Main menu

header

893 29 1de Roxana Istudor şi Silviu Ghering

Nu există nici criză, nici dezastre care să poată atenua apetitul oamenilor pentru arta și opulența pe care le reprezintă bijuteriile unicat, inegalabile, de top. Cartea Recordurilor a înregistrat în ultimii ani piese care, dincolo de valoarea lor estimată în bani, reprezintă vârfuri ale unui meșteșug generator de fascinație.

„Inelul prosperității” are 12.638 de diamante

893 29 2Renani Jewels, un bijutier din Meerut, India, a doborât recordul mondial pentru cele mai multe diamante montate într-o singură piesă de acest fel. „Inelul Prosperității” - numit după semnificația florii de gălbenele - are nu mai puțin de 12.638 de diamante individuale. Fondatorul Renani Jewels, Harshit Bansal, a fost inspirat pentru prima dată să doboare recordul anterior în timp ce studia designul de bijuterii. „Ținta mea a fost întotdeauna să fac o bijuterie cu mai mult de 10.000 de diamante”, a declarat Bansal. Performanțele piesei sunt uimitoare: floarea are straturi cu formă unică și niciuna dintre petale nu seamănă cu cealaltă, ceea ce conferă inelului un amestec perfect de simetrie organică, design și aliniere, toate diamantele folosite sunt impecabile din perspectiva clarității și culorii, bijuteria are o greutate de 165,450 de grame și, în plus, așa cum explică chiar creatorul într-o postare pe rețelele de socializare, „inelul poate fi purtat și designul este foarte confortabil”. Inelul este certificat de Laboratorul Internațional de gemologie, unul dintre cele mai prestigioase din lume.

„Păunul” cu pietre prețioase

893 29 3În 2015, ceea ce poate fi privit ca un tribut glorios adus unei păsări de legendă a devenit o bijuterie de Cartea Recordurilor. Brandul indian Savio a dezvăluit atunci un inel numit „Păunul”, piesă din aur alb de 18 carate, cu diamante, proiectat sub forma unei păsări care își etalează podoaba naturală. Proiectată de Abhishek Sand și Ashish Sand, splendida piesă a fost realizată cu patru vederi ortografice diferite, astfel încât niciunul dintre detalii să nu fie ratat. „Totul a început în timp ce răsfoiam o revistă în care, întorcând paginile, am dat peste un inel care la acel moment avea cel mai mare număr de diamante montate. Restul este istorie - a fost într-adevăr o călătorie lungă, în care toți patru, eu, fratele meu și părinții noștri am avut un vis și, cu pasiune și perseverență, ne-am urmat inimile și l-am realizat”, spune Abhishek Sand. „Păunul” cântărește în total 50,42 de grame, iar diamantele folosite au 16,5 carate.

„Lebăda Tsaverna”, 530 de ore de design

893 29 4În 2011, inelul „Lebăda Tsaverna” deținea recordul pentru „cel mai mare număr de diamante puse într-un singur inel care poate fi purtat pe degetul uman”, după cum a menționat atunci Cartea Recordurilor: 2.525 de pietre, cu o greutate totală de 10,48 de carate, fixate în aur alb de 18 carate. Toate diamantele au fost furnizate de producătorul de bijuterii din India Shrenuj Group și au variat de la 0,001 la 0,05 carate. Conceptul bijuteriei realizate în Ucraina a necesitat 530 de ore pentru proiectare și dezvoltare, iar realizarea operei a durat 3.625 de ore. „Lebăda Tsaverna”, piesă înaltă, spectaculoasă, impresionantă grafic și conceptual, a fost evaluată la 1,3 milioane de dolari de Casa de bijuterii Lorbatas Classic, din Kiev.

