Main menu

header

891 25 1de Roxana-Ioana Ancuţa

Claudia Filote (foto) este o tânără creatoare de gulere artizanale destinate acelor femei, indiferent de vârstă, care vor să fie mai sofisticate și mai elegante, jonglând cu vestimentația din garderoba lor și bazându-se pe aceste gulere create de mână. A locuit 15 ani în Italia, acolo unde s-a remarcat prin gențile unicat confecționate din materiale reciclabile, dar și prin fustele și pantalonii pe care îi croia pentru doamnele care îi apreciau munca. Odată revenită în România, Claudia a intrat la Medicină, dar a ales ca destinul ei să meargă mai departe pe ruta creațiilor handmade. Gulerele Pufa & Rina au o poveste frumoasă, iar numele brandului reprezintă numele copiilor ei de suflet, pisicile Pufa și Rina.

„La 14 ani coseam manual fustițe și topuri din hainele mamei mele”

891 25 2- Cum ai ajuns să creezi și să croiești gulere?

- La bază sunt tehnician în Silvicultură și am o mare pasiune: cusutul. Am știut de mică, de când cream haine singurei păpuși pe care o aveam, că asta vreau să fac când voi fi mare. Iar la 12 ani, când m-am înscris la orele de croitorie de la Palatul Copiilor din Brașov și am descoperit mașina de cusut, nu am mai avut dubii. Realizam că de asta mă voi ocupa toată viața. Tot atunci mi-am dat seama că pot broda cu fir de papiotă fețele de pernă din casă, iar la 14 ani am început să îmi cos manual fustițe și topuri din fustele lungi ale mamei mele pe care ea nu le mai purta. Mai târziu, am deschis un mic atelier de croitorie unde făceam genți, lenjerii de pat și cam tot ce ține de partea de croitorie. Dar, după doi ani am închis atelierul și am început să mă focusez mai mult pe partea de creație. Dar mai aveam de învățat, așa că m-am angajat la un atelier de croitorie din Brașov, iar în același timp m-am înscris la Școala Populară de Arte, urmând cursul de Design Vestimentar. Deja aveam o colecție de genți și rucsăcele cu broderie manuală pe care o comercializam și doream să creez un produs nou. Încă eram angajată la atelierul de croitorie pe când, inspirată de cliente, m-am gândit la gulerașe. Am pus deoparte acest gând, pentru aproape un an.

„Purtaţi-l clasic, răsucit cu fața la spate sau într-o parte”

- Așadar, aici începe povestea gulerelor tale speciale, deosebite...

- Gulerașele au apărut dintr-o necesitate a doamnelor care poartă zilnic cămașă și care voiau o soluție mai simplă pentru a fi stilate la birou, fără a pierde timp și energie pentru călcatul cămășilor. Atunci mi s-a înfiripat ideea de a crea o colecție de gulerașe care să ajute doamnele și domnișoarele (indiferent de jobul pe care îl au) să aibă un look nou în fiecare zi, cu ajutorul hainelor pe care le au deja în dulap! De ce să porţi altă cămașă, când poți schimba doar gulerașul? În plus, unele modele permit purtarea lor în moduri diferite. Adică, în funcție de forma respectivului guleraș, el poate fi purtat clasic, răsucit cu fața la spate sau într-o parte. Este chic. Iar o ținută casual se poate transforma imediat într-una originală, cu personalitate. Nici nu vă dați seama cum un asemenea detaliu poate scoate din banalitate vestimentația purtată.

„Se accesorizează cu mărgele, nasturi şi broderii”

891 25 3- Ce forme au gulerele și ce culori preferi?

- Formele și mărimile sunt diverse. De la cele cu margini rotunde, până la cele ascuțite, de la cele mai mici, până la cele supradimensionate sau dotate cu funde ale căror panglici pot ajunge până la brâu. Legat de culori, îmi plac mult cele tari, gen albastru, cyclamen, mov, bordo, dar în colecția mea se găsesc și nuanțe de negru, alb, vernil, bleau sau diverse patternuri. De asemenea, gulerele pot fi simple sau accesorizate manual cu mărgele, nasturi, dantelă ori brodate.

- Din ce materiale le confecționezi?

- Din materiale care să permită purtarea lor în orice moment al zilei: bumbac, in, catifea, tulle, dantelă, tafta, organza, multe combinate între ele.

„Creez pentru fetiţe de 2 ani, până la doamne cu spirit tânăr”

- Mai sunt la modă gulerele?

- Gulerele au fost la modă întotdeauna, aș putea spune. Bunicile și mătușile noastre au purtat mereu acel guleraș croșetat din macrame sau din bumbac alb, care nouă, la un moment dat, ni se părea învechit.

- Pentru cine creezi?

- Clientele mele sunt de la fetițe de 2 ani, la domnișoare de liceu, studente, mămici, doamne de carieră, doamne cu un spirit tânăr care își dau voie să fie autentice. Ideea este că acest accesoriu chiar face diferența și te scoate din anonimat, cum s-ar spune. Poți fi atât elegantă, cât și modernă, extravagantă sau, dimpotrivă, clasică, delicată, poți străluci, poți fi remarcată și altfel te simți atunci când observi că felul în care te îmbraci este diferit de ceea ce este în jur.

- Cum le spălăm și cum le întreținem?

- Gulerele trebuie întotdeauna spălate manual, în apă călduță care nu va depăși 30 de grade C. Într-un lighean, sau în chiuvetă, spălate delicat, fără ajutorul vreunei perii de rufe care poate decolora materialul prin frecare, poate trage fire sau poate zgâria. Recomand ca acelea închise la culoare sau negre să fie spălate cu detergent pentru rufe negre (ori colorate), iar cele din materiale delicate cu detergent pentru lână și mătăsuri. Uscarea ideală se face pe umeraș, fără stoarcere. Eu, de exemplu, le agăț pe robinetul de la cadă. Călcarea lor se face, de asemenea, în funcție de material, conform indicațiilor de pe etichetă. Întreținerea nu este atât de meticuloasă, dar trebuie spălate, călcate și uscate ca și cum ai de-a face cu o cămașă la care ții mult. Care îți place atât de tare încât ai grijă să primească tratamentul cel mai bun.

„Nu recomand combinaţia de natural cu sintetic“

891 25 4- Ne dai un sfat? Cum este cel mai bine să purtăm/asortăm gulerele atașabile ținutelor noastre?

- Purtați gulerașele așa cum simțiți. Important este să vă mențineți stilul personal și să nu exagerați. Dacă aveți o ținută simplă, un guleraș mai sofisticat va da acea sclipire cu care nu veţi trece neobservată. Dar eu nu aș combina un material natural, cum este inul, cu unul sintetic, cum ar fi poliesterul, de exemplu. Peste o cămașă din in, eu pun un guler din bumbac sau tot din in. Spun nu unui guleraș din țesătură de lână groasă adăugat peste un tricou sau o cămașă subțire. Așa cum nu ne îmbrăcăm cu un pulover gros de lână și cu un sacou de bumbac îmbrăcat peste el.

- Când le putem purta?

- De dimineața până seara. Ziua, un guler din bumbac sau din in poate fi purtat peste un tricou simplu, o cămașă, o bluză, o rochie. Seara, un guler din catifea, dantelă, tafta, paiete, tulle este perfect la o rochie simplă, neagră. Iar dacă îndrăzniți, unul supradimensionat peste un sacou/geacă din piele este wow!!!