Main menu

header

862 30 1de Irina Țolea şi Flori Pintea

În preajma Sărbătorilor vedetele revin pe scenele autohtone care propun publicului producții noi, pline de strălucire, mister și surprize. Comedii, recitaluri inedite, drame inspirate din realitate, amintiri și momente unice din cariera celor mai îndrăgiți artiști români, vă așteaptă în sălile de spectacol, din repertoriul cărora vă recomandăm în continuare câteva evenimente de neratat în această săptămână.

Priveghi cu bucluc: „Jaful”, în premieră la Teatrul Nottara din Capitală

La ce mai poate fi utilă o înmormântare? Câteodată și ca să mascheze un jaf de zile mari. De la această idee năstrușnică pornește povestea halucinantă a comediei negre „Jaful”, de Joe Orton, a cărei premieră are loc pe 17 decembrie, de la ora 19:00, la Sala „Horia Lovinescu” a Teatrului Nottara din București. Acțiunea se petrece în Londra anilor ’60 unde Hal și Dennis, doi tineri hoți, dau prima lor lovitură și nu găsesc un loc mai bun să-și ascundă prada decât în sicriul mamei lui Hal, recent decedată. Ițele se încâlcesc când în scenă își fac apariția fosta asistentă a moartei și un polițist corupt, toată lumea urmărind banii, intriga fiind condusă, după un șir de răsturnări de situații, către un final neașteptat. În roluri surprinzătoare pe scenă îi veți putea vedea pe Răzvan Bănică, Vlad Bălan, Sorin Cociș, Diana Roman, Șerban Gomoi/Lucian Ghimiși și Corina Dragomir, care se întrec într-un joc comic și provocator. Montarea regizorului Vlad Massaci oferă un ritm alert situațiilor de criză, amplifică suspansul și exploatează la maximum replicile ironice care fac trimiteri subtile la realitatea zilelor noastre.

„Crăciun Magic la TNB”, cu Emy Drăgoi, Horațiu Mălăele și Medeea Marinescu

Un eveniment plin de surprize marchează Sărbătorile de iarnă pe scena Teatrului Național din Capitală. Pe 19 decembrie, la Sala „Ion Caramitru”, vor avea loc două reprezentații (orele 15:00 și 19:00) ale spectacolului „Christmas Jazz - Crăciun Magic la TNB”, un spectacol grandios regizat de prestigiosul acordeonist Emy Drăgoi. În program sunt incluse piese celebre dedicate Crăciunului din repertoriul internațional, alternând genuri muzicale diverse, îndrăgite de iubitorii de muzică de toate vârstele. Spectacolul va reuni pe scenă grupul „All’s Choir”, un cor alcătuit din artiști ai Operei Naționale din București, alături de talentatele soliste ale grupului „Magic Violin” și instrumentiștii „Grand Orchestra”. Invitați speciali ai evenimentului sunt maestrul Horațiu Mălăele și actrița Medeea Marinescu, pe care o veți putea vedea într-o ipostază inedită, interpretând într-un stil surprinzător piese cunoscute din muzica gospel. Nu lipsesc din spectacol efectele speciale, momentele de improvizație și de interacțiune cu publicul.

Petrică Mîțu-Stoian, omagiat de colegi într-o „Seară magică de Crăciun”, la Sala Palatului din Capitală

862 30 2Sărbătoarea Crăciunului este întâmpinată cu muzică și voie bună pe scena Sălii Palatului din Capitală, unde zeci de artiști îndrăgiți vin pe 18 decembrie (ora 18:00) la o întâlnire specială cu publicul, în cadrul spectacolului extraordinar intitulat „Seară magică de Crăciun”. Din programul special ales nu vor lipsi piese celebre de muzică populară și lăutărească tradiționale și momentele vesele susținute de artiști renumiți precum Vasile Muraru, Valentina Fătu, Anca Țurcașiu, Maria Dragomiroiu, Steliana Sima, Constantin Enceanu, Mariana Ionescu Căpitănescu, Nicu Paleru, Gelu Voicu, Jean de la Craiova, Valentin Sanfira, Codruța Filip, Fetele din Botoșani, Annes, Vasilica Tătaru și Ciro de Luca. Gazda serii va fi carismaticul solist și prezentator tv Raoul. În mod special artiștii vor dedica un moment memoriei regretatului interpret Petrică Mîțu-Stoian, care plănuia să fie alături de colegii săi și de public în această întâlnire de suflet din preajma Crăciunului.

„Nu mai ține linia ocupată”, piesă inspirată de tragedia de la Caracal, la Teatrul Național din Cluj

Teatrul Național din Cluj încheie anul cu două premiere importante, ambele programate în această săptămână. Pe 18 decembrie, de la ora 19:00, la Sala Mare a Naționalului clujean are loc premiera spectacolului „Nu mai ține linia ocupată”, de Alexandra Felsenghi, în regia Adinei Lazăr, o dramă inspirată de cazul Caracal, al cărui proces încă nu este încheiat. Montarea vizează o desfășurare alternativă de planuri, care se întrepătrund și urmăresc povestea și suferințele părinților unei adolescente dispărute, dar și atitudinea delăsă- toare a autorităților și societății în relația cu victima. Textul exploatează emoția colectivă cunoscută de public în vara anului 2019, iar protagoniștii reproduc pe scenă explozia de trăiri contradictorii, șirul nesfârșit de întrebări și o flacără a speranței întreținută cu durere și spaimă. Următoarea reprezentație are loc pe 21 decembrie. De asemenea, pe 17 și 19 decembrie (ora 19:00), sala Euphorion a Naționalului clujean găzduiește primele reprezentații ale comediei polițiste „Crimă cu pistol și bile”, de Horia Garbea, în regia lui Emanuel Petran. Piesa abordează cu umor negru și multă ironie istoria unei crime controversate, anchetată neglijent, care poate oricând transforma suspectul acuzat într-o victimă nevinovată.

Stela Popescu, moment „in memoriam” la „Galele Savoy”

Pe 18 decembrie, de la ora 19:00, la Teatrul de Revistă „Constantin Tănase” din București are loc cea de-a 3-a ediție a „Galelor Savoy”, un spectacol original în care vor fi omagiate talentul și contribuția unor artiști de excepție precum Mirabela Dauer, Adriana Trandafir și maestrul Alexandru Arșinel. Într-o reprezentație plină de surprize, prezentată de Iuliana Marciuc, pe scenă vor evolua Mirela Vaida, Ana Maria Donosă, Alin Gherghișan, Daniela Tănase, Radu Ghencea, Liliana Mocanu, Vasile Muraru și Valentina Fătu, alături de invitatele speciale Angela Ioan, Marcela Lăzărescu și medicul Monica Pop. În preajma datei de 21 decembrie, moment în care ani la rând în frumoasa familie de la Tănase era aniversată ziua de naștere a Stelei Popescu, în această ediție inegalabila actriță are dedicat un moment „in memoriam”, omagiată împreună cu alte două mari stele ale revistei autohtone Cristina Stamate și Nae Lăzărescu. „Galele Savoy” își propun ca lunar să amintească iubitorilor genului de talentul și creativitatea generațiilor de actori de ieri și de azi și de contribuția tuturor celor implicați în proiectele de succes construite pe scena Teatrului „Constantin Tănase”.

Menționăm că informațiile prezentate în cadrul rubricii „Scena și Ecranul” pot suferi modificări în funcție de evoluția situației epidemiologice.