Main menu

header

895 29 1de Roxana Istudor şi Daniel Şuta

Sondajele și estimările futurologilor creionează o lume a viitorului care nu este mai departe de trei decenii și nu mai puțin uluitoare decât romanele SF. De la cărățarea hainelor cu ultrasunete până la mâncatul de insecte, incredibilul va deveni posibil pentru generația următoare.

Haine curățate cu ultrasunete

895 29 1Reputatul expert futurolog și consilier al Guvernului britanic James Bellini susține că în orizontul anului 2050, gospodăriile vor folosi drone pentru a încărca frigiderul, iar aparatul va fi capabil să gestioneze perioada de valabilitate a produselor din interior și reaprovizionarea. Pe de altă parte, fermele pentru legume și alte vegetale se vor întinde pe verticală și se vor vedea peste tot, inclusiv urcând pe zgârie-nori. „În aproximativ 30 de ani, vom cultiva alimentele în turnuri. Istoricii se vor uita în urmă și vor glumi despre cum obișnuiam să ne creștem toată hrana pe planuri orizontale, când există atât de mult spațiu de folosit deasupra”, explică Bellini. De asemenea, oamenii își vor curăța hainele cu mărgele încărcate cu tehnologie de vârf, care vor pulveriza murdăria, iar insectele, variantele „sănătoase” de junk-food și carnea de laborator vor fi ceva obișnuit pe mesele tuturor. În plus, oricât de greu ar fi de imaginat în prezent, bucătăriile vor funcționa aproape în întregime fără apă, mașinile de spălat vase folosind unde ultrasonice pentru a curăța suprafețele. Bineînțeles, vor exista și fierbătoare inteligente, care vor face singure cafeaua preferată și… personalizată.

Aplicații destinate reciclării

895 29 3Nu doar specialiștii estimează că viitorul va fi uluitor, cel puțin la fel de grozav cum s-a dovedit, din perspectiva avansului tehnologic, secolul XX față de cel anterior. Potrivit unui sondaj de anvergură realizat de OnePoll, 56% dintre cei chestionați consideră că o utilizare sporită a tehnologiei ar putea ajuta la rezolvarea unor probleme stringente de mediu. De asemenea, aproape 40 de procente dintre respondenți așteaptă cu nerăbdare un viitor apropiat în care aplicațiile vor putea ajuta la reciclare. Mai mult, unul din șase pământeni susține că și-ar dori să locuiască într-o casă ecologică. „Trebuie să ne ocupăm, cu ajutorul tehnologiei, de lucruri precum modul în care ne producem alimentele, le depozităm, le transportăm și le ambalăm. Un alt domeniu este apa - vom avea foarte puțină în anii următori și, potrivit statisticilor, 70% din toată apa utilizată este destinată agriculturii, mai precis 2,5 trilioane de metri cubi pe an, la nivel global”, adaugă Bellini, care lucrează cu platforma de reutilizare și reciclare Reward4Waste, care a comandat cercetarea.

Economii care se autosusțin… pe Planeta Roșie

895 29 4Recent, oamenii au epuizat mai repede ca niciodată tot ce poate produce planeta și vor trăi „pe credit” până la sfârșitul acestui an - și, probabil, mai departe. Pe tema epuizării spațiului și resurselor de pe Terra, Bellini afirmă că „cerul este limita”: „Începând cu anul 2030, vom vedea programele pentru Marte lansându-se și vom avea posibilitatea ca bărbați și femei să ajungă pe Planeta Roșie și să creeze economii care se vor putea autosusține”. În ceea ce privește viața pe Pământ, printre predicțiile care s-au evidențiat în rândul futurologilor se numără omniprezența autoturismelor autonome și intrarea în scena transportului a celor zburătoare, ferestrele care își vor schimba culoarea automat, în funcție de radiațiile solare, ca lentilele heliomate ale ochelarilor, hologramele, avatarurile și mutarea unei mari părți a activităților umane în metavers. De pildă, potrivit scriitorului american Chris Guillebeau, e-sporturile vor fi mult mai importante și mai extinse decât variantele „fizice”. „Șahul va fi aproape exclusiv un e-sport, cu milioane de oameni prezenți online, iar majoritatea meciurilor importante vor avea loc tot online. Jocurile video au înlocuit deja filmele ca formă de divertisment care generează cele mai multe venituri, iar decalajul va continua să crească”.

Comunicare prin puterea gândului

895 29 5Pentru anul 2050, futurologii „văd” curățenia casei executată de roboți și chiar o oglindă inteligentă, care va aplica machiajul utilizatorului. De asemenea, tot felul de lucruri vor fi imprimate 3D după bunul plac, de la case la… inimi, iar medicina va fi făcut salturi uriașe înainte - recent încheiata pandemie a demonstrat deja cu ce viteză se poate realiza un vaccin care să scurteze semnificativ durata unei astfel de crize sanitare. Tratamente extrem de eficiente se vor descoperi pentru multe alte afecțiuni. Totodată, potrivit quantumrun.com, neurotehnologiile disponibile în 2050 le vor permite utilizatorilor să interacționeze cu mediul și să comunice cu alți oameni doar prin puterea gândului. În același timp, vor apărea în lume zgârie-nori care vor funcționa ca orașe de sine stătătoare, întrucât se estimează că, peste trei decenii, 6,3 miliarde de oameni vor locui în spații urbane.

Compania Bioo testează generarea de energie electrică din fotosinteza plantelor, estimându-se că în 2050, oamenii îşi vor putea încărca dispozitivele de la… arbori

„Gadgeturile” ne vor fi indispensabile 24/24, 7/7 peste 28 de ani

Fiecare om va fi conectat la 25 de dispozitive

Una dintre estimările cele mai aproape de a deveni realitate este cea care pornește de la datele prezentului. Concret, în 2050, numărul mediu de dispozitive la care va fi conectată fiecare persoană va fi de 25 (cu un total global estimat de 237.500.000.000 de gadgeturi). În același timp, nanoboții vor conecta creierul uman direct în cloud, oferind imersiunea virtuală completă din interiorul sistemului nervos. „Așa cum se întâmplă în cazul smartphone-urilor, se va putea extinde neocortexul, cu efect direct asupra problemelor de memorie, de pildă”, notează Forbes. Un alt domeniu care va transforma în mod uluitor viața în orizontul anului 2050 este inteligența artificială. Potrivit influentului futurolog Ray Kurzweil, binecunoscut autor de cărți în materie și liderul echipei Google de inteligență artificială, un nanobot din creier va putea extrage amintirile celor dragi. „Măriți-l cu o prelevare de ADN a decedatului și va fi posibil să creați o versiune virtuală convingătoare a cuiva care a murit”, detaliază specialistul ale cărui predicții s-au dovedit exacte în 86% din cazuri. Pe de altă parte, datorită intervenției tehnologiei, jumătate din joburile existente în prezent vor dispărea până în 2050.