Main menu

header

890 23 1de Roxana Istudor şi Tatiana Solomon

În ultimul deceniu, industria modei s-a schimbat drastic, iar mărcile care anterior se ocupau în principal de îmbrăcăminte pentru femei s-au extins pentru a include și vestimentație pentru copii, unele branduri lansând și linii special dedicate stilului celor mici, colecțiile incluzând deopotrivă ținute casual și de ocazie.

În ton cu toată familia

Există numeroase modele de articole unice pentru copii care sunt influențate de piesele pentru adulți și de preferințele care se manifestă în familie. Unul dintre trendurile marcante în liniile de fashion pentru cei mici sunt ținutele în ton cu ale apropiaților, care pot modifica uluitor aspectul unui copil și trimit cu gândul la ceea ce poartă adulții din cercul său restrâns - blugi rupți, ca sora mai mare, cămăși cu petice, ca tata, sau ținutele asortate mamă-fiică, la mare căutare și când este vorba despre o zi obișnuită, în care fetița și mămica își pot face o linie comună cu pardesiul sau bluza, precum și în cazul unor evenimente speciale, când cele două pot purta rochii similare. Tendință majoră în 2022, această potrivire include în multe cazuri selecții unice de îmbrăcăminte pentru întreaga familie.

Piese în verde-mentă, roșu aprins, galben,  negru, coral

890 23 2Moda pentru copii uimește prin farmecul și creativitatea sa. Un alt trend semnificativ este amprenta de culoare. Cele mai la modă nuanțe includ tonuri de verde-mentă, roșu puternic, galben, gri, negru sau coral, dovadă că cei mici știu exact care sunt culorile „oficiale” ale fiecărui an și țin cont de ele în vestimentație. Dacă în lumea hainelor aduților aceste culori trebuie să țină cont de nuanța pielii sau de vopseaua de păr, în universul celor mici totul este permis, fără restricții, inclusiv amintitul negru, care în principiu nu s-ar potrivi unui chip angelic și unei lumi a jucăriilor. Dar stilul copiilor încalcă nonșalant aceste „legi” și astfel ținutele pretențioșilor mici clienți pot fi în orice ton, cu cât mai special cu atât mai bine, indiferent că este vorba despre fete sau băieți.

Vestimentația de tip urban, în top

890 23 3Una dintre cele mai bine reprezentate tendințe în moda celor mici este stilul urban. Bluzoane, jachete, jeans decolorați, personalizare prin adidași foarte „aprinși”, uneori pictați cu propria mână de cei mai talentați dintre copii. De asemenea, cei mici poartă cu plăcere piese care aduc aminte de grupurile de motocicliști (inclusiv jachete din piele simplă sau cu model), de artiștii momentului sau de lumea sportului. O altă componentă remarcată a preferințelor vestimentare ale copiilor sunt hainele de tip military sau care aduc aminte de acest stil. Pe de altă parte, atunci când vine vorba despre ținutele de ocazie, copiii își personalizează aspectul cu o gamă largă de aplicații imaginate uneori chiar de ei, de la litere la flori enorme și de la sigle la inserții și volane.

Bumbac, in, catifea, satin și piese… organice

În general, părinții se străduiesc să-și îmbrace copiii în haine confortabile și utile. Dar pe măsură ce micuții cresc și încep să-și manifeste propriile gusturi, industria modei ține pasul în ritm alert de aceste pretenții și pune la dispoziția micilor clienți cu personalitate piese originale și funcționale realizate din bumbac, in, cașmir, catifea sau satin. Cum adulții se țin tot mai mult departe de țesăturile sintetice, copiii au început să știe foarte bine și de mici ce înseamnă vestimentația din materiale de calitate. În acest concept se înscrie și un alt trend care câștigă teren și care a pornit de la bebeluși: îmbrăcămintea organică. Designerii fac eforturi să răspundă acestui comandament al modei cu cât mai multe opțiuni de haine din materiale organice, care sunt atât confortabile, cât și în tendințe și nu interferează în niciun fel cu sănătatea sau activitățile copilului.

Stratificare și mozaic tip patchwork

890 23 4Revenită în forță în stilul tuturor, mai în trend ca niciodată, stratificarea este foarte ușor de inclus în ținutele casual de zi cu zi ale copiilor și se potrivește bine cu hainele supradimensionate, și acestea la mare modă. Practic, cei mici au reușit performanța de a conferi atâta eleganță și farmec acestui stil, încât se poate spune că l-au adus ei în tendințele de fashion ale adulților. Pe aceeași idee, dar în alt registru, o tendință care rezistă cu succes este diversitatea de modele patchwork, petice colorate cusute împreună, într-o armonie minunată, și care alcătuiesc o singură piesă de îmbrăcăminte. Aceste tipuri de mozaic vestimentar sunt foarte prețuite de copiii care le poartă în culori vesele, reprezentând un alt trend major al prezentului.

Accesoriile, declarații de personalitate

890 23 5Astăzi, moda pentru copii include nenumărate accesorii - ochelari, curele, ceasuri, șepci, încălțăminte deosebită, articole de păr etc. Asortarea hainelor cu podoabele este o abilitate pe care mulți copii par să o aibă înainte ca părinții să intervină în stilul lor, cei mici demonstrând că acest simț special al modei poate începe de la cele mai fragede vârste. Unul dintre trendurile cele mai evidente în lumea accesoriilor demonstrează că preocupările lumii adulților pentru mediu pot fi o adevărată declarație de personalitate în cazul copiilor. Sunt foarte răspândite printre cei mici brățările, agrafele, însemnele strălucitoare sau lanțurile și colierele cu forme de animale și plante ori pe teme marine, indiferent că este vorba despre nuanțele care trimit cu gândul la oceane sau de scoici care amintesc de vietățile din adâncuri. De asemenea, șireturile la mâneci sau la glugă au intrat în categoria accesoriilor, fiind tot mai evidențiate în ținute.

Încălțămintea copiilor are ca trend major imprimeul spectaculos, viu colorat

Confortul supradimensionării, primul comandament

Hanoracele supradimensionate sau tricourile cu mâneci mari sunt văzute foarte des în 2022 în marea paletă vestimentară pe care o afișează copiii, de la cei care se joacă în parcuri la adolescenți. De asemenea, acest stil beneficiază în multe cazuri doar de câte un accent - o bluză de dimensiuni obișnuite poate avea un guler foarte amplu. Tot în gama vestimentației care are ca prim comandament confortul se înscriu și foarte popularele salopete, largi, aerisite, în nenumărate culori și care permit desfășurarea activității copilului în cele mai bune condiții.