Main menu

header

858 30 1de Irina Ţolea şi Adrian Barna

Noi drame, comedii, evenimente lirice și coregrafice marchează agenda culturală a actualei stagiuni. Teatrele își împrospătează repertoriul cu titluri tentante, montări inedite din repertoriu clasic și contemporan, ce prilejuiesc pu- blicului reîntâlnirea cu artiști îndrăgiți, interpretând roluri remarcabile. În continuare vă recomandăm câteva dintre evenimentele de neratat, programate în această săptămână.

Aida Economu, Mihaela Velicu și Irina Margareta Nistor, povești din „Extraordinara viață”, la TNB

Miracolul vieții, intensitatea trăirilor și valoarea prieteniei sunt ilustrate într-o manieră aparte în noul spectacol produs în cadrul Programului 9G la Teatrul Naţional din Capitală. Pe 18, 19 și 20 noiembrie, de la ora 19:00, la Sala Mică, puteți vedea în premieră națională spectacolul „Extraordinara viață”, de Mariano Tenconi Blanco. Textul recompune ca un puzzle viața și relația de prietenie dintre două femei, prin corespondența lor, epistolele reconstituind original diverse vârste și experiențe. Aurora și Blanca, două fetițe de 5 ani, crescute într-un sat de la malul mării, în Argentina Evitei Peron, leagă o relație care traversează timpul și devine sprijin și generator motivațional pentru două existențe derulate cu toate bucuriile, iluziile, încercările și dezamăgirile împărtășite spectaculos. Două tinere actrițe (Aida Economu și Mihaela Velicu) dau viață cu multă sensibilitate și candoare personajelor aflate pe un drum al transformărilor și căutărilor, însoțite inspirat de inconfundabila voce a Irinei Margareta Nistor, într-o montare plină de fantezie și energie semnată de Teodora Petre. Aflat la cea de-a VII-a ediție, Programul 9G susține realizarea proiectelor tinerilor artiști independenți.

„Singuri împreună”, în premieră la Teatrul „Sică Alexandrescu” din Brașov

Cât de importantă devine speranța atunci când drumul tău în viață pare să fi ajuns într-un punct mort? Un răspuns original este oferit de spectacolul „Singuri împreună (Savage in impas)”, în regia lui Gheorghe Balint, jucat în premieră pe 21 noiembrie, de la ora 19:00, la Sala Mare a Teatrului „Sică Alexandrescu” din Brașov. Spectatorul este martorul întâlnirii unui grup de foști colegi de școală, care într-un bar ponosit din Bronx au ocazia unei evaluări sincere a propriei existențe. Toți cinci au 32 de ani, sunt dezrădăcinați și dezamăgiți de viață, dar mai ales toți își pun la îndoială alegerile făcute, nemulțumiți de un bilanț care scoate la iveală doar visuri spulberate. Textul americanului John Patrick Shanley (deținător al Premiului Oscar pentru scenariul filmului „Visătorii”, avându-i în distribuție pe Cher și Nicolas Cage), ilustrează cu ironie, chiar cu umor, drama resemnării trăită de „îngenunchiații” fiecărei generații, frământați de căutarea unui scop existențial. Din distribuție fac parte: Simona Pop, Ioana Bîndac/Claudia Suliman, Hristu Trică, Iulia Popescu și Mădălin Mandin.

Paula Chirilă, nevastă cicălitoare pe scena Teatrului „George Ciprian” din Buzău, în „Aniversarea”

858 30 2Atracția, declarațiile pătimașe, senzualitatea și chiar gelozia se modifică semnificativ în rutina anilor de căsnicie. Acesta este mesajul transmis de autorul Cosmin Teodor Pană în comedia „Aniversarea”, programată pe 21 noiembrie, de la ora 18:00, pe scena Teatrului „George Ciprian” din Buzău. Intriga începe aparent calm cu pregătirea unui moment special în compania a două cupluri: unul proaspăt și naiv, altul monoton și rigid, transformat după 20 de ani de experiență conjugală. Sub coordonarea regizorului Vlad Trifaș, protagoniștii spectacolului Paula Chirilă, Bogdan Farcaș, Anca Dinicu și Cosmin Teodor Pană compun cu imaginație și vervă scene surprinzătoare, ușor de recunoscut de orice spectator, dar niciodată asumate și consumate „sub ochii lumii”. Comedia spumoasă, inspirată din viața reală și experiențele cuplurilor contemporane amestecă într-un ritm alert micile orgolii și nemulțumiri existente sub fiecare acoperiș, care fără comunicare și tratate cu neglijență se transformă în adevărate catastrofe ce amenință existența relațiilor amo- roase. Finalul neașteptat demonstrează însă că soluția pentru anihilarea conflictelor conjugale e la îndemâna tuturor și poate transforma lucrurile în mod surprinzător.

Seri magice la „Festivalul Internațional al Muzicii și Dansului” de la Constanța

858 30 3Respectând o tradiție începută acum 47 de ani, Teatrul Național de Operă și Balet „Oleg Danovski” din Constanţa prezintă publicului un repertoriu special de spectacole și recitaluri de excepție în cadrul „Festivalului Internațional al Muzicii și Dansului”. Până în data de 5 decembrie, în fiecare week-end, de la ora 18:30, scena constănțeană a programat o serie de producții de excepție, având în distribuție artiști renumiți din țară și străinătate. În această săptămână puteți vedea pe 20 noiembrie, spectacolul „Bal mascat”, de G. Verdi, o producție care se bucură de participarea celebrilor soliști: Anda Pop (Opera Brașov), Șandor Balla (Opera Maghiară din Cluj), Răzvan Săraru, Lucia Mihalache, Silvia Simionescu, Laurențiu Severin, Constantin Acsinte, Cristian Caragea și Mădălin Băldău, cu participarea Corului și Orchestrei Teatrului, sub conducerea dirijorului francez Pierre Walter. De asemenea, pe 21 noiembrie este programat spectacolul „Tinerețea Romanței”, un proiect care aduce în atenția publicului piese fără vârstă interpretate de Daniela Vlădescu, Alina Mavrodin, Mihaela Ionescu, Ionuț Boancheș, Doru Pantazi, Iulian Bratu, acompaniați de Cristina Munteanu (harpă) și Ovidiu Mezei (pian). „Tinerețea Romanței” este un eveniment organizat sub patronajul Comisiei Naționale a României pentru UNESCO. În cadrul festivalului mai sunt programate, pe 27 noiembrie, opera „Povestirile lui Hoffman”, de J. Offenbach, iar pe 28 noiembrie puteți urmări spectacolul de balet „Giselle”, de A. Adam, fascinanta poveste de dragoste fiind conturată pe scenă de talentații balerini Adrian Mihaiu, Mizuki Kubota, Mayu Takahashi, Bogdan Bîrsănescu, Ami Inoue, Yuria Soeta și Daya Kashiwaba.

Menționăm că informațiile prezentate în cadrul rubricii „Scena și Ecranul” pot suferi modificări în funcție de evoluția situației epidemiologice.