Main menu

header

865 28 1de Roxana Istudor şi Daniel Şuta

Nu toate joburile din lume sunt comune sau plictisitoare. Pe cât ar putea părea de ciudate, unele dintre ocupațiile excepționale ale oamenilor sunt cât se poate de utile și cer pregătire specială.

Bonele Norland, instruite în drifturi și arte marțiale

Bonele pregătite la Colegiul Norland, din Marea Britanie, se antrenează patru ani pentru a deveni membre ale unui corp exclusivist, atât de înalt calificat încât unele absolvente au fost angajate inclusiv de Familia Regală Britanică. De altfel, conducerea Colegiului Norland susține că bonele pe care le pregătește sunt în esență „Mary Poppins în combinație cu puțin James Bond”. În timp ce pregătirea standard, care include gătitul sau îngrijirea copiilor, este prezentă în curriculum vitae, există și abilități care surprind în dreptul acestor bone - de pildă, capacitatea de a executa drifturi cu un automobil, în mare viteză! Doamnele nu numai că sunt instruite despre cum să controleze o mașină în timp ce aceasta se deplasează într-o curbă, dar sunt antrenate și în alte practici extreme, cum ar fi artele marțiale și autoapărarea. Datorită naturii muncii pentru angajatori bogați, se așteaptă ca aceste bone să facă față amenințărilor potențiale, în special încercărilor de a răpi copilul. Un ciclu de educație Norland costă mai mult decât pregătirea la faimoasele universități Oxford sau Cambridge. Odată ce termină colegiul, aceste bone foarte speciale pot obține salarii de până la 126.000 de lire sterline pe an. De altfel, Norland College oferă și oportunități de angajare - „garantate 100%”. Instituția are propria sa agenție de recrutare internă, The Norland Agency.

Recuperatorii de mingi de golf, scafandri profesioniști

865 28 2Una dintre cele mai stranii profesii care există este cea de recuperator de mingi de golf. Practic, aceste persoane verifică ochiurile de apă de pe terenurile unde se joacă „sportul bogaților” și adună mingiile, care sunt apoi curățate, reambalate și revândute. Dat fiind faptul că un teren mediu are între 4 și 12 iazuri, acești scafandri petrec de obicei aproximativ 8-10 ore pe zi în apă. Munca acestor oameni este surprinzător de periculoasă; scafandrii se pot confrunta cu vizibilitate redusă, obiecte ascuțite ascunse vederii și riscuri generate de prezența faunei sălbatice - inclusiv aligatori. Din motive de siguranță, aceste persoane lucrează în perechi. Pentru a deveni un scafandru profesionist de mingi de golf, este nevoie de o licență de scafandru profesionist certificat, cu pregătire atât în prim-ajutor, cât și în salvare.

„Scuturi umane” pe șoselele din Teheran

865 28 3Pentru că în Teheran, capitala Iranului, aglomerația vehiculelor depășește de peste șase ori capacitatea orașului, oficialii iranieni au decis ca la fiecare două zile au voie să circule toate mașinile cu numere de înmatriculare care se termină cu numere pare și, alternativ, vehiculele cu plăcuțele cu numere impare. La rândul lor, șoferii iranieni au venit cu ideea ingenioasă de a „păcăli” camerele de supraveghere a traficului din oraș - așa a apărut ocupația de blocant de plăcuțe de înmatriculare. Practic, acești „angajați” merg sau aleargă în spatele mașinii și blochează vederea asupra plăcuței cu număr care nu ar trebui să circule în ziua respectivă. Unii astfel de blocanți au trecut la pasul următor - folosesc motociclete, pentru a urmări îndeaproape mașina pentru care sunt angajați. Aceste persoane sunt numite colocvial „scuturi umane”.

Hackerii „pălării albe”

Hollywoodul prezintă adesea hackerii ca pe niște indivizi izolați, cu glugă neagră, care locuiesc în vreo cameră întunecată și fac ravagii pe internet, dar, în realitate, mulți dintre ei sunt de fapt complet opusul. Hackerii „etici”, deseori numiți informal „pălării albe”, sunt oameni care ajută companiile, intrând în software-ul și bazele de date pentru a evidenția vulnerabilitățile, astfel încât acestea să poată fi remediate înainte de a intra în acțiune ceilalți hackeri, cei puși pe distrugere, numiți, firește, „pălării negre”. Pe lângă încercările de pătrundere în sistemele online, hackerii „etici” trebuie să ia în considerare și încercările de hacking fizic. Uneori, companiile sunt atât de mari, încât infiltrările devin extrem de ușoare, prin simpla tipărire a unei insigne.

Model… de mână sau claviculă

865 28 4Modellingul de… mână nu este treabă ușoară. Dar există. Această profesie unică implică utilizarea mâinii ca o formă de „modelare a părților”. Mai precis, mâinile acestor modele sunt folosite pentru tot felul de imagini care le implică, în așa fel încât să „vândă” tot felul de lucruri, exact ca în cazul hainelor. Pe de altă parte, există modele profesionale pentru picioare, brațe, chiar clavicule. Un model de mâini are datoria zilnică de a le îngriji foarte bine, de a le menține hidratate și de a le proteja cu orice preț, inclusiv prin alimentație sănătoasă, evitarea rănilor și a spălării vaselor. În condițiile în care un astfel de model poate câștiga și peste 1.500 de dolari pe zi, grija și atenția sunt subînțelese.

Conducător (voluntar) de elefanți

Numit mahout, conducătorul de elefanți este acea persoană care pregătește pachidermele pentru defilări. Acești călăreți pricepuți de elefanți rămân adesea legați de un singur animal toată viața, formând adevărate legături de familie. Deși trecutul acestei ocupații este controversat - mahout conduceau cândva elefanții în război - rolul a fost redefinit recent, pornind de la principiile conservării tradițiilor. Un mahout contemporan este păstrător de habitat și protector al pădurilor, promovează ecoturismul și prioritizează bunăstarea animalelor domestice, precum și protejarea speciilor sălbatice. Rolurile alternative ale unui mahout includ decorarea elefanților pentru evenimente culturale speciale.

Una dintre cele mai bizare profesii este cea de îngrijitor al corbilor din Turnul Londrei, care trebuie să fie permanent mai mulți de șase și care trebuie vegheați de veterani militari, cu pregătire specială

Împingător de călători în metrou

865 28 5Japonia este faimoasă pentru aglomerările de pe unele linii de metrou, dar, pe de altă parte, și pentru ingeniozitate. Într-o țară în care numai Capitala Tokyo găzduiește 14 milioane de locuitori (mai mulți decât state ca Ungaria sau Austria), oficialitățile au imaginat o ocupație de… împingător de călători la metrou. Tokyo Metro este folosit în fiecare zi de aproape șapte milioane de oameni, trenurile sunt în mod regulat supraîncărcate chiar și cu 70%, așa că după două săptămâni de pregătire, cineva poate deveni un împingător „profesionist”. În buna tradiție niponă, aceste persoane poartă costume elegante, mănuși albe de lux și o pălărie specifică, astfel încât pasagerii să știe foarte clar cine sunt și să nu reacționeze când sunt împinse înăuntru. Deoarece nu sunt cerute calificări deosebite și salariul mediu este de 10 dolari SUA pe oră, această ocupație stranie, dar foarte necesară, este vizată în principal de studenții care pot lucra cu normă redusă.