Main menu

header

892 2 1de Silviu Ghering și Adrian Barna

Thermae Germisara, adică băile termale romane, le găsiți în stațiunea bal- neară Geoagiu-Băi din județul Hunedoara, pe Valea Geoagiului, la doar 5 km de orașul Geoagiu, respectiv 36 km de municipiul Deva. Thermae Germisara se păstrează aproape în aceeași formă ca și în timpul Daciei Romana, fiind construite într-un promontoriu circular cu diametrul de 90-95 m, chiar în centrul stațiunii.

Au fost dezgropate statui reprezentându-i pe Esculap şi Hygia

În anul 1935, la săparea primelor bazine moderne, au fost dezgropate statui reprezentându-i pe Esculap (Aesculapius - zeul medicinei, al tămăduirilor în mitologia romană, preluat din mitologia greacă) și pe Hygia (zeița sănătății și curățeniei în mitologia greacă, Salus în mitologia romană), artefacte (7 plăcuțe votive de aur din perioada anilor 200), obiecte de uz cotidian, monede și obiecte din aur și argint, urmele unui templu dedicat nimfelor (Nymphae - divinitățile apelor, ale pădurilor, ale crângurilor și ale munților, considerate fiice ale lui Zeus în mitologia greacă) și ale altor altare. Așezarea Germisara este cunoscută mai ales datorită apelor termale utilizate, probabil, încă din epoca dacică.

Centrul sacralității era bazinul natural din care izvora apa

Potrivit arheologilor, băile de la Germisara erau dispuse pe două niveluri. Cel superior avea camere de baie, din care s-au păstrat fundaţiile, o parte a elevaţiei, podeaua şi canalele. Întreaga zonă era sacră, iar centrul cultului îl constituia tocmai bazinul natural, craterul din care izvora apa. În cel inferior, bazinele săpate direct în stâncă, pe firul vechiului izvor termal, se pot vizita și pe deasupra, și pe interior, printr-un tunel de acces construit la baza colinei calcaroase. Thermae Germisara sunt identificate în punctul numit azi „Dâmbul romanilor”. Din întregul complex termal antic, astăzi mai pot fi văzute bazinele cu banchete pe toate laturile, rețeaua de canale săpate în stâncă prin care se dirija apa, precum și urme ale lăcașelor de cult închinate divinităților care patronau aceste ape curative.

Băile termale romane de la Geoagiu-Băi pot fi vizitate, fiind deschise publicului în permanență. Cu acces din fața intrării în ștrandul mare din stațiune, aveți o alee asfaltată de circa 120 m și, pe partea stângă, veți găsi poarta de intrare în sit