Main menu

header

851 18 1de Simona Soare Ghișea şi Daniel Alexandrescu

Pentru multe persoane, o viață împlinită înseamnă o carieră de succes, prestigiu și un venit considerabil. Sună excelent, nu? Însă, care este prețul care trebuie plătit pentru toate aceste lucruri? În cazul în care și dumneavoastră acordați prea multă atenție profesiei în detrimentul vieții personale, este timpul să luați măsuri. Dorința de a face carieră nu trebuie să devină obsesie, pentru că vă poate periclita sănătatea. Potrivit psihologilor, este important să găsiți resursele interioare necesare pentru a menține un echilibru între viața profesională și cea personală.

Munca în exces: pasiune sau obsesie?

Care este diferența dintre a fi pasionat și a fi obsedat de carieră? Pasiunea se referă la faptul că sunteți cu adevărat preocupați de un anumit lucru. În fond, nimeni, oricât de talentat ar fi, nu a ajuns să aibă succes profesional fără să fie preocupat peste medie de activitatea pe care o prestează. Indiferent de domeniu, cariera implică efort constant și prioritizare. Această prioritizare presupune să puneți pe locurile fruntașe niște activități, în mod sigur, în detrimentul altora. Totuși, acest lucru nu înseamnă că viața profesională vă interzice dreptul la viața privată. În timp ce unii oameni muncesc mult și se simt împliniți cu ceea ce fac, alții muncesc la fel de mult, dar sunt nefericiți și ajung să facă din muncă o resursă destinată propriei distrugeri. Mai mult, în cazul celor din urmă, situația devine distructivă chiar și pentru persoanele dragi din viața lor. Oamenii pasionați de ceea ce fac sunt aproape întotdeauna cu zâmbetul pe buze. Pe de altă parte, cei obsedați devin obosiți, anxioși, deprimați și iritați.

Depresia și Sindromul Burnout, unele dintre repercusiuni

Potrivit specialiștilor, în spatele oricărei cariere de succes poate exista un om care fuge de problemele lui. Munca vă poate ajuta să vă îndepărtați, cel puțin pentru moment, de problemele care vă afectează emoțional. De pildă, vă aflați într-o relație care nu funcționează, dar pe care nu sunteți pregătiți să o rupeți. Astfel, amânați luarea unei decizii cu privire la relația sentimentală, concentrându-vă asupra profesiei. Refugiul în muncă nu presupune însă rezolvarea problemei personale. Pentru evitarea unei astfel de situații, este important să faceți întotdeauna alegerile necesare, să nu fugiți de situațiile dificile. În fond, un om pasionat nu își face singur rău, întrucât el apreciază viața și vrea să se bucure de ea. Pe de altă parte, individul dependent de muncă, cunoscut și sub denumirea de workaholic, pierde legătura cu propria persoană, pentru că, de multe ori, prin muncă are senzația că poate scăpa de disconfortul unei neîmpliniri în viața privată. El trece printr-un proces toxic ale cărui consecințe sunt depresia, neglijarea sănătății sau a familiei, Sin- dromul epuizării profesionale (Sindromul Burnout). „Workaholismul” a fost readus recent în atenția opiniei publice ca adânc înrădăcinat în cultura japoneză. Astfel, termenul „karoshi” definește moartea cauzată de munca în exces. Acesta se referă la exagerări precum 37 de ore de muncă neîntreruptă (de mai multe ori în aceeași lună) sau doar 100 de ore de somn în fiecare lună.

Colegul amant, consecința lucrului peste program?

