Main menu

header

866 2 1de Silviu Ghering și Adrian Barna

Chiojdu este o comună din Județul Buzău, aflată pe cursul superior al râului Bâsca Chiojdului, în Munții Siriu. Este „tăiată” de șoseaua județeană DJ102L, care o leagă spre sud-est, de-a lungul râului amintit de Cislău (22,4 km) și Buzău (70 km), iar spre sud-vest de Vălenii de Munte (27 km) și Ploiești (55 km).

S-au păstrat elementele decorative, stucaturile de pe zidurile exterioare și de la interior

În satul Chiojdu, satul-reședință care dă numele comunei, se înalță semeață „Casa cu 3 Blazoane”. Monument istoric ce datează din secolul al XVIII-lea, ridicat de boierii Izbășoi în jurul anului 1760. Și care se află pe bancnota de 10 lei! Ruinată de vremi și vremuri, a fost cumpărată în 2009 de Uniunea arhitecților din România, care a restaurat-o cu fonduri europene (4,5 milioane de lei) și a deschis-o vizitării publice în 2015. În complexul proces al restaurării au fost păstrate elementele decorative, stucaturile de pe zidurile exterioare și de la interior, câteva elemente de lemn ale pridvorului, ușile de la beci, o ușă de la interior, practic tot ce s-a putut recondiționa.

Un blazon ar fi al boierilor Cantacuzini, celelalte două au elemente florale

Blazonul din mijloc se pare că ar fi al familiei Cantacuzinilor, se spune că acest conac ar fi fost casa lor de vânătoare. Celelalte două blazoane, cu motive florare se pare că au doar rol decorativ. În beci este un mic muzeu cu unelte de lucru ce puteau fi găsite în gospodăriile țărănești din zonă, unele fiind folosite și acum. Urcând scara în pridvor, puteți admira toată valea, casa fiind așezată pe una dintre culmile mai înalte ale satului. Camerele sunt amenajate cu mobilier vechi, cuverturi și preșuri tradiționale. „Salonul bizantin” are o băncuță pe 3 pereți, fiind locul de „șezătoare”. Există și o clădire anexă, dedicată în special conferințelor și evenimentelor, unde este amenajată o expoziție despre stilul tradițional al caselor de moșneni de pe tot teritoriul Munteniei.

Pe teritoriul comunei Chiojdu se află aria protejată „Pădurea cu tisă“, rezervație naturală de tip forestier, pentru protecția speciei arboricole Taxus baccata, cunoscută sub denumirea populară de tisă