Main menu

header

896 2 1de Silviu Ghering și Adrian Barna

Peștera cu Oase se „cască” în sud-vestul țării, în județul Caraș Severin, în sistemul carstic al Văii Minişului, la 11,4 km sud de Anina, cam un sfert de oră cu mașina, pe DN58 și DN57B. Până să plecați din vechiul orășel minier, e păcat să nu vizitați Gara Anina, declarată monument istoric.

Mandibulă de acum 36.000 de ani cu... 5 molari!

În Peștera cu Oase, un grup de speologi români din Timișoara a descoperit în anul 2002 cele mai vechi fosile din Europa aparţinând omului modern, Homo sapiens, cu o vârstă de 36.000 de ani. Cea mai importantă „piesă” este o mandibulă de Homo sapiens, care mai păstra 5 molari! Vechimea ei o face, nota bene, cea mai veche fosilă de Homo sapiens descoperită în Europa. „Proprietarul” preistoric a fost numit, prozaic, Oase 1, pentru că, ulterior, între anii 2003 și 2005, au mai fost dezgropate şi alte fosile umane, denumite, la fel de „inspirat”, Oase 2 și Oase 3.

Cea mai veche linie ferată montană din sud-estul Europei: frumos absolut spectaculos

Peştera cu Oase are o suprafaţă de aproximativ jumătate de hectar şi este compusă din mai multe galerii. Speologii au descoperit acolo și oase de la mai multe specii de animale care au trăit în Preistocenul târziu: urşi de peşteră (Ursus spelaeus), carnivore mici şi mamifere ierbivore. Prezenţa oaselor de urs de peşteră este explicabilă prin faptul că urşii hibernau în această peşteră, iar rămăşiţele lor sunt o urmare a morţii în timpul hibernării. Între Oravița și Anina vă puteți delecta cu o călătorie memorabilă cu trenul. Pe cea mai veche cale ferată montană din sud-estul Europei, dată în folosință în anul 1863, o minunăție tehnică care străbate un peisaj mirific. 33,4 km cu 14 tuneluri (în lungime totală de 2.084 m) şi 10 viaducte (însumând 843 m).

În apropiere de Anina veți găsi și alte atracții turistice, ca Peștera Buhui (cu o lungime totală a galeriilor de 3.217 metri, cu cel mai lung curs de apă subteran din România), Lacul Buhui (primul lac artificial din România) sau Cheile Minișului (cu cascada și izbucul Bigăr)