Main menu

header

898 23 1de Ștefania Băcanu şi Claudia Mîţoi

Mușchii și lichenii decorativi sau designul biofilic reprezintă o modalitate inovativă de a concepe spaţiile în care trăim, învăţăm, lucrăm, recunoscând faptul că avem nevoie de natură ca de un element fundamental pentru bunăstarea noastră fizică şi psihică. Alexandra Cioloboc, decorator florist la GreenMoss.ro, ne-a vorbit despre cum alegem mușchii și lichenii potriviți pentru spațiile cărora dorim să le dăm un strop de viață.

„La recoltare sunt vii”

- Ce sunt mușchii și lichenii decorativi?

- Mușchii și lichenii decorativi sunt plante naturale stabilizate. La recoltare sunt vii, iar, ulterior, sunt organisme stabile care-și păstrează textura și culoarea pentru o perioadă îndelungată, în urma unui proces de oprire a dezvoltării lor, prin stabilizare.

- Cum se realizează tablourile cu mușchi și licheni decorativi?

- După recoltare, aceștia sunt lipiți cu diverse tipuri de adezivi pe o suprafață suport, iar suprafața respectivă este mai apoi montată acolo unde se dorește crearea unui spațiu verde. 

„Pot fi amplasați atât la interior, cât și la exterior”

898 23 2- Căror spații li se potrivesc?

- Lichenii și mușchii naturali stabilizați sunt recomandați spre a fi utilizați în spațiile interioare, dar pot fi amplasați și la exterior în anumite condiții optime.

- Ce trebuie să știm înainte de a alege astfel de decorațiuni?

- Înainte de a alege astfel de decorațiuni este bine să cunoaștem beneficiile și avantajele plantelor stabilizate.

„Folosim doar calitate superioară”

- Este un trend costisitor?

- Designul biofilic este puțin mai costisitor decât alte tipuri de decorațiuni, însă punând în balanță avantajele unui astfel de design, considerăm că este destul de accesibil pentru oricine își dorește un colț de natură în spațiul său de relaxare sau de muncă.

- Cum alegem mușchii și lichenii, în funcție de ce?

- În momentul în care alegem să decorăm spațiul interior cu plante stabilizate este bine să cunoaștem calitatea plantelor pe care decoratorul le folosește deoarece pe piață au apărut foarte mulți furnizori de astfel de plante, iar de multe ori prețul produsului finit reflectă și calitatea materialelor. Noi, la GreenMoss, folosim doar plante stabilizate de calitate superioară, de la cel mai mare distribuitor internațional din Europa, astfel ne asigurăm că produsele noastre sunt de cea mai bună calitate, iar clienții noștri se bucură de aceeași culoare și textură a tablourilor și după patru-cinci ani de la montarea lor.

„Nu necesită udare sau lumină naturală”

898 23 3- Stilul adoptat în locuință este important?

- Cu siguranță stilul adoptat în locuință este important, de aceea sfătuim clienții să colaboreze cu un designer de interior în momentul în care se decid să introducă în spațiul interior astfel de decorațiuni. Avem și noi colaborări în acest sens cu designeri de interior pentru a putea oferi clienților suportul necesar în a lua cea mai bună decizie și a se bucura de frumusețea și unicitatea decorului propriu.

- Care sunt avantajele unui astfel de design?

- Avantajele designului biofilic sunt multe, în funcție și de spațiul în care se amplasează, dar și de suprafața acoperită cu mușchi sau licheni. Printre cele mai importante putem enumera faptul că nu au nevoie de niciun fel de întreținere, nu necesită udare sau lumină naturală, sunt antistatici, nu atrag praful, nu atrag insecte și rezistă până la 10 ani în condiții de păstrare optimă.

„Pot fi combinaţi cu lemn sau piatră”

- În ce culori se prezintă? Ce nuanţe pot fi folosite?

- Mușchii, lichenii și plantele stabilizate se prezintă în mai multe nuanțe de verde, dar pot fi și de alte culori, galben, roșu, alb, portocaliu, turquoise, grena etc. Evident, cel mai des noi folosim culoarea verde, pentru a transmite puțin din inspirația naturii.

- Cu ce alte decorațiuni pot fi asociați mușchii și lichenii? În ce combinații?

- Mușchii și lichenii stabilizați sunt plante naturale care pot fi combinate cu alte elemente din natură, cum ar fi lemnul, piatra sau orice alt element natural.

„Se potrivesc mai ales în baie, unde este umiditate”

- De câte feluri sunt mușchii? Se aleg în funcție de dimensiunea camerei, de spațiu?

- Există mușchi de mai multe feluri, mușchiul plat și cel bombat, folosindu-se cel mai des în realizarea tablourilor și a pereților vegetali, și se aleg în funcție de designul și cromatica spațiului în care vin amplasate, dar și ținând cont de preferințele clienților sau a designerilor de interior.

- De exemplu, pentru zona de living, cu bucătărie deschisă, ce fel de mușchi alegem?

- Se poate alege un singur tip de mușchi sau o combinație de mușchi cu plante stabilizate, realizând astfel o atmosferă relaxată.

- La bucătărie s-ar potrivi?

- Se potrivesc oriunde în spațiul interior, dacă designul permite acest lucru, cu atât mai mult în baie, unde umiditatea este potrivită pentru aceștia.

- Pe hol?

- Desigur, sunt potriviți și pentru zona holului, în combinații și culori preferențiale.

„Designul biofilic este puțin mai costisitor decât alte tipuri de decorațiuni, însă, punând în balanță avantajele, este destul de accesibil pentru oricine își dorește un colț de natură“

„Mușchiul plat și cel bombat se folosesc cel mai des în realizarea tablourilor și a pereților vegetali“

„Nu îi aşezaţi lângă surse de căldură“

- Spuneați că mușchii și lichenii nu se îngrijesc. Chiar nu au nevoie de absolut nimic?

- Mușchii, lichenii și plantele stabilizate nu necesită niciun fel de îngrijire, dar avem câteva condiții optime pentru ca aceștia să își mențină textura și culoarea pentru minimum cinci ani întregi și anume: în spațiul în care sunt amplasați, umiditatea optimă să fie menținută între 40% şi 60%, să nu fie amplasați lângă surse de căldură (calorifer, șemineu etc.) și să nu fie amplasați în razele directe ale soarelui.

- Cât rezistă? La cât timp trebuie schimbați?

- Dacă se respectă condițiile optime pe care noi le recomandăm, aceștia rezistă până la 10 ani, după care vor începe să se usuce, fiind necesară înlocuirea.