Main menu

header

893 27 1de Roxana Istudor şi Sorin Dumitrescu

NASA încearcă să ducă oamenii pe suprafața planetei Marte. În privat, miliardarii de top ai lumii, Jeff Bezos și Elon Musk, vor să colonizeze spațiul. După numeroase experimente care vizează creșterea plantelor în lumea neprimitoare a Cosmosului, o nouă serie de teste încearcă să determine dacă se poate produce carne „extraterestră”.

Experiment în premieră

Un studiu-pilot este menit să pună în evidență dacă este posibilă producerea cărnii în spațiul cosmic și nu doar atât, ci și ce implică, la ce costuri și cât de fezabilă este această abordare. Experimentele au loc în cadrul Aleph Farms, o companie israeliană specializată în cultivarea cărnii din celule, fiind implicați în proiect și astronauții din prima echipă exclusiv privată care a vizitat de curând Stația Spațială Internațională, scrie BBC. Doar că provocările nu lipsesc. Cultivarea cărnii din celule - în special la scară extinsă - nu este ușoară nici pe Pământ, dar Aleph Farms este prima companie care încearcă să producă așa-numita „carne de cultură” în spațiu. Se vor putea baza astronauții viitorului pe acest produs?

Celule transformate în țesut muscular comestibil

893 27 2Procesul de producere a cărnii „de laborator” nu are nimic în comun cu ce se întâmplă într-o fermă tradițională. Celulele unei vaci sunt hrănite cu nutrienții de care au nevoie pentru a crește - aminoacizi și carbohidrați. După ce se înmulțesc până când se formează țesut muscular, acestea devin carne comestibilă. „Știm din multe studii științifice anterioare că fiziologia și biologia se comportă foarte diferit într-un mediu cu microgravitație… Ceea ce încă nu știm - și nimeni nu știe - este dacă aceste procese de proliferare a cărnii pot avea loc într-adevăr în spațiu”, afirmă Zvika Tamari, care conduce programul spațial al Aleph Farms. Pe de altă parte, potrivit fostului astronaut al NASA Karen Nyberg, care face parte din consiliul consultativ al Aleph Farms, „mâncarea joacă un rol crucial în bunăstarea psihologică a unui echipaj aflat în spațiul cosmic”.

Starul internațional Leonardo DiCaprio este unul dintre investitorii în Aleph Farms

Avantaje pentru mediu, dezavantaje financiare

Odată cu lansarea recentă a unei rachete SpaceX în prima misiune privată către Stația Spațială Internațională, echipajul a dus și un container mic care transporta celule animale și tot ce acestea au nevoie pentru a crește. Odată cu întoarcerea astronauților, analizele complexe ale evoluției celulelor de „carne de laborator” în condiții de gravitate zero sunt în plină desfășurare. Susținătorii metodei sunt de părere că procesul are implicații potențial pozitive pentru mediu, reducând drastic emisiile de metan, de exemplu. Pe de altă parte, „celulele animale cresc încet, iar dacă bacteriile, care se dezvoltă mult mai repede, ar năpădi aceste culturi, am ajunge să proliferăm… bacterii, nu carne!”, explică specialistul David Humbird de la Universitatea Berkeley, din SUA. De asemenea, transportul alimentelor în spațiu este foarte scump - o estimare a NASA din 2008 arăta un cost de 10.000 de dolari pentru a introduce doar o jumătate de kilogram de sarcină utilă pe orbita Pământului, mult mai mult decât transportul aceleiași catități de mâncare de pe Terra pe… Marte!