Main menu

header

891 18 1de Cătălina Tăgârță

Indiferent în ce punct al vieții voastre sunteţi în acest moment, dacă vă doriţi mai mult de la voi, aveţi nevoie să vă faceţi un plan de dezvoltare personală. Primul pas este să vă cunoașteţi mai bine și să vă clarificaţi următoarele trei aspecte: misiune, viziune și valori. Nu puneţi presiune pe voi! Fiecare este în propriul proces de dezvoltare, iar singura persoană cu care trebuie să vă comparaţi sunteţi doar voi. Dacă azi sunteţi o persoană mai bună decât aţi fost ieri, înseamnă că sunteţi pe drumul cel bun. Dacă nu, întrebaţi-vă ce puteți face mai mult și mai bine ca să ajungeţi acolo unde vă doriţi!

Definiţi-vă rolul în viață

Misiunea (sau scopul) ar trebui să definească rolul vostru în această viață. Ar trebui să indice o direcție generală și să fie despre contribuție. De exemplu, unii oameni au misiunea de a fi fericiți și de a-i face fericiți pe cei din jur. Alții militează pentru sănătate, echilibru sau pace. Dacă încă nu vă știţi misiunea, vă invit la un scurt proces de introspecție, în urma căruia veţi putea să vă definiţi talentele și abilitățile. Pentru asta, este necesar să răspundeţi sincer la câteva întrebări: Care au fost acele lucruri pe care le-aţi făcut mereu în mod natural, fără efort? În ce domeniu aţi învăţat cu plăcere și lejeritate? Ce abilităţi v-au fost remarcate de cei din jur? Pentru ce apelează oamenii la voi cel mai des? Care sunt acele activităţi care vă aduc bucurie? După ce aţi notat în agendă toate răspunsurile gândiţi-vă cum vă puteți folosi de abilitățile voastre pentru a vă îndeplini misiunea și a aduce maximum de valoare în lume de acum înainte! Nu vă gândiţi la misiune ca la ceva ideal. Fiecare are drumul lui în viață. E perfect în regulă dacă sunteţi artişti/e și vreţi să bucuraţi oamenii cu creațiile voastre; dacă sunteţi fermieri și vreţi să contribuiţi la sănătatea și bunăstarea semenilor punându-le la dispoziție hrană sănătoasă; sau dacă sunteţi mame devotate, care învață și aplică ceva nou în fiecare zi și devin sursă de inspirație pentru celelalte din jurul lor. Important este să fiţi fericiţi/te și împliniţi/te cu ceea ce faceţi și să vă doriţi să deviţi din ce în ce mai buni/e în fiecare zi.

Contribuiţi, faceţi lumea mai bună pentru alții

Viziunea definește modul în care vă veţi îndeplini misiunea. Nu orice realizare este împlinirea reprezentării personale. De aceea e nevoie de o planificare riguroasă, făcută pe termen lung. Acum, că aţi răspuns la întrebările de mai sus și vă e clar care sunt talentele și abilitățile voastre, vă provoc să închideţi ochii și să vă gândiţi: Cum arată ziua voastră ideală? Ce faceţi în timpul liber, pe plan personal, și ce faceţi în zona profesională? Sunteţi angajat sau antreprenor; lucraţi singur sau în echipă; cu materiale, plante, animale sau oameni; cu adulți sau copii; la munte, mare sau câmpie? În ce mediu vă desfășuraţi activitatea? Cum vă obțineţi resursele? Ce programe de formare mai urmaţi și ce alte detalii relevante vă mai vin în minte? În acest punct veţi ști dacă acționaţi pe plan local sau regional, cu ce oameni să vă însoțiţi pentru a ajunge acolo unde vă doriţi, și veţi simți emoția viziunii. Aceasta vă va ajuta să faceţi pași concreți în direcția visului vostru. Acum e momentul să stabiliţi o dată în calendar. Data la care veţi trăi efectiv ziua închipuirii voastre. Și de astăzi începeţi să faceţi pași mici către obiectivul vostru, filtrând fiecare acțiune din viața de zi cu zi prin prisma misiunii și a viziunii. De fiecare dată când aveţi ceva de făcut sau o decizie de luat, întrebaţi-vă: mă ajută această acțiune să ajung acolo unde îmi doresc? Dacă da, acționaţi cu încredere! Dar dacă nu, încetaţi să mai faceţi lucruri care vă duc într-o altă direcție! Trăiți-vă viața respectându-vă principiile și valorile. Și țineţi cont de un aspect foarte important: în viziunea vieții voastre nu e atât despre voi, cât despre contribuția voastră, despre cum aceasta poate face lumea mai bună pentru alții.

