Main menu

header

898 30 1de Irina Țolea şi Claudia Mîţoi

Toamna aduce cu sine o serie de surprize pentru publicul de toate vârstele, noi producții de teatru, dans, muzică și film fiind lansate pe scenele din București și din țară. Spectacole intens pregătite, cu protagoniști renumiți și având mesaje originale îmbogățesc agenda culturală din care vă recomandăm câteva evenimente care nu trebuie ratate în această săptămână.

Marius Bodochi, interpretare de excepție în „Zorba grecul”, la Iași

898 30 2La Ateneul din Iași stagiunea de toamnă se deschide cu un eveniment artistic de proporții. Pe 1 septembrie, de la ora 19:00, la Sala „Radu Beligan”, are loc premiera tragicomediei „Zorba grecul”, o adaptare după textul lui Hristo Boychev, inspirat de romanul lui Nikos Kazantzakis, în montarea regizoarei Antonella Cornici. Textul bogat și profund, care a inspirat o ecranizare de Oscar, dezvăluie forța și bucuria de a trăi, comunicarea și iubirea, secrete ale unei existențe împlinite, izvorâte dintr-o filozofie de viață marcată de pasiune și naturalețe. Rolul pătimașului miner grec, omul simplu, plin de încredere, har și umor, este interpretat magistral de îndrăgitul actor Marius Bodochi, alături de care îi veți putea vedea pe Cosmin Maxim, Erica Moldovan, Dani Popa, Gelu Ciobotaru, Florin Gorgos, Mara Lucaci, Mari Dumitrache și Mălina Bălcan, iar muzica originală este compusă de Tibor Cari. Ur- mătoarele reprezentații sunt programate pe 3 și 4 septembrie.

„Lacul Lebedelor”, un manifest pentru pace al balerinilor ucraineeni

Artiștii Baletului Clasic din Ucraina continuă să lupte împotriva războiului declanșat de Federația Rusă în țara lor prin intermediul artei și în această toamnă susțin în premieră un turneu în România. Balerinii refugiați vor prezenta cinci reprezentații ale spectacolului „Lacul Lebedelor”, pe muzica lui P.I. Ceaikovski, după cum urmează: pe 3 și 4 septembrie, la Opera Națională din București; pe 5 și 6 septembrie, la Centrul Cultural „Ion Besoiu” din Sibiu și pe 7 septembrie, la Casa de Cultură a Studenților din Cluj-Napoca. Toate reprezentațiile încep la ora 19:30. Compania „Teatrul pentru Ucraina” este alcătuită din peste 30 de soliști care s-au reunit în exil de unde luptă, prin mijloace artistice, pentru a face auzită vocea celor rămași în țară. Spectacolul „Lacul lebedelor”, produs de membrii Baletului Clasic din Ucraina, este un manifest împotriva războiului pe care talentații artiști îl prezintă într-un turneu internațional prin Italia, Franța, Belgia, Germania, Polonia și România.

„Toxic”, în regia lui Florin Piersic Jr., la Amfiteatrul Naționalului bucureștean

898 30 3Despre elementele toxice din relațiile moderne, dependența cauzată și alte efecte pe care le au asupra partenerilor, puteți afla urmărind tragi-comedia „Toxic”, de Bruce Kane, o producție a Teatrului „Toma Caragiu” din Ploiești, prezentată pe 2 septembrie, de la ora 20:30, la Amfiteatrul Teatrului Național din Capitală. Textul, tradus și montat de Florin Piersic Jr., surprinde poveștile de viață a șase cupluri, confruntate cu probleme conjugale, fiecare personaj acumulând frustrări și obișnuindu-se să accepte o confortabilă singurătate în doi. Foarte convingători în postura de parteneri când pasionali, hrăniți cu iluzii emoționale, când distant-indiferenți și dezamăgiți, protagoniștii Bogdan Farcaș, Theodora Sandu, Andrei Radu, George Liviu Frîncu, Nadiana Sălăgean și Clara Flores întrețin în scenă un joc colorat al atracției și respingerii. Spectacolul „Toxic” ilustrează cu mult umor, ironie și cinism o realitate a vremurilor moderne, în care relațiile de cuplu cresc haotic, având la bază imperfecțiuni și orgolii personale.

Maia Morgenstern în thrillerul „Capra cu trei iezi”, la TIFF Oradea

Primul weekend de toamnă aduce la Oradea cele mai proaspete pelicule românești, o selecție de filme multpremiate dar și un cine-concert în premieră. În cadrul celei de-a 5-a ediții a Festivalului TIFF Oradea, între 2 și 4 septembrie, proiecțiile și întâlnirile cu actori și regizori vor avea loc la Teatrul „Regina Maria”, la Filarmonica de Stat, la Sinagoga Sion, dar și în aer liber, la Palatul Baroc și în Piața Unirii din Oradea. Între evenimentele înscrise în agenda TIFF Oradea vă recomandăm: pe 2 septembrie (ora 21:15, la Teatrul „Regina Maria”) proiecția filmului „Oameni de treabă”, avându-i în distribuție pe Iulian Postelnicu, Crina Semciuc, Anghel Damian și Vasile Muraru. În aceeași locație, pe 3 septembrie (ora 19:00), puteți viziona, în avanpremieră, pelicula „Capra cu trei iezi”, un thriller românesc după celebra povestire a lui Ion Creangă, avându-i ca protagoniști pe Maia Morgenstern și Marius Bodochi. Iar pe 4 septembrie (ora 19:30) este programat „Anul pierdut 1986”, un film inspirat din fapte reale, care amintește de avorturile ilegale din România de după dezastrul de la Cernobîl. De asemenea, pe 4 septembrie, de la ora 21:00, la Filarmonica de Stat puteți viziona cine-concertul „Nosferatu”, o peliculă restaurată la 100 de ani de la lansare, prezentată în premieră în acompaniamentul Orchestrei Filarmonicii și al soliștilor Mihaela Maxim, Cătălin Petrescu și Iustinian Zetea.

„Septembrie cu cântec”, în stagiunea estivală de la Brașov

Stagiunea estivală revine în Piața Sfântul Ioan din Brașov, unde artiștii Operei din Cetate au pregătit publicului o serie de concerte și surprize în aer liber. Astfel, pe 2 septembrie este programată „Seara celor patru Baritoni”, un recital liric susținut de reputații soliști Alexandru Aghenie, Alexandru Chiriac, Valentin Marele și Adrian Mărcan. Pe 4 septembrie, cvintetul „Anatoly” va susține recitalul „Septembrie cu cântec”, iar pe 10 septembrie puteți urmări „Mirajul Operei”, un concert extraordinar dedicat Sărbătorii Nașterii Fecioarei Maria, în care își dau concursul artiștii Mădălina Bourceanu, Maria Catrina, Nicoleta Chirilă, Lăcrămioara Schuller, Sonia Hazarian, Adrian Dumitru, Liviu Iftene și Dan Popescu. Reprezentațiile încep în fiecare seară de la ora19:00. De asemenea, micii spectatori sunt invitați pe 11 septembrie, de la ora 11:00, să descopere „Povestea Păpușilor și a Prințesei Maya”, un spectacol susținut de soliștii Ansamblului de Balet al Operei, povestitor fiind baritonul Lorand Cristian. Intrarea este liberă.