Main menu

header

852 30 1de Irina Țolea şi Daniel Şuta

Noile provocări stârnite de criza sanitară pun la încercare artiștii și lumea spectacolului, care fac eforturi să rămână alături de public. O serie de producții pregătite intens și îndelung așteptate în noua stagiune vor fi prezentate atât live, în sala de spectacol, cu respectarea noilor norme în vigoare pentru orașele în care incidența infectărilor cu COVID-19 depășește procentul de 6 cazuri la mia de locuitori, cât și online. În continuare vă recomandăm câteva dintre evenimentele care se disting în agenda culturală a acestei săptămâni.

O „Furtună” muzicală, oferită de Ada Milea la Teatrul Bulandra din Capitală

O interpretare mai puțin obișnuită a operei shakespeariene se lansează pe scena Teatrului Bulandra din București. Pe 7 și 8 octombrie, de la ora 19:00, la Sala „Toma Caragiu”, puteți viziona spectacolul „Furtuna”, după Wiliam Shakespeare, o variantă muzicală originală semnată de regizoarea Ada Milea. Celebra poveste a magicianului Prospero este ilustrată la granița dintre vis și realitate cu ajutorul unui amestec muzical creat de spiridușul - DJ Ariel, (interpretat magistral de Anca Sigartău), în care toate personajele sunt atrase și lăsate să se desfășoare liber. Într-o montare neconvențională, înconjurați de cabluri, instrumente și microfoane, învăluiți de proiecții video, pe scenă îi mai puteți vedea pe actorii Cătălin Babliuc, Lucian Iftime, Silvana Negruțiu și Maria Veronica Vârlan. Mesajul clasic, cu iz filozofic al poveștii, este înlocuit de un joc vesel și colorat, în care protagoniștii schimbă neașteptat roluri și stări, dansează și cântă pe ritmuri de muzică electronică.

„Câine cu om. Câine fără om”, un nou eveniment marca Radu Afrim la Craiova

Regizorul Radu Afrim semnează prima premieră a stagiunii Teatrului Național „Marin Sorescu” din Craiova. Pe 9 și 10 octombrie, de la ora 17:00, la Sala Studio au loc primele reprezentații ale spectacolului „Câine cu om. Câine fără om”, o producție inspirată de relația dintre om și animal. Prin intermediul unor povești cu și despre câini, rezultatul unor texte semnate de Simona Goșu, Maria Manolescu, Dan Coman, Lia Bugnar, Oana Pellea, Radu Tudoran și Radu Afrim, piesa oferă o perspectivă inedită asupra lumii în care trăim. Având un mesaj profund și încărcat emoțional, experiențele câinilor și oamenilor amintesc cu multă sensibilitate modul în care uneori aceștia se pot „salva” reciproc, oferind și primind lucruri neașteptate. În pregătirea acestei producții originale regizorul și artiștii au făcut chiar vizite la adăposturi de câini fără stăpân. Între protagoniști îi puteți descoperi pe Alex Calangiu, Iulia Lazăr, George Albert Costea, Ramona Drăgulescu, Romanița Ionescu, Geni Macsim, Adrian Tudor și Mihai Viță, coregrafia fiind semnată de Flavia Giurgiu.

„Călătoriile lui Gulliver”, pe Scena Digitală a Teatrului „Radu Stanca” din Sibiu

Producții curajoase și pline de originalitate sunt oferite publicului în această săptămână atât în sală, cât și în online de Teatrul Național „Radu Stanca” din Sibiu. La Sala Mare puteți vedea pe 7 octombrie, de la ora 19:00, spectacolul „Bookpink”, de Caren Jess, un text complex, care vorbește despre miracolul vieții într-o lume care și-a pierdut reperele, iar pe 8 octombrie, ora 19:00, se joacă „Mici crime conjugale”, de Eric-Emmanuel Schmitt, o analiză complexă a relației dintre soți, pusă în scenă de Mariana Cămărășan și Amalia Iorgoiu. De asemenea, pe platforma Scena Digitală, a Naționalului sibian sunt puse la dispoziția publicului două noi producții de anvergură. Astfel, puteți vedea de acasă spectacolul „Călătoriile lui Gulliver”, în regia lui Silviu Purcărete, o abordare inedită a romanului lui Jonathan Swift, care împletește fantezia cu o puternică satiră politică și care exploatând intens mesajul vizual abordează teme sociale și culturale sensibile. Tot pe Scena Digitală spectatorii din întreaga țară au ocazia să vizioneze piesa „Mesaje spre univers”, de Wolfram Lotz, în regia lui Josef Maria Krasanovsky, un spectacol îndrăzneț în care personaje diverse și colorate provoacă spectatorul să caute răspunsuri la marile întrebări ale umanității. Costul pentru vizionarea unui spectacol pe Scena Digitală este de 30 de lei.

„Trădare” la Teatrul Național din Târgu-Mureș

852 30 2Un subiect delicat, de care toată lumea se ferește, ce transformă indivizi și destine, este abordat într-o formulă spectaculoasă de echipa Companiei „Liviu Rebreanu” a Teatrului Național din Târgu-Mu- reș în cea mai nouă producție a acestei stagiuni. Pe 12 octombrie, de la ora 19:00, la Sala Mare, puteți vedea spectacolul „Trădare” de Harold Pinter. Piesa analizează infidelitatea, tentația și prețul acesteia, pornind de la experiența tumultoasă a trei prieteni prinși într-un triunghi amoros. Afișând imaginea unor familiști împliniți Emma, Robert și Jerry, trăiesc drama eșecului emoțional, fiind victimele propriilor alegeri, fără șansa de a se mai bucura vreodată de încredere și iubire. Montarea neconvențională a regizorul Bobi Pricop aduce pe scenă nu doar o poveste încâlcită de amor, dar și amintirile și viziunea fiecărui personaj asupra experiențelor care îi leagă. Prin intermediul unei scenografii sugestive eroii, interpretați de Elena Purea, Richard Balint și Theo Marton, sunt ingenios expuși publicului pentru a fi studiați, asemeni unor exponate reprezentative pentru duplicitate.

Vedetele muzicii folk, recitaluri la „Festivalul Castanilor” de la Ploiești

Continuând o tradiție de peste două decenii, la Ploiești debutează în această săptămână o nouă ediție a „Festivalului Castanilor - in memoriam Gabi Dobre”, eveniment-concurs de muzică folk. Teatrul „Toma Caragiu” va găzdui pe 8 (ora 16:00) și 9 (ora 17:00) octombrie, atât Concursul Național, cât și Gala Laureaților, ambele seri fiind onorate de recitalurile unor trupe și cantautori consacrați de muzică folk printre care: Victor Socaciu, Alexandra Ușurelu, Mircea Vintilă, Andrei Păunescu, Daniel Iancu ori trupele Harmonic și Fior. Ajuns la cea de-a 22-a ediție, „Festivalul Castanilor”, eveniment ce poartă numele regretatului jurnalist Gabi Dobre, este o manifestare culturală reprezentativă pentru orașul Ploiești, care se adresează iubitorilor genului, încurajând tinerii interpreți și promovând muzica folk. Prețul unui bilet este de 26,5 lei.

Menționăm că informațiile prezentate în cadrul rubricii „Scena și Ecranul” pot suferi modificări în funcție de evoluția situației epidemiologice.