Tendința de a munci în exces duce și la o relație disfuncțională cu persoanele dragi. De pildă, multe cupluri ajung încă din primii ani de relație la divorț. Conflictele apar, de cele mai multe ori, pentru că unul dintre parteneri este pur și simplu obsedat de carieră și dependent de muncă, nemaiavând timp pentru întreținerea poveștii de iubire. Neînțelegerile sunt la ordinea zilei, jignirile și șantajul emoțional înlocuiesc mult prea repede clipele frumoase de la începutul relației. În plus, prea mult timp petrecut la birou vă poate arunca în brațele colegului sau ale colegei de serviciu cu care aveți cea mai mare tangență, susțin psihologii. Potrivit studiilor, mai mult de 80% dintre amanți provin de la locul de muncă. Pentru a nu vă periclita relația și pentru a nu fi tentați să cădeți pradă „ispitelor”, este indicat să găsiți echilibrul între viața de la birou și cea personală. Evitați programul prelungit de lucru și petreceți cât mai mult timp cu persoana iubită. Activitățile relaxante sau antrenante pe care le faceți împreună sunt momente frumoase care reușesc să unească un cuplu. Aduceți-vă aminte de ceea ce vă plăcea să faceți la primele întâlniri. De asemenea, puteți să găsiți și lucruri noi care să vă intereseze. Astfel, veți menține vie flacăra iubirii în cuplu.

Asumați-vă alegerile pe care le faceți

Majoritatea celor obsedați de carieră se hrănesc cu imaginea superficială a omului realizat, fără să conștientizeze prețul plătit pentru această realizare. O analiză onestă a motivelor reale pentru care alegeți să acționați într-un anume mod este cheia rezolvării multor lucruri. Alegerile trebuie făcute pe criterii pe care le conștientizați, iar asumarea este importantă în această privință. Așadar, sunteți nemulțumiți de viața dumneavoastră? Simțiți că munciți în exces, fără să fiți împliniți? Dacă da, probabil că nu clădiți o carieră, ci doar perfecționați un mecanism de apărare între dumneavoastră și ceva ce nu vă convine. Ce pot face angajații sau antreprenorii care se regăsesc în ipostaza muncii până la epuizare? Dacă nu reușesc să-și învingă tendința distructivă a muncii în exces și dorința de a avansa în carieră prin orice mijloace, ei pot apela la un psihoterapeut, la un consilier în dezvoltare personală sau chiar la un preot.

Îmbrățișați schimbarea

Încercați să vă faceți ordine în viață. Cariera și jobul merită sau nu toate sacrificiile? Poate fi momentul oportun să schimbați jobul, firma sau domeniul de activitate ori să vă luați un concediu, pentru a revitaliza relația cu partenerul de viață sau cu ceilalți membri ai familiei. De asemenea, purtați câteva discuții sincere cu cei dragi, pentru a înțelege unde greșiți, dar și cum vă puteți îmbunătăți relația cu ei. Un ajutor important pentru sănătatea psihică este sportul. Exercițiile fizice efectuate regulat contribuie la creșterea nivelului de serotonină („hormonul fericirii”) în organism, dar și la stimularea altor hormoni care sunt responsabili cu starea de bine. Dacă nu preferați un sport anume, puteți alege să alergați în parc, zilnic, timp de cel puțin 30 de minute.

Secretul unei vieți echilibrate constă în gestionarea situațiilor, în asumarea responsabilității pentru propriile alegeri, în conștientizarea motivelor reale ce stau în spatele acestor alegeri

Munca în exces poate fi manifestarea unei dependențe, dar și a unor nevoi nesatisfăcute

Terapia cognitiv-comportamentală, o posibilă soluţie

Multe dintre persoanele obsedate de carieră ajung să mănânce compulsiv, devenind supraponderale sau chiar obeze. Dacă vă regăsiți în această situație, este timpul să regândiți relația cu mâncarea și să vă ghidați după principiul „mănânc pentru a trăi, nu trăiesc pentru a mânca”. De asemenea, evitați pe cât posibil mâncărurile procesate și consumați cât mai multe legume. Alte probleme ce pot apărea în cazul persoanelor care se concentrează prea mult asupra carierei sunt insomniile și o viață sexuală nesatisfăcătoare sau chiar inexistentă. Aceste persoane trebuie să găsească cea mai bună formulă pentru a-și recăpăta echilibrul psiho-emoțional. O metodă de tratament constă în terapia cognitiv-comportamentală. Un psihoterapeut va ajuta pacientul să-și trateze problema, precum și tulburările emoționale asociate cu aceasta.