Main menu

header

853 23 1de Călin Popa şi Sorin Dumitrescu

Printre numeroasele aspecte ale vieții obișnuite pe care pandemia le-a schimbat masiv - și poate pentru totdeauna - sunt și controversatele înmormântări virtuale, ceremonii de îngropăciune în care apropiații unui decedat jelesc de la distanță și la care participă prin intermediul computerului.

Ritualurile tradiționale, întrerupte

Virusul Sars-Cov-2 și restricțiile pe care le-a generat au privat oamenii (și) de maniera tradițională de a-și înhuma apropiații, astfel încât tot mai multe familii au ajuns să opteze pentru îngropăciuni virtuale în locul unor adunări de mai multe persoane care să-l petreacă pe decedat pe ultimul drum. Un studiu recent asupra modului în care pandemia de coronavirus a transformat serviciile funerare a dat la iveală rezultate care pot părea uimitoare - potrivit cercetătorilor Universității din Toronto, Canada, înmormântările virtuale devin din ce în ce mai… „normale”, în condițiile în care unele familii sunt forțate să schimbe modul în care îi jelesc pe cei dragi. „Ritualurile și alte practici de doliu tradiționale sunt întrerupte într-o perioadă în care experimentăm cu toții o pierdere extraordinară de vieți din cauza COVID-19”, detaliază specialistul Andie MacNeil.

Autenticitate contestată

Echipa de experți a constatat că, pe de o parte, în timp ce înmormântările virtuale sunt tot mai răspândite, pe de altă parte, se pune la îndoială „autenticitatea” acestei maniere de înhumare, una dintre principalele nemulțumiri manifestate de opozanți fiind faptul că ceremonia nu este accesibilă celor care nu au la îndemână un computer. „Răspândirea înmormântărilor virtuale, generată de restricțiile pandemice, a făcut lumină asupra multor provocări ridicate de această practică. Există îngrijorări cu privire la autenticitatea utilizării platformelor virtuale pentru ritualurile de doliu care urmează să aibă loc”, explică expertul Rennie Bimman, co-autor al studiului. În ciuda acestor controverse, cercetătorii cred că există, de asemenea, un element de adaptabilitate în trecerea acestei practici în mediul virtual. Înmormântările transmise în direct subliniază modul în care oamenii creează experiențe semnificative, în ciuda incapacității de a fi împreună în persoană”, consideră cercetătorul Jacqueline Ho.

„Este imperativ să evidențiem modalitățile prin care familiile s-au adaptat la pandemie pentru a continua în noile condiții modalitățile tradiționale de înhumare și de doliu“ (Jacqueline Ho, Universitatea Toronto)

Impact imprevizibil asupra durerii apropiaţilor

853 23 2La rândul lor, atât profesioniștii din domeniul sănătății, cât și lucrătorii din serviciile funerare au demonstrat aceeași mare adaptabilitate de a pivota și de a-și schimba practicile, pentru a satisface nevoile oamenilor de a participa la înmormântarea celor dragi, dar și pentru a respecta rigorile pandemiei. Potrivit oamenilor de știință, înmormântările virtuale au un viitor cert și vor rămâne, ca practică funerară, și după ce pandemia va fi trecut în toată lumea. „Descoperirile noastre au pus în evidență o capacitate semnificativă, nu numai în rândul persoanelor care au suferit pierderi, ci și în rândul profesioniștilor din domeniul sănătății mintale și al serviciilor funerare, de a fi găsite noi modalități de a-i sprijini pe cei care pierd pe cineva apropiat”, arată specialistul Tali Barclay. În același timp, psihologii încă nu pot estima ce impact pe termen lung vor avea înmormântările virtuale asupra durerii pierderii cuiva drag.