Main menu

header

889 30 1de Irina Țolea şi Claudia Mîţoi

Luna lui Cuptor începe cu premiere și evenimente surprinzătoare, o serie de reprezentații de teatru, muzică și dans, programate atât în sala de spectacol, cât și în aer liber, fiind pregătite să destindă atmosfera în sezonul estival. În continuare, vă prezentăm câteva dintre spectacolele pe care nu trebuie să le ratați în această săptămână.

Amor cu năbădăi: „Îmblânzirea scorpiei”, în premieră la Timișoara

Nu orice dragoste începe cu senzația de fluturi în stomac. O surprinzătoare metamorfoză a sentimentelor este descrisă cu mult umor și energie în noul spectacol lansat pe scena Teatrului Național „Mihai Eminescu” din Timișoara. Pe 30 iunie, de la ora 19:00, la Sala 2, are loc premiera comediei „Îmblânzirea scorpiei”, după W. Shakespeare, în regia lui Radu Iacoban. Faimoasa poveste a Catarinei, fiica rebelă și capricioasă a unui negustor din Padova, ocolită de toți bărbații pentru limba ei ascuțită și comportamentul îndărătnic, care ajunge să se îndrăgostească de Petruchio, un tânăr inteligent și abil, este transpusă pe scenă într-o variantă contemporană care aduce mai aproape de zilele noastre mesajul mereu actual: dragostea îi transformă pe oameni. Furtunoasa confruntare a îndrăgostiților îi are ca principali protagoniști pe Flavia Giurgiu și Matei Chioariu, alături de care îi puteți vedea pe Ion Rizea, Cătălin Ursu, Bogdan Spiridon, Claudia Ieremia, Andrei Chifu, Marin Lupanciuc, Darius Zet, Romeo Ioan și Cristina König, dar și pe tinerii masteranzi ai Facultății de Muzică și Teatru din cadrul Universității de Vest.

Hit-uri interpretate de pe motocicletă, la Festivalul „Opera Aperta”

Piața Unirii din Cluj găzduiește în acest an cea de-a VI-a ediție a Festivalului „Opera Aperta”. Evenimentul organizat de Opera Națională din Cluj propune publicului premiere și surprize interpretative, cu acces liber, menite să promoveze genul liric. Astfel, pe 30 iunie, de la ora 21:00, puteți vedea spectacolul „Ride on Harmony”, cu o scenografie inedită în care soliștii Florin Estefan, Diana Țugui, Iulia Merca, Cristian Mogoșan și Simonfi Sandor vor interpreta hit-uri internaționale  reorchestrate (semnate de Queen ori Frank Sinatra) de pe motociclete de sute de cai putere. Pe 1 iulie, de la ora 21:00, este programat concertul „La Negra Noche” (arii și cântece autentic hispanice), susținut de Orchestra Operei, sub bagheta dirijorului Cristian Spătaru. Pe 2 iulie, de la ora 21:00, Piața Unirii va fi cuprinsă de pasiune și suspans, odată cu spectacolul „Luxuria”, semnat de Barcelona Flamenco Ballet, o producție ce îmbină fragmente teatrale cu elemente de flamenco tradițional și modern, ori cu cele de jazz și balet. Festivalul se va încheia pe 3 iulie, ora 20:30, cu o montare grandioasă a spectacolului „Macbeth”, în regia lui Rareș Trifan, având în rolurile principale doi invitați de marcă: soprana italiană Valentina Boi și baritonul român George Petean.