După ce conștientizaţi o dorință, imaginaţi-vă rezultatul, iar la sfârșit sărbătoriţi reușita

Valorile sunt și ele un subiect extrem de important în călătoria dezvoltării personale. Se spune că „Valoarea pe care o dai vine din valoarea pe care o ai”. Și, indiferent că sunteţi părinte, manager sau un om obișnuit, aparent fără influență în viața cuiva, adevărul este că noi, oamenii, ne influențăm între noi, cu toții. Valorile sunt acele criterii care vă ajută să luaţi decizii atunci când vă întrebaţi dacă e bine sau nu să faceţi ceva. Cum le aflaţi? Fie le știţi pur și simplu, fie le deduceţi din faptul că vă deranjează situațiile sau oamenii care le încalcă. Cunoscându-vă valorile vă veţi putea menține direcția pe termen lung și veţi lua decizii rapid atunci când lucrurile vă sunt neclare. De asemenea, dacă le respectați necondiționat, în orice împrejurare, ele vă vor ajuta să vă mențineţi echilibrul în viață și să progresaţi. Se spune că, înainte de orice, este o idee. Așadar, după ce conștientizaţi o nevoie sau o dorință, vă imaginaţi rezultatul pe care l-aţi dori, ulterior decideţi modul concret prin care vreţi să realizaţi acel obiectiv, și acționaţi motivat, iar la sfârșit sărbătoriţi reușita.

Timpul, cea mai limitată resursă

În momentul în care apare un blocaj sau tot amânaţi să acționaţi, înseamnă că există o neconcordanță între obiectivul propus și valorile personale. Mai concret, între ceea ce vă doriţi și ceea ce este cu adevărat important pentru voi, iar acesta este obligatoriu prilej de meditație și analiză. Acțiunile voastre, așadar, vă evidențiază valorile personale. Timpul este cea mai limitată resursă din viețile noastre, iar cum oamenii tind să fie adesea inconsecvenți cu modul în care își irosesc energia și timpul, e ușor să cădeţi în capcana acțiunilor și a obiectelor strălucitoare, și să vă pierdeţi focusul asupra a ceea ce aveţi voi de făcut. Când nu aveţi o busolă clară, e ușor să deraiaţi de la drum. Valorile acționează exact aşa, şi vă pun în fiecare zi înapoi pe drumul cel bun, vă ajută să vă apropiaţi de definiția de „cea mai bună viață pe care mi-o pot construi”.

Ikigai este un concept japonez care înseamnă MOTIVUL de a exista, de ce vă treziţi dimineața

„Un om înţelept îşi pune întrebări sieşi, unul mai puţin înţelept le pune întrebări altora“ Henry Arnold, comandant general US Army

Exerciţiu de descoperire

Dacă tot nu aveţi idee care ar putea fi misiunea voastră și cum arată viziunea personală, vă provoc să faceţi următorul exercițiu. Scrieţi în agendă răspunsurile la următoarele întrebări, apoi meditaţi asupra lor: Cum aţi vrea să fiţi în cadrul familiei în calitate de soț/soție, tată/mamă, copil sau altă rudă apropiată? Cum ar trebui să vă descrie o persoană din familie? Cum aţi vrea să fiţi în ceea ce privește profesia/cariera voastră? Cum ar trebui să vă descrie cineva din domeniul profesional? Cum aţi vrea să fiţi din punct de vedere financiar? Cum ar trebui să vă descrie un apropiat sau cineva de la bancă? Cum aţi vrea să fiţi percepuţi/te de vecinii și oamenii care v-au cunoscut? Cum ar trebui să vă descrie cineva din societate? Cum relaționaţi cu acești oameni? Cum aţi vrea să fiţi descrişi/se în relația cu Dumnezeu sau cu emoțiile voastre? Ce ar spune un duhovnic sau psihoterapeut despre asta? Exercițiul vizează toate cele cinci domenii principale ale vieții: plan personal, profesional, relații, bani/finanțe, spiritualitate, iar efectuarea lui poate veni cu conștientizări puternice.