Main menu

header

864 20 1de Carmen Ciripoiu şi Daniel Şuta

Unii ajung să cunoască fericirea, iar alții, atunci când o găsesc, fug de ea. Din ultima categorie fac parte persoanele care suferă de cherofobie, adică fobia de distracție sau de fericire. Cum se manifestă și ce înseamnă mai exact, aflați în rândurile următoare.

Suferinzii se tem că orice lucru pozitiv din viața lor atrage după sine consecințe negative

Așa cum sunt persoane care se tem de întuneric, de înălțime sau de spații închise, unora le e frică să fie fericiți. Sunt cei care suferă de cherofobie. Aceste persoane nu se mai bucură de oameni sau de locuri, întrucât au temerea că dacă o vor face, li se va întâmpla ceva rău. Din acest motiv, refuză să trăiască clipa și momentele frumoase și pun un zid în calea fericirii. Chiar dacă această afecțiune nu este atât de bine cunoscută și nu face parte din Manualul de Diagnostic și Statistică a Tulburărilor Mentale, psihologii spun că există cu adevărat. Pe de altă parte, sunt și oameni de știință care cataloghează cherofobia drept o formă de anxietate și susțin că este strâns legată de trecutul unei persoane.

Refuzul categoric de a participa la anumite activități de recreere

864 20 2Cercetătorii au făcut și o listă cu primele simptome care apar atunci când suferiți de cherofobie. Aceștia aduc în discuție, în primul rând, stările de anxietate care se instalează la unele persoane în momentul în care sunt invitate la diverse întruniri. De asemenea, tot de cherofobie suferă și cei care renunță la anumite ocazii ce ar putea duce la schimbări pozitive în viața lor, întrucât le e frică că vor păți un lucru rău. Un alt semn care trebuie să vă dea de gândit este refuzul categoric de a participa la anumite activități de recreere. E clar că aveți de-a face cu cherofobie și dacă aveți impresia că odată ce veți fi fericiți, vă veți transforma într-o persoană rea. Nu suportați să-i vedeți pe alții că au o viață frumoasă? Tot acest tip de fobie e de vină. Trebuie să vă puneți un mare semn de întrebare dacă vă cuprinde sentimentul că a încerca să vă bucurați este o pierdere de timp sau faceți parte din categoria persoanelor delăsătoare.

Poate fi consecința unei educații primite în copilărie

Oamenii de știință susțin că e posibil ca fobia de fericire să fie determinată de un tip de educație primită în copilărie, care să fie pus accentul pe muncă, iar distracția să fi fost lăsată deoparte. Este cazul copiilor cărora părinții le-au indus ideea că trebuie să merite să primească un lucru, indiferent care ar fi acela. De cherofobie suferă cel mai des persoanele care au fost îndrăgostite, dar și-au prins partenerul în compania altcuiva și atunci au trăit un adevărat șoc. Fobia de fericire poate fi cauzată, spun oamenii de știință și de teama de a vă asuma un risc. În acest context, chiar dacă vă doriți foarte mult un lucru, din motive necunoscute, există ceva care vă trage înapoi. Este cazul persoanelor care au posibilitatea să plece la muncă în străinătate. Chiar dacă au acceptat postul, și-au cumpărat bilet de avion, au bagajul făcut și cred cu tot sufletul că este șansa vieții lor, în ultima clipă apare frica. Încep să se gândească că nu se vor descurca printre străini, că familia li se va îmbolnăvi cât timp sunt plecați, deși nimeni nu are probleme de sănătate, sau își fac tot felul de scenarii că s-ar putea să nu mai găsească nimic de lucru în țară când vor reveni. Și astfel, în loc să se bucure de ceea ce pot avea, vor rămâne blocați în nefericirea care le e mult mai confortabilă decât necunoscutul. Psihologii spun că în acest caz e vorba despre anticiparea negativă care dărâmă orice lucru pozitiv din viața unei persoane.

O mamă transmite fătului prin transfer la nivel emoțional ceea ce simte

La rândul lor, pesimiștii pot atrage cherofobia. Aceștia sunt siguri că lor li se întâmplă doar lucruri negative și orice ar face nu vor ieși din acel cerc vicios în care se învârt. Pesimismul, spun oamenii de știință, distruge în ultima perioadă multe vieți. Sigur că orice experiență și relație își pun amprenta asupra unei persoane, însă specialiștii afirmă că ceea ce simte o mamă transmite fătului prin transfer la nivel emoțional. Dar cherofobia poate fi și urmarea unui perfecționism dus până la extrem, fiind conectat mai mult cu eșecul decât cu reușita. O persoană perfecționistă nu face altceva decât să aștepte validarea din partea celorlalți, pentru că nu are încredere în propria persoană. Aceasta vrea ca totul să fie ca la carte pentru mulțumirea altora. Autorii unui studiu au descoperit că perfecționismul este un factor de risc atât pentru anxietate, cât și pentru depresie, stres sau epuizare. Greșelile trebuie văzute mereu ca pe niște experimente, pentru că altfel raportarea la teamă va fi cu totul alta. Iar odată ce veți zâmbi când veți greși, creierul va percepe erorile cu relaxare, dar și eliberare. Fiecare este arhitectul propriului său destin, iar fericirea vine atunci când vă veți da seama că existența nu e ceva ce trebuie îndurat sau tolerat.

De cherofobie suferă cel mai des persoanele care au fost înşelate în dragoste

Scrieţi pe o foaie fricile pe care le aveţi şi daţi-i foc. Efectul este uimitor

Persoanele care suferă de cherofobie nu se pot bucura de oameni sau locuri de frica paralizantă că asta le va aduce numai rău în viaţă

Hipnoterapia este excepţională pentru modificarea comportamentului unei persoane

În cazul în care aveți unul dintre simptomele enumerate mai sus, cel mai important este să analizați și să vedeți care este cauza exactă. Pentru că poate fi vorba doar despre o percepție de gândire, un scut de apărare impus de creier din cauza unor traume. Pentru a pune stavilă acestei fobii este foarte bună terapia comportamentală cognitivă. Aceasta are rolul de a ajuta o persoană să recunoască liniile defectuoase de gândire și să identifice comportamente care o pot ajuta să schimbe strategiile de relaxare. Excepțională este și hipnoterapia, folosită pentru modificarea comportamentului unei persoane. Este foarte important însă ca suferindul să fie foarte sincer cu el, să descopere ce îl bucură cu adevărat și să accepte că viața este făcută din momente bune sau mai puțin bune. Fiți recunoscători pentru fiecare dimineață frumoasă și bucurați-vă de orice moment. Nu uitați că pentru a vă cultiva fericirea, trebuie să vă înconjurați de persoane pozitive. Frica atacă și atrage pe oricine și, chiar și în brațele iubirii, se resimte uneori ca fiind dureroasă. Dar când o acceptați, nu va mai fi un dușman.

Cherofobia apare adesea atunci când oamenii încearcă să se protejeze, să evite un posibil conflict sau o tragedie