„Oau”, arta văzută din perspective diverse, în premieră la Teatrul Tineretului din Piatra Neamț

La Piatra Neamț artiștii ies din sala Teatrului Tineretului și lansează o producție originală, în curtea instituției. Pe 1 și 3 iulie, de la ora 11:00, și pe 2 iulie, de la ora 19:00, într-un spațiu ce pune în valoare una dintre fațadele laterale ale Teatrului Tineretului, vor fi susținute primele reprezentații ale spectacolului-concert „Oau”, în regia lui Bobo Burlăcianu și Cosmin Panaite. Protagoniștii Paul-Ovidiu Cosovanu, Nora Covali, Andrei Merchea-Zapotoțki, Dragoș Ionescu, Rareș Pîrlog, Corina Grigoraș, Emanuel Becheru, Gina Gulai și Cătălina Eșanu, cântă, dansează și interpretează roluri neobișnuite, coboară printre spectatori într-un joc interactiv, antrenant și plin de energie. „Oau”, este un spectacol pentru toate vârstele, un basm contemporan desfășurat în ritmuri și culori vii care creează ocazia unui dialog între generațiile de copii, părinți și bunici, în jurul unor întrebări despre condiția artei în prezent. Spectacolul-concert semnat de trupa Fără Zahăr încheie stagiunea Teatrul Tineretului din Piatra Neamț, ultima reprezentație fiind programată pe 9 iulie.

Turneul Stradivarius 2022: Alexandru Tomescu susține cauza artiștilor din Ucraina

889 30 2Celebrul violonist Alexandru Tomescu  continuă Turneul Internațional Stradivarius, aflat la cea de-a XV-a ediție, dedicată anul acesta lui Nicollo Paganinni. Alături de tânărul solist Dragoș Ilie (chitară clasică), Alexandru Tomescu va susține în primă audiție concertul „Paganinni Magic”, interpretând la faimoasa vioară Stradivarius-Elder-Voicu, un program de sonate pentru vioară și chitară semnate de Paganinni. În calendarul turneului sunt incluse următoarele concerte: 30 iunie, ora 20:00 - Cramele Jelna din Bistrița; 1 iulie, ora 19:30 - Biserica Romano-Catolică din Siret; 2 iulie, ora 12:30 - Căminul Cultural din Mihăileni; 3 iulie, ora 19:00 - Palatul Culturii din Iași; 6 iulie, ora 19:00 - Biserica Neagră din Brașov; 7 iulie, ora 19:00 - Muzeul Național Brukenthal din Sibiu; 10 iulie, ora 20:00 - Parcul Coloanei fără sfârșit din Târgu Jiu; 12 iulie, ora 20:00 - Catedrala Romano-Catolică „Sf Iosif” din București; 13 iulie, ora 19:00 - Sala Radio din Capitală; 16 iulie, ora 11:00 - Cabana Caraiman din Bușteni. Ediția din acest an a Turneului Stradivarius este dedicată cauzei victimelor războiului din Ucraina, fondurile strânse fiind donate pentru a-i sprijinii pe tinerii artiști ucraineni afectați de război.

Viața în perioada tranziției: „Vrabia”, în premieră la Galați

Cum a arătat copilăria și adolescența generației din perioada postcomunistă puteți afla urmărind noua producție montată pe scena Teatrului Dramatic „Fani Tardini” din Galați. Pe 2 și 3 iulie, de la ora 19:00, au loc primele reprezentații ale piesei „Vrabia”, un spectacol semnat de tânăra regizoare Leta Popescu. Textul prezintă cu umor, nostalgie și ironie etape din viața unei fete născute într-un oraș de la malul Dunării, reflectând inspirat amprenta lăsată de perioada de tranziție în societatea românească. Fărâme dintr-un univers prăfuit, dominat de vrabia de porțelan (bibelourile erau „emblema familiei” în apartamentele din perioada comunistă), sunt meticulous asamblate, ca într-un joc de puzzle, de protagoniștii Oana Mogoș, Petronela Buda, Elena Ghinea, Cristina Uja-Neagu, Vlad Volf, Ionuț Moldoveanu, Vlad Ajder, Carmen Albu, Tamara Constantinescu, Svetlana Friptu, Florin Toma, Aureliu Bâtcă, Vlad Vasiliu, Oana Preda și Ciprian Brașoveanu. Personajele sunt surprinse la diferite vârste, fiindu-le urmărită evoluția peste timp.