„La Peregrina”, perla reginelor

893 29 5Cea mai valoroasă vânzare de bijuterii din istoria licitațiilor, care a stabilit mai multe recorduri mondiale, a fost licitarea „Colecției Elizabeth Taylor”, derulată la Casa Christie’s, din New York, în decembrie 2011. În urma unui turneu mondial și a unei expoziții de zece zile, vânzarea a durat două zile și a generat aproximativ 137,2 milioane de dolari. Una dintre vedetele evenimentului a fost „La Peregrina”, una dintre cele mai faimoase perle din lume, cu o istorie care se întinde pe 500 de ani, montată pe un colier conceput de Cartier pentru actrița cu ochii violeți și vândută cu 11,8 milioane de dolari. Legenda spune că perla a fost găsită pe coasta insulei Santa Margarita, la mijlocul secolului al XVI-lea. În formă de pară, perla a devenit parte din bijuteriile coroanei Spaniei. Prințul Filip al II-lea i-a făcut-o cadou de nuntă soției sale, Mary Tudor a Angliei, apoi a fost transmisă reginelor spaniole Margarita și Isabel, care au purtat-o în portretele din secolul al XVII-lea pictate de Velázquez. Actorul Richard Burton a cumpărat perla pentru Taylor în 1969, iar faimoasa actriță l-a însărcinat pe Cartier să proiecteze o nouă montură, de perle naturale și rubine, faima sa ducând o dată în plus această piesă în legendă și, în același timp, în cultura contemporană.

Cufărul „floarea eternității”

893 29 6Cu o valoare de 3,5 milioane de dolari, cutia de bijuterii cea mai prețioasă din lume, inclusă în Cartea Recordurilor în 2016, este supranumită „floarea eternității”. Încărcat de simbolistică, designul acestei piese este alcătuit din trei inimi și dintr-o combinație de petale care trimit cu gândul la scurgerea timpului, ilustrând trecutul, prezentul și viitorul. Minunatul cufăr pentru bijuterii este realizat din aur de 18 carate și argint, plus 542,39 carate de diamante albe și galbene, 293,24 carate de safire albe și roz, 20,06 carate de rubine și 1.799,75 carate de lapis lazuli. Alte piese de referință - și de Cartea Recordurilor - realizate de creatorii cufărului, Casa Mouawad, din Dubai, sunt cel mai valoros colier din lume (55 de milioane de dolari) - un diamant galben impecabil, de 407,48 carate, suspendat grațios de un colier cu diamante albe de 229,52 carate, împletit de aur roz de 18 carate - sau poșeta „1001 de nopți”, desemnată cea mai scumpă geantă din lume în 2011, o piesă în formă de inimă, realizată manual, din aur de 18 carate, cu 4.517 diamante și o greutate totală de 381,92 carate.

Cel mai mare inel de aur din lume are un diametru de 79,28 cm și a fost creat de Mokingran Jewelry Group Co., Ltd. (China)

Coroana regală britanică, Coroana Sfântului Edward, este din aur, înaltă de 30 cm, cântăreşte 2,23 kg şi este decorată cu 444 de pietre preţioase şi semipreţioase

Gigantul Cullinan a rupt o lamă de oţel

Cel mai mare diamant din lume până în 1987, Cullinan, de 3.106 carate, a fost descoperit în 1905, apoi oferit lui Sir Thomas Cullinan, ajungând în final la Regele Edward al VII-lea. Monarhul britanic i-a încredințat tăierea lui Joseph Asscher, din Amsterdam, care a studiat piatra timp de șase luni înainte de a încerca s-o taie. Presiunea de a lucra o astfel de comoară era atât de mare, încât, potrivit documentelor vremii, atunci când în sfârșit a decis să înceapă, Asscher nu a reușit decât să constate că lama de oțel s-a rupt în duritatea diamantului. Presiunea a crescut și mai mult, iar la doua încercare, diamantul s-a spart conform planului, dar Asscher și-a pierdut cunoștința din cauza tensiunii nervoase. Cullinan a fost, ulterior, tăiat în nouă pietre mari și aproximativ 100 de pietre mai mici și stă la loc de cinste între bijuteriile Coroanei britanice.