Main menu

header

891 27 1de Roxana-Ioana Ancuța

Dacian Pribeanu este psiholog de 15 ani şi este pasionat de gastronomie, fiind şi promotorul singurului concurs culinar din România pentru nevăzători şi pentru cei cu probleme locomotorii, un proiect care şi-a deschis porţile pentru prima dată, în luna mai a acestui an. O iniţiativă unică, ce a prins foarte bine la public, mai ales în rândul celor care se luptă cu afecţiuni deloc de neglijat. Şi el este nevăzător, dar asta nu l-a împiedicat să îşi ducă proiectele la bun sfârşit.

„La nivel mondial nu mai există așa ceva”

- Dacian, recent a avut loc un concurs culinar pus la cale de tine...

- Da, este vorba despre proiectul Step Chef, primul concurs de gătit care reunește persoane cu dizabilități de vedere și locomotorii. Nu cred să greșesc dacă spun că la nivel mondial nu mai există așa ceva.

- Cum a luat naștere acest proiect?

- Acum un an, mă aflam într-o vizită la Botoşani şi luam masa cu Tudorel Tupilusi, președintele Asociației Nevăzătorilor din România, și cu Marian Coman, CEO la grupul Framinor. Ne întrebam cu toții ce activitate au în comun atât tinerii, adulții, dar și vârstnicii din comunitatea persoanelor cu dizabilități, și am ajuns la concluzia că toată lumea se așază la masă, la fel cum făcuserăm și noi. A fost punctul de plecare al ideii că un astfel de concurs de gătit ar face cel mai bine conexiunea între generații. Gândul s-a concretizat, iar între 20 și 21 mai, la sediul Bilancia, a avut loc prima etapă a concursului de gătit Step Chef Atipic. Scopul concursului a fost de a promova incluziunea persoanelor cu dizabilități în societate și dreptul la o viaţă egală. Pentru că înainte de a fi persoane cu dizabilități, atipicii sunt oameni și au dreptul la o viaţă cât mai normală.

„La start au luat parte 18 concurenți”

891 27 2- Câți participanți au fost?

- La startul competiției au luat parte 18 concurenți. În cea de-a doua zi, dimineața, a fost semifinala în cadrul căreia au participat 8 concurenți, iar după masă, în finală, s-au calificat patru concurenți.

- Care au fost criteriile și condițiile de participare?

- Singurul criteriu a fost ca participanții să fie persoane cu deficiențe vizuale sau persoane cu dizabilități locomotorii. În prima fază, cea de preselecție, toți doritorii au prezentat o farfurie în care au gătit un preparat la liberă alegere. Apoi, cei care au ajuns în etapa finală au fost jurizați de Chef Antonio Passarelli, Chef Michael Passarelli și somelierul Andrei Popa. Competiția culinară a avut patru probe. Obligatoriu a fost ca fiecare să pregătească în prima zi un preparat cald și unul rece, iar cei care s-au calificat în finală să gătească un mușchi de vită cu garnitură.

„Am învăţat să pregătesc salate şi paste”

891 27 3- Cât de greu este pentru o persoană cu deficiență de vedere să gătească?

- Nu știu cât este de greu, dar știu sigur că rezultatele pot fi extraordinare. De-a lungul anilor, am fost invitat în multe case de nevăzători unde am fost poftit la masă. Și de foarte multe ori am avut parte de experiențe culinare comparabile cu cele din restaurante.

- Totuși, cum gătește o persoană nevăzătoare?

- Este ca în lumea celor care văd. Cei care fac asta des se descurcă foarte bine. Ceilalți... sunt amatori ca și mine. Iar profesioniștii în domeniu pot face orice în afară de clătite. Acelea trebuie aruncate, la un moment dat, din tigaie, iar acolo nu mai este control. Știu că această mișcare nu poate fi făcută de nevăzători.

- În cât timp se poate obișnui cineva cu dizabilități de vedere să gătească?

- Cred că este comparabil cu orice persoană normală, doar instructajul de prevenție trebuie să fie unul mult mai bine elaborat.

- Tu gătești?

- De când m-am implicat în organizarea acestui concurs, am început să fac mai multe salate și am reușit să gătesc și paste. Cu siguranță că, atunci când voi ajunge într-o etapă mai relaxată a vieții, mă voi ocupa mult mai serios de bucătărie.

- Dacă tot am vorbit despre gătit, ne poți da o rețetă de paste, te rog, din cele făcute de tine?

- Sigur. Eu prefer să prepar pene. Le pun la fiert, pentru 15 minute, un pachet de 70 de grame. Le scot, le scurg de apă, și adaug sos de roșii, parmezan ras și busuioc. Sare și piper după gust. Asta este tot ce fac. Am și un ingredient secret care îi induce în eroare pe invitații mei la paste pene. Îmi sperii degustătorii. Le spun că sunt „praf” și le scad pragul așteptărilor. Iar după ce le gustă și văd că sunt comestibile, le apreciază mai mult decât ar trebui. (râde)

În țara noastră, conform evidențelor Autorității Naționale pentru Drepturile Persoanelor cu Dizabilități, la finele anului 2021, erau înregistrați 88.293 deficienți de vedere, între care peste 84.000 adulţi și peste 3.300 copii

„Sunt multiplu campion naţional la şah“

891 27 4- Pe lângă pasiunea pentru gătit, ești şi singurul maestru nevăzător din România din cadrul Federației Internaționale de Șah (FIDE)…

- Șahul este pasiunea mea de-o viață. Sunt multiplu campion național la șah pentru nevăzători, iar de-a lungul timpului am obținut mai multe distincții și premii la nivel mondial. Aș aminti aici Medalia de Aur la Cupa Mondială pe echipe a jucătorilor cu deficienţe vizuale desfășurată la Zaragoza, în Spania, în 2013. De asemenea, am fost membru al Selecționatei Mondiale a jucătorilor cu deficienţe vizuale, luând parte la Olimpiada de la Dresda, Germania (în anul 2008) și la Torino (Italia) în 2006. Sunt şi trainer în cadrul programului MindGames64 (www.mindgames64.ro), pe care l-am dezvoltat acum doi ani, dar de fiecare dată când am ocazia, mă implic cu bucurie în diverse proiecte ale Asociației Nevăzătorilor. Sunt singurul jucător de șah din România cu deficiențe de vedere, care a fost cooptat de două ori în selecționata mondială pentru a-i înfrunta pe unii dintre așii mondiali ai sportului minţii: Gary Kasparov și Vishi Anand.