Main menu

header

862 27 1de Daria Mândru şi Adrian Barna

Sărbătorile și, în general, ocaziile festive nu sunt la fel fără o băutură alcoolică. Dar dacă vă luptați cu kilogramele în plus, adăugând alcool în meniu ne facem viața mult mai dificilă. Iată de ce.

Este pe locul 2 în topul celor mai „bogate” alimente

Ne place să bem un pahar, două cu alcool la petreceri, pentru că adorăm gustul, dar mai ales euforia, dar aceasta vine cu un cost caloric foarte ridicat. Un gram de alcool are 7 calorii, adică mai mult decât un gram de carbohidrați (4 calorii), de proteină (4 calorii), dar mai puțin decât un gram de grăsime (9 calorii).

Nu „ardem” îndeajuns ca să metabolizăm lichidul

Când digerăm carbohidrați, grăsimi și proteine consumăm calorii. Fenomenul se numește „efectul termic al alimentelor” și se referă la energia pe care o utilizează organismul ca să descompună mâncarea prin digestie în componente mici, ușor de absorbit. Fiindcă alcoolul se absoarbe rapid, el intră direct în fluxul sangvin fără să mai consume calorii prin digestie.

Ficatul face toată treaba neplăcută

Fiindcă alcoolul e perceput ca toxină, ficatul pune metabolizarea alcoolului pe primul loc (grăsimea poate să aștepte) ceea ce înseamnă că n-o să ardeți calorii din alte surse cât timp e metabolizat alcoolul. Ficatul e capabil să elimine alcoolul într-un ritm de numai aproximativ 30 de grame pe oră, de aceea orice consumați peste această cantitate vă face să vă amețiți.

Scade glicemia

Această scădere vă face să tânjiți după carbohidrați. Ficatul menține echilibrul zahărului din sânge, dar dacă ficatul e ocupat să metabolizeze alcoolul nu poate regla eficient și glicemia, motiv pentru care aceasta scade și rămâne la nivel scăzut până ce e metabolizat alcoolul. Asta explică de ce simțiți nevoia de carbohidrați și de ce a doua zi vă treziți cu dureri de cap.

Caloriile neconsumate din alcool sunt depozitate sub formă de grăsime

Asta se întâmplă cu toate caloriile în plus, indiferent de unde provin, dar e mult mai rău în cazul caloriilor din alcool, fiindcă acestea sunt mai întâi depozitate în ficat. Durează mult ca ficatul să elimine grăsimea provenită din alcool și s-o trimită pentru a fi depozitată în mod normal în celulele grase. Dacă ficatul nu face asta suficient de repede (ori dacă beți prea mult, prea des) grăsimea rămâne blocată în ficat și în jurul abdomenului, creând ceea ce numim în mod jovial „burtă de bere”.

Trucuri care vă ajută să vă controlaţi greutatea

Bineînțeles că asta nu înseamnă că Sărbătorile care vin nu vă veți putea atinge de alcool. Iată câteva trucuri care să vă ajute să vă controlați greutatea, fără a renunța complet la distracție.

1. Turnați-vă în pahar doar jumătate de porție. Asta vă va ajuta să vă limitați consumul la unul sau două pahare per petrecere.

2. Evitați amestecurile alcoolice, extrem de bogate în calorii. Renunțați la lichioruri sau alte cocteiluri dulci sau beți unul și considerați-l unicul desert al mesei.

3. Alternați alcoolul cu apa. Astfel evitați deshidratarea și eliminați mai ușor alcoolul.

4. Luați înghițituri mici și rare. Savurați pe îndelete băutura alcoolică preferată.

5. Alocați alcoolului maximum 200 de calorii pe zi. Învățați conținutul caloric al porțiilor de alcool și alegeți aceste alternative mai scăzute în calorii: vin alb sau roșu: 140 g - 125 de calorii, 4 g carbohidrați; bere fără alcool: 340 g - 100 de calorii, 5 g carbohidrați; şampanie: 140 g - 100 de calorii, 1 g carbohidrați; vodcă, whisky, rom sau gin: 43 g - 96 de calorii, 0 g carbohidrați.