Main menu

header

860 30 1de Irina Ţolea şi Flori Pintea

Luna decembrie aduce o serie de surprize, pentru toate vârstele și gusturile, pe scenele autohtone. Spectacole de comedie, dramă, musicaluri strălucitoare, spectacole lirice grandioase ori povești fermecătoare pentru micii spectatori, toate se regăsesc în agenda culturală a săptămânii din care în continuare vă recomandăm câteva evenimente de neratat.

Tudor Chirilă revine pe scenă și demachiază „Visul American”

După doi ani de absență Tudor Chirilă revine în această săptămână pe scena Teatrului de Comedie cu un spectacol în regia mamei sale, Iarina Demian. Pe 2, 3, 4, 5 decembrie, de la ora 19:00, la sala „Radu Beligan”, puteți vedea spectacolul „Visul American”, o premieră națională după textul „Drinking in America”, de Eric Bogosian. Piesa reflectă imaginea Americii mai puțin cunoscută, prezentând acele realități dure care spulberă clișeele hollywoodiene, țara tuturor posibilităților, a libertăților neîngrădite și a modelelor de reușită, dezbrăcată de mituri, fiindu-i astfel dezvăluite toate viciile și imperfecțiunile. Iarina Demian construiește un univers tulburător, care subliniază actualitatea textului scris acum 35 de ani. Pe scenă Tudor Chirilă interpretează nouă personaje, alunecând printre poziții sociale și mentalități, conturând tipologii umane și situații reprezentative pentru America reală, nemachiată, care stârnesc râsul, surprind, înduioșează și, cu siguranță, schimbă radical percepția spectatorului asupra „Visului American”.

Silviu Purcărete lansează „Lohengrin” pe scena Operei Naționale din București

Mister, romantism și suspans pe scena Operei Naționale din București unde pe 8 decembrie, de la ora 18:30, are loc premiera spectacolului „Lohengrin”, de Richard Wagner. Povestea cavalerului învăluit în mister, sosit din ținutul Sfântului Graal pentru a salva onoarea și viața frumoasei Elsa, este ilustrată într-o montare grandioasă, semnată de maestrul Silviu Purcărete, scenografia spectacolului fiind realizată de Dragoș Buhagiar. Producția beneficiază de o dublă distribuție, alături de nume sonore ale artei lirice românești (Daniel Magdal, Marta Sandu Ofrim, Iulia Isaev, Madleine Pascu, Sidonia Nica, Cătălin Toropoc, Valentin Vasiliu, Marius Boloș și Dan Indricău) în spectacol fiind invitați tenorul german Benjamin Bruns, soprana americană Jacquelyn Wagner, soprana germană Petra Lang și bas-baritonul leton Egils Siliņš. Partiturile puternice și ariile armonioase sunt acompaniate de Corul și Orchestra Operei Naționale București, conduse de la pupitru de dirijorul Tiberiu Soare. Următoarea reprezentație este programată pe 10 decembrie.

„The Super 4”, primul concert live în România, la Sala Palatului din Capitală

860 30 2Cei patru soliști italieni care au cucerit publicul românesc cu o interpretare plină de vervă într-un „talent show” TV autohton, susțin la București primul lor concert live. Pe 7 decembrie, de la ora 19:00, membrii grupului „The Super 4” își invită fanii la Sala Palatului din Capitală, promițând o experiență de neuitat în compania muzicii italiene și nu numai. „The super 4” împletește cele patru voci senzaționale, armonizate într-un concept muzical de excepție, capabil să abordeze diverse genuri muzicale. Dacă până acum cei patru artiști au uimit publicul românesc prin interpretarea spectaculoasă a unor cover-uri unor piese celebre, la concertul live de la București interpreții italieni își propun să-și dezvăluie pe deplin talentul, prezentând și propriile compoziții.

Marius Manole, adolescent rebel în „Consimțământ”, la Sfântu Gheorghe

La Sfântu Gheorghe luna cadourilor începe cu surprize pentru spectatorii de toate vârstele. Pe 4 decembrie, de la ora 18:00, adulții și adolescenții pot viziona la sala Arta a Teatrului „Andrei Mureșanu”, spectacolul „Consimțământ”, în regia lui Radu Afrim. Textul lui Evan Placey dezvăluie povestea relației amoroase dintre o profesoară foarte tânără și unul dintre elevii săi. Intriga este prezentată într-un amestec original de teatru, muzică și dans, alături de protagoniștii teatrului (Claudia Ardelean, Costi Apostol, Sebastian Marina, Alexandrina Ioana Costea, Mădălina Mușat și Anca Pitaru) în distribuție fiind invitat și cunoscutul actor Marius Manole. Pe scenă mai urcă zece elevi de liceu care fac o echipă senzațională cu artiștii profesioniști, ilustrând contrastele puternice care marchează adolescența și efectele unei asumări precoce a maturității. De asemenea, micilor spectatori Moș Nicolae le aduce în dar o zi întreagă de povești și spectacole de teatru online. În cadrul „Maratonului poveștilor”, pe pagina de Facebook a Teatrului „Andrei Mureșanu”, copiii din întreaga țară pot urmări gratuit, între orele 8:00 și 14:00, un program de povești inedite în lectura actorilor Camelia Paraschiv, Anca Pitaru, Elena Popa, Sebastian Marina, Alexandrina Ioana și Fatma Mohamed, iar după-amiază pot viziona spectacolele difuzate după următorul program: ora 15:00 - „Doi galbeni”, regia Mirela Bucur; ora 16:00 - „Frumoasa din pădurea adormită”, regia Ivácsony László și Fazakas Misi; ora 17:00 - „Mateiaș Gâscarul”, regia Mirela Bucur; ora 18:00 - „Leul Ra”, regia Cezar Ghioca.

Marius Mihalache și Răzvan Mazilu înalţă „Pasărea măiastră - Tribut Maria Tănase”, la Ploiești

Personalitatea puternică și talentul inegalabil ale reginei folclorului românesc sunt evocate într-o nouă producție propusă de Teatrul „Toma Caragiu” din Ploiești. Pe 4 și 5 decembrie, de la ora 18:30, publicul prahovean este invitat să vizioneze primele reprezentații ale spectacolului-concert „Pasărea măiastră - Tribut Maria Tănase”, o producție complexă inspirată de viața și cariera marii artiste. Conceptul regizoral, scenografia și coregrafia îi aparțin lui Răzvan Mazilu, iar compozițiile și aranjamentul muzical sunt semnate de Marius Mihalache. Povestea intensă a unei vieți tumultoase dăruite cântecului este transpusă pe scenă de protagoniști de excepție precum: Marius Mihalache, Nico, Arabela Nicolau, Daniela Răduică, Lorin Mihalache, Nicolae Baran și Marius Gagiu, alături de soliștii baletului Majestic. Spectacolul invită spectatorii să redescopere valoarea inestimabilă a repertoriului vast (peste 400 de piese) lăsat patrimoniului muzical românesc de emblematica artistă.

Menționăm că informațiile prezentate în cadrul rubricii „Scena și Ecranul” pot suferi modificări în funcție de evoluția situației epidemiologice.