altă parte, priveliștea poate fi luată în considerare și din punct de vedere religios, întrucât și astăzi oamenii caută explicația unirii… separate a celor două mări în cuvintele Domnului. De altfel, acest fenomen este menționat inclusiv în Coran.

Marea neagră… aburindă!

898 27 4Numit și „fumul de pe mare”, aburul care iese din Marea Neagră în iernile aspre este cauzat de umiditatea apei, care se ridică în răcoarea vântului de la suprafața valurilor. Iarna din februarie 2012, de pildă, a fost una dintre cele mai grele ierni din România din 1954 încoace. Gerurile năprasnice s-au manifestat inclusiv într-un spațiu mai ferit de astfel de extreme, malul Mării Negre, unde s-a înregistrat acest fenomen extraordinar: când frigul de afară a ajuns la minus 20 de grade Celsius, apele au început să „fiarbă” optic, din cauza „aburilor” care se ridicau din valuri din cauza diferenței dintre temperatura apei mării și cea a aerului înghețat.

Flashul verde

Fulgerările de culoare verde aprins care se văd uneori, în timpul apusului sau al răsăritului, pe apele mărilor pot da fiori - seamănă cu semnalizările unor extratereștri. Acesta este și motivul pentru care, chiar explicate în mare măsură, stârnesc emoție oricărui privitor. Fenomenul oceanic al flash-urilor verzi are loc de obicei pentru doar câteva secunde, fiind rezultatul efectului prismatic natural al atmosferei Pământului. Practic, lumina emisă de Soare se sparge în mai multe culori, rezultând scurtul, dar spectaculosul fenomen. Când condițiile sunt potrivite, o pată verde distinctă este vizibilă pentru scurt timp deasupra marginii superioare a discului Soarelui sau o rază verzuie se ridică din punctul de apus sau de răsărit.

„Anomalia” din Marea Baltică

898 27 5Descoperită accidental de o echipă de experți în scufundări, în anul 2011, „anomalia” din Marea Baltică fascinează încontinuu de atunci. Scafandrii au găsit o entitate circulară, de 60 de metri grosime, la o adâncime de 90 de metri. Pe lângă misterioasa prezență, un fel de pistă părea să ducă spre acest obiect. Deși diverși oameni de știință au oferit nenumărate sugestii despre originile „anomaliei”, aceasta rămâne încă unul dintre misterele neelucidate ale lumii naturale. Imaginea, realizată de Peter Lindberg, Dennis Åberg și echipa lor suedeză de scufundări OceanX, a generat speculații - inclusiv în mass-media - că ar putea fi vorba despre un OZN scufundat. Pe de altă parte, experții au încercat să ajungă la un consens pe marginea explicației. „Sunt de acord, descoperirea pare ciudată, deoarece este complet circulară. Dar natura a produs lucruri mai stranii decât atât”, argumentează profesorul de geologie Martin Jakobsson, de la Universitatea din Stockholm.

Mareele roșii

898 27 6Apariția mareelor roșii este numită de oamenii de știință „înflorirea algelor”. Prezența „mareei roșii” se poate dovedi foarte periculoasă, întrucât aceste alge pot fi fatale păsărilor, animalelor și chiar oamenilor. Pe de altă parte, de fiecare dată când aceste înfloriri sunt scăpate de sub control, apariția valurilor purpurii este un spectacol fascinant, întrucât marea pare plină de sânge. Unul dintre cele mai cunoscute locuri în care poate fi observat fenomenul are loc aproape în fiecare vară de-a lungul Coastei Golfului din Florida, ca și în alte zone de coastă din SUA. Oamenii de știință de la Serviciul Național Oceanic monitorizează și studiază acest fenomen de câțiva ani, arată oceanservice.noaa.gov.

O imagine a retragerii spectaculoase a valurilor în Étretat, Normandia, a fost surprinsă de fotograful Patrice Carré, care şi-a intitulat fotografia „Dinţii mării“

Brinicle, tuburile goale de gheaţă sărată

Atunci când apa sărată concentrată „scapă” din gheața formată la suprafața oceanului și se infiltrează în adâncuri apare fenomenul numit brinicle, în apele oceanice reci din jurul Polilor. Odată ce sarea concentrată intră sub valuri, îngheață și formează un fel de „fulgere” splendide, care străpung apele. Aceste stalactite spectaculoase sunt, practic, tuburi goale de gheață, cu creștere în jos, care înconjoară un „penaj” de apă sărată.