Main menu

header

894 29 1de Gheorghe Zmaranda

Munții Făgăraș se mândresc cu cea mai întinsă suprafață neîntreruptă de păduri cu înaltă valoare naturală și cu populații sănătoase și diversificate de animale sălbatice. Habitate frumoase, un număr important de carnivore mari, câteva exemplare de vulturi aurii, o populație în trecut bună, dar în scădere rapidă de căprioare și multe specii de păsări și insecte, cum găsim în mod natural în pădurile montane din Europa Centrală. Stilul de viață modern pune presiune asupra habitatelor din Munții Făgăraș, respectiv asupra speciilor care trăiesc aici, iar crearea statutului de Parc Național poate fi o soluție atât pentru natura acestor munți, cât și pentru oamenii din comunitățile de la poalele acestora. Victoria Donos (medalion), director comunicare Conservation Carpathia, ne-a vorbit despre Făgăraș-Fest, un eveniment-manifest prin care se pledează pentru drepturile naturii. La acest festival participanții au posibilitatea realizării unei comuniuni armonioase cu mediul înconjurător și pot afla de la specialiștii care vor susține atelierele dedicate naturii lucruri inedite despre munte.

„Anul acesta este organizat în Valea Avrigului”

894 29 2- Care este istoria festivalului Făgăraș Fest?

- Acest eveniment a început în 2019 atunci când Fundația Conservation Carpathia și ProPark, Fundația pentru Arii Protejate, au organizat prima ediție Făgăraș Fest. După un an de pauză impusă de pandemie, Făgăraș Fest a revenit în 2021 cu o nouă ediție la Nucșoara, în Argeș, într-unul dintre punctele de plecare spre cel mai înalt vârf din Munții Făgăraș, Moldoveanu. Anul acesta, Făgăraș Fest se trăiește, se experimentează și se (în)cântă de pe partea Nordică a Munților Făgăraș, din Valea Avrigului. Făgăraș Fest este un eveniment-manifest care atrage atenția asupra nevoii de a proteja ultimele păduri sălbatice de pe continent, pentru azi și pentru viitor. Acesta pune în evidență responsabilitatea față de natură, în cele mai creative și mai interesante moduri. Și cel mai important, Făgăraș Fest este singurul eveniment organizat în sprijinul comunităților locale din vecinătatea munților Făgăraș.

- În ce măsură contribuie un astfel de eveniment la educarea oamenilor cu privire la conservarea și protecția mediului înconjurător?

- Nu ne propunem să învățăm pe cineva ceva, totul este într-un dialog continuu, trăind experiența și lăsând natura din jur să ne învețe. Credem totodată că evenimentul este un model clar pentru comunitățile în care se desfășoară de a dezvolta activități economice prietenoase cu natura din jur. Pentru că nu poți să faci conservare sau protecție a naturii fără oameni sau împotriva voinței lor. Este important să arăți oamenilor un exemplu, să transmiți comunității acest exemplu și să-i ajuți să se dezvolte.

„Tururile ghidate sunt susținute de ghizi locali, specialiști în silvicultură, în arii protejate, conservare, recunoașteri de păsări și plante, biologi”

894 29 3- De ce se află Munții Făgăraș în centrul acestui festival?

- Unici datorită biodiversității, Munții Făgăraș reprezintă una dintre puținele zone de natură sălbatică din Europa, cu păduri virgine întinse, floră și faună bogate. Cu o suprafață totală de 2.400 kmp, Munții Făgăraș sunt și cei mai înalți munți din Carpații României, aici găsindu-se Vârful Moldoveanu, 2.544 m. Nefragmentați de așezările umane, satele fiind distribuite la poalele acestora, de jur împrejur, când privești Munții Făgăraș vezi mâna unui tehnician priceput care a creat totul, opere de artă mai ușor sau mai complicat de descifrat, iar noi ne-am gândit să construim un Festival în jurul acestui decor natural. Un festival deschis, generos, mixând nume prestigioase ieșite din avangarda naturii: patrimoniul verde, biodiversitatea, fauna sălbatică, autenticitatea culturii noastre locale.

- Cum se va desfășura ediția de anul acesta?

- Anul acesta Făgăraș Fest este organizat pe Valea Avrigului, pe o pajiște deosebit de frumoasă la granița dintre Avrig și Porumbacu. Festivalul se deschide vineri, 5 august, ora 21:00, cu proiecția în aer liber a filmului „România Sălbatică”, regizat de Dan Dinu și Cosmin Dumitrache, câștigător al Premiului Publicului la Festivalul Internațional de Film Transilvania TIFF 2021 și a cinci premii Gopo în 2022. A doua zi de festival este dedicată naturii și tururilor ghidate în natură, pe urmele animalelor sălbatice din Munții Făgăraș, pe trasee ce urcă spre vârfuri alături de ghizi locali, specialiști în silvicultură, biologi, specialiști în arii protejate, conservare, recunoașteri de păsări și plante de la poalele munților, întâlnirii cu localnicii la Șezătoarea din Avrig, târgului de produse locale, dar și muzicii, relaxării și dansului. Seara, vom cânta și vom dansa cu Taraful de la Vărbilău, The Mono Jacks și pe mixurile UFe & Bully DJ Sets de la Vinyl, Rum, Tapas & Wine. Duminică, 7 august, experiențele din Munții Făgăraș continuă cu activități interactive, vizite ghidate, joc, energie și multe surprize. În cadrul festivalului, vizitatorii vor mai putea admira o expoziție de fotografie de natură, iar copiii sunt invitați să participe la activități cu tema de mediu, special create pentru ei. Să nu uităm de oamenii locului, deci cei care vin la festival vor cunoaște producători locali, vor gusta bucate tradiționale și vor putea sta la povești pe îndelete.

„Faptul că vii în zonă, te cazezi, mănânci de la un producător local înseamnă o contribuție extraordinară pentru economia locală. Este un model economic sustenabil pentru oamenii din comunități obișnuiți să trăiască din exploatarea pădurilor, dar și pentru natură. Ecoturismul este o soluție prietenoasă cu natura, iar în țara noastră avem toate condițiile pentru a practica acest model“

Copiii învaţă de mici la Făgăraş Fest să apere pădurile pe care le mai avem

„Se desfăşoară pe o pajişte care dispune de facilităţi de camping“

- Organizarea unui astfel de festival implică o oarecare intruziune în natură. Care este impactul pe care un astfel de eveniment îl are asupra mediului unde se desfășoară?

- Festivalul își propune să aibă un impact cât mai mic asupra naturii. Avem grijă ca fiecare element din festival să fie prietenos cu natura și vorbim aici despre ambalajele în care se vând produsele locale, gestionarea deșeurilor, nivelul sunetului etc. Festivalul se desfășoară pe o pajiște care dispune de facilități de camping, nu este pe munte. Toate drumețiile și tururile ghidate se fac în grupuri mici, maximum 20 de persoane, respectând cu strictețe un set de reguli de comportament pe munte. Ne-am dori și încurajăm participanții să nu lase în natură ceea ce nu crește în mod obișnuit acolo. Să fie atenți la felul în care depozitează deșeurile, să trăiască bucuria întâlnirii cu natura într-un mod prietenos cu aceasta, să aibă echipamente de drumeție, protecție solară dacă aleg să participe la acestea, să utilizeze mijloace de transport alternative, precum bicicletele, să respecte indicațiile ghizilor de la tururile ghidate.